Krig. Danske soldater fra den danske base Camp Price på vej på mission i byen Gereshk, Afghanistan 2008.
Foto: OLESEN PETER HOVE

Krig. Danske soldater fra den danske base Camp Price på vej på mission i byen Gereshk, Afghanistan 2008.

Politik

Kommissionsformand: Stor viden om VKO's Irak-krig går tabt

Næsten en tredjedel af arbejdet og over 14 millioner kr. går til spilde som følge af V-regeringens plan om at sløjfe Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Politik

For to et halvt år siden hyrede SRSF-regeringen en række juridiske sporhunde til at finkæmme dokumenter fra Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.

Men i regeringsgrundlaget har Venstre netop bebudet, at undersøgelseskommissionen skal nedlægges.

Vi skulle snart til at høste frugterne af den indsats, der er ydet. Det kommer jo så ikke til at ske

Det betyder, at det arbejde, der hidtil er lavet, foruden de planlagte afhøringer af blandt andre daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) samt daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) i forbindelse med Irak-krigen, bliver sløjfet.

»Det må man tage ad notam«, siger formanden for kommissionen, landsdommer Michael Kistrup.

Han understreger, at et meget stort stykke arbejde om grundlagene for de danske krige i 00'erne går til spilde.

»Det er en stor viden, som udspørgere og medlemmer af kommissionen har tilegnet sig, der går tabt. Vi skulle snart til at høste frugterne af den indsats, der er ydet. Det kommer jo så ikke til at ske«, siger Michael Kistrup.

14 millioner kr. i udgifter

Krigskommissionen har været under massivt pres for at have været næsten to år forsinket som følge af interne stridigheder og vanskelige sikkerhedsgodkendelser.

Den har også kostet langt flere penge end først antaget: Af kommissionens hjemmeside fremgår det, at den siden oprettelsen i 2012 har haft udgifter for over 14 millioner kr.

Ifølge Michael Kistrup er kommissionen næsten færdig med grundlaget for Irak-krigen – hvilket udgør en tredjedel af kommissoriet, der er opgavebeskrivelsen for kommissionens arbejde.

Han pointerer samtidig, at arbejdet i kommissionen er kørt »smertefrit« trods meget medieomtale om det modsatte.

»Kommissionen har haft et lidt galt ry i den forstand, at man har fokuseret på, at den overhovedet ikke virkede, og at folk sad på hænderne. Det er ikke tilfældet«, siger han.

V: Krigsdeltagelse er »tilstrækkeligt belyst«

Venstre-regeringens plan om at lukke krigskommissionen sker med begrundelsen, at grundlaget for den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan »allerede er tilstrækkeligt belyst«. Regeringen vil således hellere bruge pengene på at styrke indsatsen for danske veteraner.

Mens de borgerlige partier fra starten har villet nedlægge kommissionen og altså nu sætter handling bag ordene, er venstrefløjen stærkt utilfreds med beslutningen.

»Magtfuldkommenhed er vist det rette ord i denne sammenhæng. Og det er ikke klædeligt«, skriver Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, på Facebook.

Også SF's Holger K. Nielsen kritiserer nedlæggelsen.

»Det betyder, at vi ikke får sandheden frem om Irakkrigen. Blev den startet på en løgn? Det synes vi er meget, meget væsentligt at få afklaret«, siger han til Berlingskes Nyhedsbureau.

Arbejde skulle have ligget klar inden for fem år

Nu forhenværende udenrigsminister Martin Lidegaard (R) advarede i søndagens Politiken mod en lukning af kommissionen.

»Hvis det smallest mulige flertal i Folketinget nu beslutter at lukke kommissionen, så står man ikke klar til at tage ansvar for sine egne handlinger og skabe fuld klarhed over, hvad der egentlig foregik i de skæbnesvangre år«, sagde Martin Lidegaard.

LÆS OGSÅ

Da Irak- og Afghanistan-kommissionen blev oprettet i 2012, var planen, at dens arbejde skulle ligge klar inden for fem år. Selve afhøringerne skulle være påbegyndt til november.

Danmark var i krig i Irak fra 2003 til 2007. Fra 2002 til 2013 deltog vi i krig i Afghanistan.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce