Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gruppeformand. Søren Gade (tv) må sande, at det ikke blev til en ny ministerpost i denne omgang. I stedet skal han holde styr på Venstres folketingsgruppe.
Foto: NIELS HOUGAARD

Gruppeformand. Søren Gade (tv) må sande, at det ikke blev til en ny ministerpost i denne omgang. I stedet skal han holde styr på Venstres folketingsgruppe.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søren Gade: Der er skuffelse hjemme i kredsen

Søren Gade erkender skuffelse i valgkredsen over, at han ikke blev minister, men i stedet gruppeformand.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres tidligere forsvarsminister Søren Gade gjorde det i valgkampen klart, at han var interesseret i at blive minister igen, og ikke ville sige ja til hvad som helst, hvis Lars Løkke Rasmussen ringede.

Efter et valg med 28.916 personlige stemmer ringede Lars Løkke Rasmussen, men tilbuddet var ikke at blive minister. Søren Gade skulle være gruppeformand, og det sagde han ja til.

I dag blev han så valgt af Venstres folketingsgruppe som ny gruppeformand, og Søren Gade erkender, at der er en vis skuffelse hjemme i Aalborg-kredsen.

»Der er jo ikke andre end politikere og så måske journalister, der ved, hvad en gruppeformand er, så det tror jeg faktisk egentlig mange er skuffede over«, siger han efter Venstres første gruppemøde efter valget.

Selv er han ikke skuffet, erklærer han.

»Jeg sagde jo ikke nej til at prøve at stille op som gruppeformand, og hvis jeg havde sagt nej, ved jeg jo ikke, hvad det så var endt med. Jeg sagde ja tak til at prøve at kandidere, og jeg har nu fået hele gruppens opbakning«, siger Søren Gade, der »står fuldstændig« ved sine udtalelser fra før valget om ikke at tage imod hvad som helst.

»Som jeg har sagt mange gange før, også efter jeg forlod politik: Første gang, man bliver spurgt, om man vil være minister, siger man ja til hvad som helst. Anden gang tænker man sig om. Nu var det ikke det, vi diskuterede. Det var, om jeg ville stille op som gruppeformand«.

»Det er klart, at havde jeg aldrig haft nøglen til en bil, havde jeg nok stået med en anden fornemmelse. Nu har jeg ligesom været minister i næsten seks år. Den drøm har jeg så udlevet. Nu håber jeg så at jeg kan udfylde den rolle og leve op til de forventninger som først og fremmest gruppen har«, siger Søren Gade.

Ikke en forhandlingssituation

Fortalte du ham, at du havde forventet at få en ministerpost?

»Nej, sådan foregår det jo ikke. Det er en aften, hvor statsministeren skal ringe rundt til rigtig mange mennesker. Det er jo ikke en forhandlingssituation. Men det blev jo til en snak om, at Lars gerne så mig på den post, og at regeringen og han har et tæt forhold til folketingsgruppen«, siger Søren Gade.

Han forlod posten som forsvarsminister i utide i 2010 efter en række skandalesager – herunder en lækage af danske jægersoldaters hemmelige mission til Irak i 2007.

Nogen ville måske sige, det ville være svært at blive minister igen. Nogle ville hive de sager frem. Har det spillet en rolle?

»Ved du hvad, hvis man nu har gjort sit arbejde ordentligt, jeg ved godt det tager lidt tid, så kunne man jo prøve at gå ind og se, hvordan sagerne er endt. Den ulejlighed er der ikke så mange, der har gjort sig. Hvis jeg mente, at der var noget, jeg ikke kunne stå på mål for, så var jeg nok ikke gået tilbage i politik. Skal vi ikke sige det sådan.«

Lille og travl folketingsgruppe

Har du fået en forklaring på hvorfor du ikke kom med på ministerholdet? Har de gamle sager noget med det at gøre?

»Lars skylder jo ikke mig en forklaring. Han beder mig om at stille op til det her job, og det sagde jeg så ja tak til. Det var så der, Lars mente, jeg kunne gøre fyldest. Havde jeg ikke ønsket det, så kunne jeg bare have sagt nej.«

Søren Gade kommer nu til at lede en for Venstre usædvanlig lille folketingsgruppe, der får usædvanlig travlt.

»Under normale omstændigheder er der jo ikke engang et ordførerskab til hver enkelt i Venstres folketingsgruppe. Denne gang er der jo nogen, der vil få mere end et ordførerskab. Det betyder, at man skal op i et andet gear, end man måske har været før«, siger han.

Venstres gruppe har valgt Jakob Ellemann-Jensen, søn af tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen, som ny politisk ordfører.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden