Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Genåbning. Den nu ledlagte Irak-kommission, skal genåbnes hvis det står til de røde partier. Her ses soldater i den danske lejr Camp Eden i Basra, Irak tilbage i 2004. Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Genåbning. Den nu ledlagte Irak-kommission, skal genåbnes hvis det står til de røde partier. Her ses soldater i den danske lejr Camp Eden i Basra, Irak tilbage i 2004. Foto: Thomas Borberg

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irakkommission kan genåbne efter næste valg

Radikale »forbeholder sig ret« til at genåbne Irakkommissionen. Andre partier følger trop.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den omdiskuterede kommission, der skulle gennemtygge grundlaget for Irakkrigen, er netop blevet sat fra bestillingen af den nytiltrådte Venstre-regering. Men det betyder ikke nødvendigvis, at den er begravet for altid.

Jeg kan sagtens se for mig, at man ser på det igen efter næste valg

I venstre side af Folketingssalen er der udbredt appetit på, at Irak- og Afghanistankommissionen får nyt liv, hvis magten skifter efter næste valg.

»Hvis Venstre faktisk lykkes med at lukke kommissionen, forbeholder vi os ret til at åbne den igen. Det er et principielt spørgsmål, om en regering skal lykkes med at lukke en uvildig undersøgelse, der er i fuld gang. I min optik er det en helt uhørt politisk praksis«, siger Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

Også SF’s gruppeformand, Jonas Dahl, åbner for at sætte den tre mand store kommission tilbage i arbejde. »Jeg kan sagtens se for mig, at man ser på det igen efter næste valg. Det er skandaløst og dybt kritisabelt, at vi ikke får en afklaring, og at man på denne her måde prøver at sylte de ting, der er foregået«, siger Jonas Dahl.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, kritiserer også lukningen, men vil ikke love genåbning efter et regeringsskifte: »Vi vil ikke på forhånd lægge os fast på, hvad en ny regering vælger at gøre, når vi på et tidspunkt bliver betroet regeringsansvaret igen«.

Justitsminister Søren Pind (V) traf torsdag beslutningen, der endegyldigt lukker for arbejdet med at granske det danske krigsgrundlag. Samme aften kunne Politiken offentliggøre historien om, at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) allerede i marts 2002 – et år inden krigens begyndelse – på et lukket møde med den amerikanske regering varslede dansk støtte til invasionen. På det tidspunkt var der hverken et mandat i Folketinget eller klarhed over de folkeretlige konsekvenser.

Danmark har stadig soldater i Irak og Afghanistan, og vi har brug for at lære af fortidens fejl for at undgå gentagelser i fremtiden

Den og andre oplysninger er nu skrinlagt. Ifølge kommissionsformand og landsdommer Michael Kistrup vil de tusindvis af dokumenter nu blive sendt på Rigsarkivet – assisteret af Justitsministeriet.

Kistrup er ærgerlig over at skulle stoppe arbejdet, men han vil ikke tage endeligt stilling til, om han eventuelt kunne være klar på endnu en tørn efter et regeringsskifte: »Så skulle det være den samme bemanding, så vi kunne gå i gang, hvor vi slap«.

Enhedslisten vil end ikke vente til efter næste valg. Partiet fremsætter nu et beslutningsforslag om en ny kommission – et forslag, der dog ikke er flertal for. Forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL) siger: »Vi er simpelthen nødt til at have en demokratisk debat af det her. Danmark har stadig soldater i Irak og Afghanistan, og vi har brug for at lære af fortidens fejl for at undgå gentagelser i fremtiden. Det er jo også derfor, at veteranerne ønsker en uafhængig undersøgelse af grundlaget for Irakkrigen«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind, der er gået på sommerferie. Heller ikke forsvarsminister Carl Holst (V) vil kommentere sagen. Ej heller har har det været muligt at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen, hvis kontaktperson ikke har besvaret Politikens henvendelse. Tidligere forsvarsminister i årene omkring krigens begyndelse, Svend Aage Jensby (V), har ingen kommentarer til sagen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden