Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DRESLING JENS/Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen klar med asylaftale

Ydelse på SU-niveau og sprogbonus er de to elementer i borgerlig asylaftale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil bremse asyltilstrømningen, og det kan kun gå for langsomt. Det understregede Lars Løkke Rasmussen (V) allerede under valgkampen, og allerede 13 dage efter valget lancerer regeringen sit udspil.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) har netop sammen med regeringens tre støttepartier, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative præsenteret et såkaldt »straksindgreb«.

»Virkningen bliver forhåbentlig, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med, og det kan vi ikke, som det er nu«, siger Inger Støjberg.

Udspillet vil blive fremsat og førstebehandlet i Folketinget allerede fredag.

Integrationsydelse og sprogbonus

Opstramningen kommer konkret til at betyde to ting.

For det første vil kontanthjælpen for flygtninge og indvandrere, der har fået opholdstilladelse, blive erstattet af en integrationsydelse på niveau med SU - forsørgere vil dog få forsørgertillæg oveni, forklarer Inger Støjberg.

For det andet vil regeringen indføre en sprogbonus på 1.500 kroner om måneden, som udløses, hvis man består danskprøven på niveau 2.

»Det betyder, at man kan begå sig på arbejdsmarkedet, og at man kan gå i gang med en uddannelse«, siger integrationsministeren.

Venstre understregede under valgkampen, at partiet ville spare 1 milliard kroner på at indføre asylstramninger, men i den aftale, som regeringen nu har indgået, skriver den, at den kun finder 400 millioner kroner med stramningerne.

Men det er fordi, denne aftale kun er den første af flere stramninger, understreger Inger Støjberg.

»Det her er jo den første opstramning, man vil komme til at se. Det her er et straksindgreb, og det var det, vi annoncerede i valgkampen, at der skulle ske. Og så kommer vi så til de næste elementer«, siger hun.

DF: En god begyndelse

Dansk Folkeparti kalder aftalen for »en god begyndelse«:

»Men der er selvfølgelig behov for mere på asylområdet. Vi havde også lagt nogle forslag frem i valgkampen fra Dansk Folkepartis side, og nogle af dem er med i det, som vi er blevet enige om her. Så det er en god begyndelse, og der er behov for, at vi hurtigt kommer i gang med at stramme op. Efterfølgende har vi en forventning om, at vi sætter os ned igen og gennemfører yderligere stramninger«, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

2 ud af 3 tidligere forslag er ikke med

Da Venstre under valgkampen præsenterede sit ønske om en »straksopbremsning«, indeholdt forslaget tre forslag - en ydelse på SU-niveau, optjeningsprincipper på børnecheck og folkepension samt en afskaffelse af, at flygtninge kan opnå permanent opholdstilladelse uden at kunne dansk eller være i arbejde.

UNDER VALGKAMPEN

I den aftale, regeringen i dag har fremlagt, er det kun integrationsydelsen på SU-niveau, der er med, mens sprogbonussen er et nyt tiltag.

Adspurgt om de to manglende tiltag, understreger integrationsministeren, at optjeningsprincippet også er med i det lovforslag, der bliver fremsat på fredag.

»Jeg vil så sige, at optjening omkring børnecheck, børnetilskud og folkepension bliver også fremsat på fredag«, siger Inger Støjberg.

Hvad med det tredje?

»Ja, det er ikke med i det her«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så det var bare noget, I sagde under valgkampen?

»Ja, det var Venstres ønske«.

En ny regering vil straks efter folketingsvalget fremsætte det her, står der i jeres valgudspil.

»Ja, det ville vi jo så også rigtig gerne, men det er jo også sådan, at der skal være et flertal for det«.

Er det et løftebrud?

»Nej, det er det ikke. Undskyld mig, men Venstre gik til valg på de her ting. Det har vi sagt, og ærligt talt, vi har ikke engang indkaldt Folketinget ekstraordinært, for Folketinget er ikke engang sat endnu. Så jeg synes rent faktisk, vi har overopfyldt det, som vi gik til valg på«.

I en tidligere version stod der, at det var asylansøgere, der ville få erstattet kontanthjælpen med integrationsydelse. Det er imidlertid forkert, da asylansøgere ikke får kontanthjælp, men derimod en lavere ydelse. Der skulle have stået, at det var flygtninge og indvandrere, der har fået opholdstilladelse, som får erstattet kontanthjælpen med den nye integrationsydelse. Det er nu rettet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden