Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremtid i Danmark. Reglerne strammes for asylansøgere - det skal dæmme op for antallet af flygtninge, der kommer til landet, lyder det i ny aftale.
Foto: KLINT PETER

Fremtid i Danmark. Reglerne strammes for asylansøgere - det skal dæmme op for antallet af flygtninge, der kommer til landet, lyder det i ny aftale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde Kors om asylaftale: Danmark får flere fattige flygtninge

Organisationer mener ikke, at den nye regerings-aftale vil bremse antallet af flygtninge, der kommer til landet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny asylaftale, der bl.a. nedsætter det månedlige beløb til flygtningene, vil ikke få færre til at søge om asyl. Det mener Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl.

»Der er kommet et udspil baseret på noget, vi ikke aner noget om. Nemlig at en lavere ydelse i Danmark betyder færre asylansøgere. Det er der ingen dokumentation for. Vi ved det simpelthen ikke. Det, vi til gengæld ved, er, at der kommer mere fattigdom ud af det«.

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) præsenterede i dag den nye asylaftale, som betyder, at nytilkomne flygtninge og familiesammenførte personer, der har været i Danmark i mindre end syv ud af de seneste otte år, får en integrationsydelse på SU-niveau for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte personer.

Konkret betyder det ifølge Ritzau, at enlige uden børn fremover modtager 5.945 kroner før skat pr. måned mod i dag op til 10.849 kr. før skat i kontanthjælp. For et ægtepar over 30 år med børn vil beløbet være 16.638 kr. før skat mod i dag 28.832 kr.

Heller ikke Amnesty International tror på, at aftalen vil medføre færre asylansøgere.

»Regeringen burde tone rent flag og kalde integrationsydelsen for en 'eksklusionsydelse', for, som ministeren siger i dag, er det klare formål med udspillet, at der skal komme færre asylansøgere til Danmark. Ydelsen skaber fattigdom og diskrimination - ikke integration. Og det er virkelighedsfjernt at tro, at nedsatte ydelser kan regulere os fri af flygtningestrømmene«, siger politisk rådgiver i Amnesty Danmark, Stinne Bech i en pressemeddelelse.

Dansk Flygtningehjælp: Lad flygtninge arbejde

Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp er »skeptisk« over for nedsættelsen af det beløb, flygtningene får ind på kontoen hver måned af staten. Han appellerer derfor til, at regeringen vil give mulighed for at tjene penge ud over den SU-lignende ydelse.

»Så vil man også opnå en positiv effekt i i forhold til at få folk til at komme på arbejdsmarkedet, ligesom det gælder for studerende«.

Han tilføjer:

»Når det nu er sådan her, det er, så fasthold dog folks mulighed for at forbedre deres situation, sådan som SU-modtagerne i øvrigt kan ved at arbejde«, siger Andreas Kamm.

Han påpeger det positive i, at der i aftalen ligger en anerkendelse af, at familier med børn får svært ved at klare sig for det SU-lignende beløb, og at der derfor gives et forsørger-tillæg.

Hvor højt det tillæg bliver, vides dog endnu ikke.

Røde Kors: Aftale vil isolere flygtninge

I aftalen ligger også, at udlændinge kan modtage et månedligt tillæg på 1.500 kr. i såkaldt 'sprogbonus', hvis de består Prøve i Dansk 2. Regeringen kommer også med et lovforslag, der genindfører optjeningsprincippet for flygtninges modtagelse af børnecheck, børnetilskud og folkepension.

Anders Ladekarl kalder det for »rigtig ærgerligt«, at forslaget ikke rummer forslag til en forøget indsats for at skaffe arbejde til flygtningene, der ifølge ham ofte har en rigtig dårlig økonomisk situation. Han efterlyser også tiltag, der skal styrke integrationen.

»Den her aftale kan have den modsatte effekt på integrationen. De bliver isolerede, og det gør deres børn også. De kan ikke deltage i det danske samfundsliv og har for eksempel ikke råd til at lade deres børn gå til spejder«, siger Anders Ladekarl.

Andreas Kamm håber, at regeringen vil støtte indsatsen i nærområderne, så færre vil følge et behov for at flygte.

»Jeg har ikke problemer med, at danske politikere tænker tre-fem år frem og prøver at kigge på det scenarie (med flere asylansøgere i Danmark, red.). For Danmark kan ikke løse verdens flygtningespørgsmål, og det er ikke nogen løsning på krisen i Mellemøsten, at alle syrere flygter til Europa. Resten af regeringens punkter om bl.a. at støtte nærindsatsen hakker jeg derfor af som noget positivt«, siger Andreas Kamm.

Parterne, der har givet håndslag på stramning af reglerne, er Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative. Udspillet vil blive fremsat og førstebehandlet i Folketinget allerede fredag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden