Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rød harme over »trist« asylaftale: Den skaber fattige børn

S og R tror ikke på, at asylaftale vil bremse tilstrømningen. Enhedslisten: Den vil skabe fattigdom.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye udlændingeudspil møder hård kritik fra venstre side af folketingssalen.

Allerede på fredag vil regeringen sammen med den borgerlige blok fremsætte et lovforslag, der blandt andet vil erstatte kontanthjælpen med en integrationsydelse på SU-niveau for flygtninge og indvandrere, der har fået opholdstilladelse.

NYHED

Det vil skabe fattigdom blandt børnene, mener Socialdemokraterne.

»Vi er bekymrede for, at det her vil skabe fattige børn i Danmark igen. I vores regeringstid fik vi bragt børn ud af fattigdom, og vi tror ikke på, at den måde, man bedst får integreret mennesker, er ved, at de starter med at være fattige som børn. Så den del af det, synes vi, er trist«, siger Socialdemokraternes nyudnævnte udlændingeordfører Dan Jørgensen.

EL: Tilbage til VKO-tiden

Også Enhedslisten kritiserer den nye integrationsydelse, som partiet sammenligner med den starthjælp, som VK-regeringen indførte, men som S-R-SF-regeringen afskaffede med opbakning fra blandt andre Liberal Alliance, som er med i den nye aftale.

DEN TIDLIGERE REGERING

»Vi har jo prøvet at lave en særlig lav ydelse for flygtninge sidste gang, VKO havde magten. Resultatet var helt entydigt, at fattigdommen voksede, flere blev sat ud af deres boliger og at særligt børnene blev hårdt ramt«, siger udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen i en skriftlig kommentar.

»Priserne på bleer, mad, børnetøj og medicin her i Danmark er jo præcis den samme for familier, der er kommet hertil som flygtninge, som den er for os, der er født her. Og vi risikerer simpelthen, at endnu flere vil blive sat ud af deres boliger, og at antallet af børn, der vokser op i fattigdom her i landet, vil vokse markant«.

R: Det vil ikke bremse tilstrømningen

Det lovforslag, som regeringen i dag er blevet enig med sine støttepartier, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, om, er et såkaldt »straksindgreb«, som skal bremse tilstrømningen af flygtninge til Danmark ved at indføre en integrationsydelse og sprogbonus til flygtninge, der opnår en danskeksamen på niveau 2.

Men hverken Radikale eller Socialdemokraterne tror på, at de nye tiltag vil bremse tilstrømningen.

»Vi skal behandle folk ordentligt, uanset hvor de kommer fra, og det er ikke ydelsernes størrelse, der gør, at man flygter fra krig, død og forfølgelse. Der kommer flere fattige børn, og vi får ikke færre flygtninge af at sætte ydelserne så markant ned. Så det er rigtig trist, at det er den vej, det går«, siger ny udlændingeordfører for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen.

Mener Radikale, at Danmark skal tage imod færre flygtninge?

»Vi har jo selv været med til at lave en aftale, der gjorde, at hvis ikke man er personligt forfulgt, tager det lige lidt længere, før man får familiesammenføring, for vi skal kunne håndtere de opgaver, vi står med i Danmark«, siger Sofie Carsten Nielsen med henvisning til, at SR-regeringen i 2014 indførte midlertidigt ophold til såkaldt generelt forfulgte flygtninge og tilføjer:

MIDLERTIDIGT OPHOLD

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men at sætte ydelserne ned og gøre familier og børn fattige bliver aldrig radikal politik«.

S: Mangler fokus på hvordan folk kommer i arbejde

Dan Jørgensen (S) er da også glad for, at den nye regering med straksindgrebet ikke fjerner aftalen om midlertidig opholdstilladelse.

»Der er nogle ting, vi savner i det her. Vi er for det første glad for, at det ikke ser ud til, at man vil ændre på den stramning, vi lavede, som var den første stramning i 12 år, og som vil få betydning for antallet af flygtninge i landet. Vi savner, at der overhovedet ikke er noget fokus på, hvordan vi får dem, der kommer hertil, i arbejde, og hvordan vi får lært dem dansk«, siger Dan Jørgensen.

Det ligger vel i den sprogbonus, som regeringen vil indføre?

»Jo, det er et element, men det er slet ikke en omfangsrig plan for, hvordan man rent faktisk kommer ud på arbejdsmarkedet og bliver en del af det danske samfund«, siger Dan Jørgensen.

Det er blokpolitik

Han ærgrer sig desuden over, at Socialdemokraterne ikke har fået en indbydelse til forhandlingerne.

»Vi undrer os meget over, at man laver det her som blokpolitik. Som en smal blå aftale. Det er så vigtigt et område for Danmark, det har fyldt så meget i valgkampen, og Lars Løkke har understreget flere gange, at han vil føre en åben og midtersøgende bred politik i Danmark, og så gør han det ikke, første gang han har chancen. Det, synes jeg, er meget underligt«.

Men hvis I ikke vil stemme for, må han vel finde flertallet uden jer?

»Men det er jo ikke sådan, man laver politik. Man tager jo ikke bare sine venner i ed og laver en aftale. Man plejer at indkalde til forhandlinger. Vi er ikke blevet indkaldt til forhandlinger om det her, til trods for, at Helle Thorning jo sagde meget klart i valgkampen, at hun gerne ville række hånden ud, og hun syntes, det var tid til, at vi i Danmark får et bredt forlig på udlændingeområdet«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringen: Det bremser asyltilstrømningen

Ifølge regeringen vil det nye nye »straksindgreb« bremse tilstrømningen af flygtninge, understregede Inger Støjberg ved præsentationen af aftalen mellem de blå partier.

»Virkningen bliver forhåbentlig, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med, og det kan vi ikke, som det er nu«, sagde Inger Støjberg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden