0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Irak-veteran: »Jeg har en grim smag i munden nu«

»Det lugter langt væk af lusk«, at regeringen lukker krigskommission, mener Kim Kristensen, der selv var soldat i Irak.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Kim Kristensen i 2004 blev udsendt til Irak som overkonstabel af 1. grad, var han stolt.

Stolt over, at han var med til at »skabe en lidt bedre verden«.

Men i dag er det en noget anden følelse, han sidder tilbage med.

»Jeg har altid været stolt af mine missioner, men jeg må indrømme, at jeg har en grim smag i munden nu. Det var ren idealisme, at jeg tog af sted. Jeg troede på, at politikerne talte sandt om, at vi kunne gøre noget godt. Men det ser mere og mere ud som om, at det er os, der har været de store skurke«, siger Kim Kristensen.

»Ting, som ikke må komme frem«

Danmark valgte i 2003 at støtte den amerikanskledede Irakkrig, der blandt andet blev indledt på grundlag af, at efterretninger havde dokumenteret, at den daværende irakiske diktator, Saddam Hussein, havde masseødelæggelsesvåben. En oplysning der efterfølgende viste sig at være forkert.

12 ÅR ER GÅET

I den danske regerings begrundelse for at gå ind i krigen stod der dog intet om masseødelæggelsesvåben, men derimod at Saddam Hussein ikke samarbejdede tilfredsstillende med FN's våbeninspektører.

Jeg troede på, at politikerne talte sandt om, at vi kunne gøre noget godt dernede

Blandt andet på baggrund af den usikkerhed, der var omkring grundlaget for Irakkrigen, nedsatte SR-regeringen i 2011 Irak- og Afghanistankommissionen. Men i går nedlagde den netop tiltrådte Venstre-regering kommissionen.

VENSTRE

Det gør kun Kim Kristensens smag i munden værre.

»Jeg synes simpelthen, det lugter langt væk af lusk, at den kommission lige pludselig skal lukkes og slukkes. Det lugter langt væk af, at der er ting, som ikke må komme frem. Alt tyder på, at hele grundlaget var ulovligt, og det prøver man så nu at feje ind under gulvtæppet«, siger han.

Facebookkommentar liket af 337

Politiken kan i dag fortælle, hvordan daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ifølge et mødereferat fra Statsministeriet allerede i marts 2002 - et år før Irakkrigens begyndelse - forklarede den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz, at »Danmark ville til sin tid utvivlsomt yde sin støtte« til Irakkrigen.

HEMMELIGT NOTAT

Da Politiken lagde den nyhed ud på sin Facebookside i aftes, fik det Kim Kristensen til tasterne. Med direkte adresse til Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, skrev han blandt andet:

»Jeg har selv været en af dine nyttige idioter, som blev vildledt til at deltage i krigen, jeg har mistet en kammerat dernede, jeg er selv invalideret«, skrev Kim Kristensen til Facebook-opslaget. Den kommentar er i skrivende stund blevet liket af 337 personer.

»Det er så alvorligt, so