Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kovending. Liberal Alliance har tidligere afvist lavere ydelser til nyankomne. Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll erkender nu, at man dengang tod fejl.
Foto: Jens Dresling

Kovending. Liberal Alliance har tidligere afvist lavere ydelser til nyankomne. Politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll erkender nu, at man dengang tod fejl.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Asylforslag hænger i tynd tråd

Liberal Alliance er imod centralt asylforslag fra Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et af de mest symbolske forslag fra Venstre på udlændingeområdet ser nu ud til at strande. I hvert fald får Venstre svært ved at samle flertal for det stort opslåede mål om, at asylansøgere ikke længere skal kunne bo og arbejde uden for asylcentrene.

»Vores udgangspunkt har været, at folk skal kunne bo og arbejde uden for centrene, og det er stadig vores udgangspunkt«, siger Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, og tilføjer:

»Og vi har noteret os, at regeringen heller ikke har det i sit regeringsprogram, at der skal ske forandringer i det«.

Vores politik er, som den er, og det laver vi ikke om på, fordi der er nogle partier, der har et andet synspunkt

Muligheden for, at asylansøgere kan bo og arbejde uden for asylcentrene, blev indført i 2012 af den tidligere S-R-SF-regering, EL og så Liberal Alliance som det eneste borgerlige parti. Under stor kritik fra de andre borgerlige partier, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Når den nye integrationsminister, Inger Støjberg (V), senere i denne uge fremlægger et forslag om at indføre lavere ydelser til indvandrere og flygtninge, sker det blandt andet med begrundelsen, at det skal gøre det mindre attraktivt for flygtninge at søge mod Danmark, når de er på flugt. Samme argument har Venstre brugt om at ville bremse asylansøgeres mulighed for at bo og arbejde uden for centrene, men et sådant forslag har Støjberg ikke med under armen, bekræfter hun.

Noget politik må vente

Ifølge Politikens oplysninger har Venstre da også erkendt, at det her og nu ser ud til at være mere end op ad bakke at samle flertal for et sådant forslag. Adspurgt, om det fortsat er regeringens politik, svarer Inger Støjberg kortfattet:

»Det kommer vi til senere«.

Muligheden for at bo og arbejde uden for asylcentre er en af de – ifølge Venstre – 31 lempelser, som den gamle regering gennemførte, og som Venstre derfor det seneste års tid har bebudet, at en Venstre-ledet regering vil rulle tilbage.

Vi indrømmer, at vi tog fejl, og derfor skiftede vi holdning

Ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, havde det være »oplagt, at man havde taget det med, for det har Venstre jo tidligere meldt ud«.

»Og man kan jo sige, at i og med at det er en regering, der kun består af Venstre, er der jo ikke nogen, der forhindrer dem i at tage det med. Vores politik er, som den er, og det laver vi ikke om på, fordi der er nogle partier, der har et andet synspunkt«, siger Martin Henriksen.

LA har skiftet holdning

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen glæder sig til gengæld over meldingen fra Liberal Alliance.

»Det er jeg rigtig glad for at høre, og jeg håber, at Liberal Alliance holder fast. Vi ved, at der er gode resultater med at skabe en tilnærmelsesvis normal tilværelse for børnene, når de kan bo i noget, der ligner et almindeligt hjem«, siger hun.

Hun ærgrer sig til gengæld over, at Liberal Alliance har tænkt sig at stemme for forslaget om lavere ydelser. Netop Liberal Alliance har nemlig tidligere afvist at stemme for lavere ydelser til nyankomne. Det skete, da DF i 2013 foreslog at genindføre den lave starthjælp.

»Danske statsborgere og flygtninge skal ligestilles i forhold til reglerne«, lød det dengang fra Ammitzbøll under forhandlingerne.

Om det siger Ammitzbøll i dag:

»Vi indrømmer, at vi tog fejl, og derfor skiftede vi holdning«.

Den radikale integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, kalder LA-kovendingen »dobbelt hyklerisk, hvis de, mens de var i opposition, godt kunne sige fra over for DF, men nu, hvor de er parlamentarisk grundlag, så kan de ikke«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden