Irakkommissionen. »Vi er blevet klogere på rigtig mange områder de seneste år, men vi tror ikke på, at der kommer ny viden frem« siger Jakob Ellemann-Jensen.
Foto: Katinka Hustad (Arkiv)

Irakkommissionen. »Vi er blevet klogere på rigtig mange områder de seneste år, men vi tror ikke på, at der kommer ny viden frem« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Politik

Venstre: Vi tror ikke på, at der kommer ny viden frem

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) vil ikke tage stilling til nye oplysninger om dansk støtte til Irakinvasion. Irakkommissionen skal lukkes, fastholder han.

Politik

J akob Ellemann-Jensen, hvorfor lukker I Irakkommissionen?

»Der er blevet vendt hver en sten. Vi er blevet klogere på rigtig mange områder de seneste år, men vi tror ikke på, at der kommer ny viden frem«.

Der er blevet vendt hver en sten. Vi er blevet klogere på rigtig mange områder de seneste år, men vi tror ikke på, at der kommer ny viden frem

I dag viser det sig, at Anders Fogh Rasmussen gav den amerikanske regering sin støtte til en mulig invasion af Irak, et år før det officielt blev besluttet. Er det ny viden?

»Jeg kender ikke til det pågældende møde, som du henviser til. Så det vil jeg ikke tage stilling til«.

LÆS ARTIKLEN

Flere eksperter peger på, at det kaster nyt lys over forløbet, fordi det styrker en mistanke om, at beslutningen om Danmarks krigsdeltagelse var truffet på forhånd, inden man havde undersøgt, om det var lovligt. Er det oplysninger som disse, man ikke behøver at grave videre i, fordi sagen er tilstrækkeligt belyst, som Venstre mener?

»Det kan jeg jo ikke svare dig på. Det må du drøfte med justitsministeren. Det er regeringens afgørelse og justitsministerens«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Britisk kritik gør indtryk

Tidligere på ugen forklarede den politiske ordfører blandt andet nedlæggelsen med, at kommissionen på grund af uenigheder ikke er nået særlig langt og derfor bruger en masse penge ufornuftigt.

Jakob Ellemann-Jensen, ved du, hvor kommissionen er i processen nu?

»Jeg ved, at den siddende formand har været der i tre måneder«

Men ved du, hvor langt de er nået?

»Nej, det kan jeg ikke svare på«.

Hvordan kan du så sige, at det ikke går godt?

»Det er, fordi det er det, de har demonstreret de seneste tre år. Og jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, hvis man nu skulle have fundet de vises sten«.

I Storbritannien har man gennemgået en lignende undersøgelse, som har givet anledning til skarp kritik af den daværende regering. Gør det ikke indtryk på jer?

»Jo, og det bidrager jo til hele det grundlag og kulegravningen af det her område, som jo er blevet foretaget«.

Så fordi der foretaget en undersøgelse af den britiske deltagelse i Irakkrigen, så skal vi ikke foretage en i Danmark?

»Vi har sagt, at vi ikke ønsker kommissionen mere, det besvarer vel dit spørgsmål«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce