Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krigsdeltagelse. Mette Bock (LA) vil have det foreløbige arbejde fra den nedlagte Irak- og Afghanistan-kommission frem i offentligheden.
Foto: ADRIAN JOACHIM

Krigsdeltagelse. Mette Bock (LA) vil have det foreløbige arbejde fra den nedlagte Irak- og Afghanistan-kommission frem i offentligheden.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA om Irak-krigen: Vi går ind for maksimal åbenhed

Venstre vil ikke afvise, at kommissionsarbejdet om Irak-krigen kan se dagens lys.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberal Alliance kræver nu, at det arbejde, som Irak- og Afghanistan-kommissionen har lavet, inden Venstre-regeringen for nylig valgte at nedlægge den, bliver frigivet.

Dermed tegner der sig et politisk flertal for at skabe åbenhed om Irak-kommissionens hidtidige arbejde, få uger efter en historisk smal Venstre-regering blev dannet, skriver Information i dag. Overfor Politiken slår hun fast, at partiet »selvfølgelig« også kræver åbenhed om Irak-kommissionens foreløbige arbejde.

Det er, som om man bilder sig selv ind, at hvis man nedsætter en kommission, så får vi en fuldstændig klar viden om, hvad der er sket, og hvem der har gjort hvad. Det er naivt at tro.

»I Liberal Alliance går vi ind for en maksimal åbenhed omkring, hvad det offentlige foretager sig. I fin og logisk forlængelse af det synes vi selvfølgelig også, at der skal være åbenhed omkring det arbejde, kommissionen har lavet«, siger Mette Bock til Politiken.

Men er det ansvarligt at melde ud, inden en mindretalsregering knap nok er kommet på benene?

»Hvorfor skulle det ikke være det? Vi siger jo, hvad vi mener, og det bliver vi ved med. Vi sidder ikke i regering, og det standpunkt, vi har taget i den her sag, flugter fint med, at vi har kæmpet kraftigt mod en indsnævring af offentlighedens adgang til forvaltningens arbejde«.

LÆS OGSÅ

Så selv om udmeldingen kan sætte regeringens parlamentariske flertal over styr, står du ved synspunktet?

»Lad os nu se, om ikke tingene ender med at blive lagt frem«, lyder det fra LA's udenrigsordfører.

»Naivt at tro« at kommission får alle oplysninger frem

Et argument for generelt at nedlægge kommissionen sammen med VKO har været, at vi ikke skal bruge penge på noget, vi allerede ved. Men kommissionen skulle også have undersøgt, om Danmark behandlede krigsfanger korrekt, og om regeringen orienterede Folketinget tilstrækkeligt om krigen. Taler det ikke for en genåbning af kommissionen?

»Vi har haft parallelle forløb i andre lande, som har deltaget i krigen, og vi kommer til at diskutere vores krigsdeltagelse langt ud i fremtiden, uanset om der er en kommission eller ej. Det er, som om man bilder sig selv ind, at hvis man nedsætter en kommission, så får vi en fuldstændig klar viden om, hvad der er sket, og hvem der har gjort hvad. Det er naivt at tro. Det, vi ved, er det væsentlige, nemlig at der blev truffet en beslutning på et forkert grundlag, og at der er blevet begået fejl undervejs«.

Men vi ved ikke, om vi overholdt vores folkeretlige forpligtelser under krigene, især når det gjaldt behandlingen af fanger – hvorfor er det ikke væsentligt at få belyst til bunds?

»Jeg har selv siddet i en gruppe, der blev nedsat at Syddansk Universitet og Dansk Journalistforbund, hvor vi prøvede at kigge på de her ting. Jeg tror simpelthen ikke, at vi nogensinde når frem til at få det fulde grundlag oplyst. Der er nemlig meget, som ikke kun handler om jura, men også om politiske beslutninger«.

Indtil videre er der blevet brugt 14 millioner kroner på kommissionen – vurderer du, at det beløb er for højt?

»Det kan du jo ikke sætte kroner og ører på. Vi har heldigvis en fri presse, som er rigtig god til at stille spørgsmål, og det vil jeg opfordre den til at blive ved med at gøre. Jeg vil ikke vurdere, om det er meget eller lidt. Vi har været imod kommissionen fra dag 1«, siger Mette Bock.

Venstre klar til at drøfte offentliggørelse

Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat af SRSF-regeringen i 2012 og fik til opgave at kaste lyste over Danmarks krigsdeltagelse i 00’erne. Men dette er allerede »tilstrækkeligt belyst«, skriver Venstre i sit regeringsgrundlag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor skal det foreløbige kommissionsarbejde overdrages til Rigsarkivet i mindst tyve år, ligesom afhøringerne af de første 13 nøglepersoner, blandt andre Anders Fogh Rasmussen (V) og Per Stig Møller (K), droppes.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, vil over for Berlingske hverken afvise eller bakke op omkring Liberal Alliances ønske om at offentliggøre kommissionens foreløbige arbejde.

»Hvad der skal offentliggøres, og hvad der ikke skal, er vigtigt at få en god politisk drøftelse om, når Folketinget er samlet igen«, siger han.

Justitsminister Søren Pind (V) traf i torsdags beslutningen, der endegyldigt lukker granskningen af det danske krigsgrundlag.

Beslutningen er siden blevet voldsomt kritiseret fra venstre side af folketingssalen, idet både Radikale og SF agter at genåbne kommissionen, hvis magten skifter ved næste valg, mens Socialdemokraterne ikke vil lægge sig fast på forhånd. Enhedslisten vil med det samme have nedsat en ny kommission – et forslag, der dog ikke er flertal for.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden