Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overdragelse. Det var skiftedag i kulturministeriet, hvor Marianne Jelved (R) trådte af efter to et halvt år som kulturminister og overlod styringen til Bertel Haarder (V).
Foto: Miriam Dalsgaard

Overdragelse. Det var skiftedag i kulturministeriet, hvor Marianne Jelved (R) trådte af efter to et halvt år som kulturminister og overlod styringen til Bertel Haarder (V).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturen skal skridte landet af og gøre afstanden mellem København og resten af landet mindre

Marianne Jelved overlod Kulturministeriet til Bertel Haarder, som vil mindske afstanden mellem København og resten af landet. God idé, lyder det fra fire kulturordførere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med lange skridt ankom Venstre-manden Bertel Haarder i går til overdragelsesceremonien i sit nye ministerium, hvor pressen ventede. Han afsøgte lokalet med karakteristisk hurtige sidekast med hovedet og kunne derefter konkludere: Hun var der ikke endnu, den radikale Marianne Jelved.

»Hvor er min forgænger?«, udbrød han.

Men hun ankom, i rosa spadseredragt, og de to fik afklaret det vigtigste, da han spurgte hende:

»Har du også to med?«.

København må slippe nogle slanter

Børnebørn, forstås. Og det havde Marianne Jelved, for de er begge i den alder. Jelveds ældste barnebarn filmede med sin iPhone, og Bertel Haarder talte om, hvordan han og Jelved begge er rundet af højskolen, folkeoplysningen og det grundtvigianske frisind – og lovede, at han ville lære af sin forgængers »milde sind«, hvorefter han gav hende en flaske whisky.

Marianne Jelved erklærede, at Bertel Haarder »sådan set er den, jeg bedst kunne tænke mig at overdrage ministeriet til«, og rådede ham til at være opmærksom på en ny trend: at erhvervslivet er begyndt at sætte sig igennem og tage ansvar for kunst og kultur.

Og så talte hun om, at en stor og vigtig del af arbejdet som kulturminister ligger ude i landet. Hvorfor hun har kørt en del i bil med sin chauffør, Tommy.

»Tommy og jeg har regnet ud, at vi har kørt 150.000 kilometer sammen«, som hun sagde, før hun forærede sin efterfølger tre antikvariske bind af ’Viggo Hørup i skrift og tale’ bind I-III.

Og Bertel Haarder kommer også ud at køre.

Ubalance mellem land og by

At kulturlivet i landet uden for hovedstaden skal være mere synligt, er nemlig også noget, der ligger den nytiltrådte kulturminister på sinde. Bertel Haarder har meldt ud, at han vil mindske afstanden mellem København og resten af landet, og den udmelding bliver vel modtaget af flere kulturordførere.

Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen synes, at Bertel Haarder bør se på, hvordan de statslige kulturkroner er fordelt.

»Det er ikke rimeligt, at to ud af tre statslige kulturkroner bliver brugt i hovedstaden. København må slippe nogle slanter«, mener Ahrendtsen, der gerne ser nogle penge kanaliseret over i f.eks. musikskolerne.

I Alternativet mener den nyudnævnte kulturordfører, Rasmus Nordqvist, at en af løsningerne kan være at skabe artist residencies, hvor kunstnere kan arbejde, rundt om i landet.

»Folk søger jo til København, fordi mulighederne er her. Men vi skal have aktive og udøvende kunstnere ud at arbejde i landet, for det kan være med til at skabe sammenhæng og et bedre miljø – og bedre arbejdsvilkår for kunstnerne«, siger Rasmus Nordqvist.

Hos de radikale flugter kulturordfører Zenia Stampes holdning med regeringsgrundlaget: Alle danskere skal have nem adgang til kulturelle tilbud af høj kvalitet. Men, siger hun:

»Det er jo ikke det samme som at sige, at hver by både skal have sit eget museum og et teater af høj kvalitet. Men det er vigtigt, at vi styrker de lokale kulturinstitutioner i stedet for at stirre os blinde på de store kulturinstitutioner i byerne. Det handler om identitet og stolthed. Jeg tror, det er vigtigt, at man har noget at være stolt over«.

Liberal Alliances fungerende kulturordfører, Mette Bock, ser også gerne, at balancen mellem øst og vest bliver nivelleret. Men det kræver et stort og grundigt forarbejde, og det er ikke nødvendigvis en let opgave, mener hun.

»Kulturpolitik bliver meget ofte meget konservativt, fordi det er så svært at ændre på noget som helst. Hver gang man prøver at ændre et lillebitte hjørne, giver det så meget ballade, og så kommer kulturen til at løbe bagefter i stedet for at være frontløber«, siger Mette Bock.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et andet område, Bertel Haarder har fokus på, er medierne. Ifølge regeringsgrundlaget skal mediestøtteaftalen fra 2013 justeres, og DR skal være mere kvalitetsfokuseret.

Og når dagbladene klager over, at DR tager deres nyheder og stiller dem gratis til rådighed på nettet, lyder det umiddelbart berettiget, mener han. »Jeg synes, vi skylder dagbladene at vende hver sten i den sag igen«, udtaler han.

Det er de fire kulturordførere enige med ham i. Og i Netværket Dagbladene under Danske Medier er man glad for, at Haarder vil tage sagen op.

»Det er godt og nødvendigt, hvis Bertel Haarder vil være en kulturminister, der vil stoppe en skævvridning, der længe har begunstiget statens medier – blandt andet på dagbladenes bekostning«, siger Ole Dall, der er formand for netværket.

-------------------------

Rettelse: Vi skrev i en tidligere version, at Bertel Haarder ankom med lange 'nålestribede' skridt. Kulturministeren gør opmærksom på, at han ikke ejer nålestribet tøj, men var iført 'dagligt tøj, alm. blå jakke, grønternede bukser, stribet skjorte og upudsede sko'.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden