Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Favorit. Peter Taksøe-Jensen er dansk ambassadør i USA.
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Favorit. Peter Taksøe-Jensen er dansk ambassadør i USA.

Politik

Løkkes udenrigsgransker slipper for Irak-afhøring

Washington-ambassadør Peter Taksøe-Jensen er Lars Løkke Rasmussens (V) favorit til jobbet som udenrigsgransker, erfarer Politiken.

Politik

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tilsyneladende tænkt sig at sætte en topdiplomat, som stod som centralt vidne i den nu lukkede Irak-kommission, til at gennemlyse dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Politiken har talt med to af hinanden uafhængige kilder, som i sidste uge hørte Lars Løkke Rasmussen udpege Danmarks nuværende ambassadør i Washington, Peter Taksøe-Jensen, som sin særlige udenrigsgransker.

De havde lavet det notat til Udenrigsministeriet, som legaliserede krigen. Så ham skulle vi tale med om det. Jeg vil tro, at han var væsentlig

I det højspændte politisk-administrative forløb, der i 2003 førte den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti til den kontroversielle beslutning om at tilslutte sig den amerikanskledede Irak-invasion, havde Peter Taksøe-Jensen en central placering.

Han var chef for kontoret, der udarbejdede det afgørende notat om det »juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak«.

Af samme grund står han først på listen med 13 navne, som Irak-kommissionen for nylig indkaldte som vidner.

»Han var chef for folkeretskontoret. De havde lavet det notat til Udenrigsministeriet, som legaliserede krigen. Så ham skulle vi tale med om det. Jeg vil tro, at han var væsentlig«, siger landsdommer Michael Kistrup, formand for Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Kommissionsarbejdet blev igangsat af den daværende S-R-SF-regering blandt andet for at afdække, »om der i forhold til Danmarks internationale forpligtelser var grundlag for de vurderinger af lovligheden af den danske krigsdeltagelse i Irak, som lå til grund for beslutningen om den danske deltagelse«.

Det spørgsmål kommer kommissionen imidlertid aldrig til besvare, eftersom kommissionsarbejdet bliver lukket ned, før der er foretaget en eneste afhøring af de daværende topembedsmænd og topministre som Anders Fogh Rasmussen (V) og Per Stig Møller (K).

Taksøe-Jensen skulle ifølge kommissionens hjemmeside have været afhørt 11. november.

Den hemmelige gransker

Lars Løkke Rasmussen bebudede i valgkampen, at han vil bede »en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn om at give sit samlede strategiske bud på en koordinering eller samtænkning« af Danmarks samlede forsvars-, udenrigs-, handels-, bistands- og sikkerhedspolitik.

Løkke sagde ved samme lejlighed, at han »havde gjort sig tanker om«, hvem personen skulle være. Af hensyn til vedkommendes karriere ønskede han dog ikke at sætte navn på, før han havde vundet magten.

Uanset hvem man vælger, forstår jeg ikke rationalet i at sætte én person til det

Hverken Løkke eller udenrigsminister Kristian Jensen (V) ønskede i går at sætte navn på granskeren, der ikke er officielt udpeget endnu.

Ifølge de officielle planer skifter Taksøe-Jensen ambassadørtilværelsen i Washington ud med et tilsvarende job i Indiens hovedstad, New Delhi, i forbindelse med udenrigstjenestens omfattende rokade i august. Taksøe-Jensen selv undlod i går at besvare Politikens henvendelser.

EL: Grotesk

I oppositionen mødes oplysningerne med forundring. Den netop fratrådte udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), kan næsten ikke tro, at det er rigtigt.

»Uanset hvem man vælger, forstår jeg ikke rationalet i at sætte én person til det. Hvis det virkelig er rigtigt, at man tager en fra systemet, vil det skabe en højst akavet situation for alle parter. Det vil være at politisere en embedsmand, som skal til at skalte og valte med sine kolleger. Jeg har svært ved at se det for mig«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL) kalder det grotesk at sætte netop Taksøe-Jensen til opgaven.

»Hvis det er rigtigt, at Lars Løkke Rasmussen har tænkt sig at sætte en smagsdommer ind i dansk udenrigspolitik, som bidrog til at lede Danmark ind i den ulovlige krig i Irak ved at konstruere argumenterne uden om folkeretten, tegner det jo til, at Løkke kunne finde på at gøre det igen.

Så forstår jeg bedre, at han har haft så travlt med at lukke Irak- og Afghanistan-kommissionen«, siger Villumsen.

Bedømmelsen af Taksøe-Jensen er helt anderledes hos Dansk Folkeparti.

»Min vurdering er, at han vil have de kvalifikationer, der skal til. Han virker som en kompetent mand, og i sin egenskab af ambassadør i Washington har han givetvis nogle af de mest friske kontakter til de mest relevante kanaler, når det gælder Danmarks placering i det internationale samfund«, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

Taksøe-Jensen er uddannet jurist og har været i udenrigstjenesten siden 1987. Før udnævnelsen i Washington fungerede han i et par år som folkeretlig rådgiver for FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, i New York.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce