Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Krig. Danske F-16-fly har fløjet mere end 400 missioner i irakisk luftrum siden oktober 2014.
Foto: Janus Engel (arkiv)

Krig. Danske F-16-fly har fløjet mere end 400 missioner i irakisk luftrum siden oktober 2014.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Khader vil sætte dansk militær ind mod IS i Syrien

Spørgsmålet om den fremtidige danske militærindsats i kampen mod Islamisk Stat deler Folketingets partier.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark bør være klar til at deltage militært i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat ikke bare i Irak, men også i Syrien. Det mener de konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, der både vil forlænge og udvide det politiske mandat, der udløber i oktober.

Khader vil støtte Tyrkiets bestræbelser på at fjerne Islamisk Stat fra såkaldt sikre zoner i Syrien blandt andet ved at indføre flyveforbud for præsident Bashar al-Assads luftvåben. Det vil også mindske flygtningestrømmen til Danmark og Europa, argumenterer han.

»Jeg vil gerne have, at vores strategi omfatter, at vi ikke kun er efter Islamisk Stat i Irak, men også i Syrien, og at vi som en del af det internationale samfund – ikke alene – er med til at sikre en humanitær zone, så de 6,5 millioner internt fordrevne ikke på et tidspunkt flygter ud af landet. Det er også i vores interesse. Nogle gange starter diskussionen om flygtninge, når de kommer hertil. Hvorfor ikke tage diskussionen om, hvorfor de flygter«, spørger han.

SF afviser

Ifølge Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, skal det efter sommerferien undersøges, om mandatet kan og skal udvides, så Danmark eventuelt vil kunne være med til at bekæmpe IS i Syrien også, men det vil i givet fald kræve en bred international koalition, fastholder han.

»Straks efter sommerferien vil vi se på, hvordan og hvorledes det eventuelt kunne lade sig gøre. Vi har sagt, at mandatet i hvert fald skal forlænges, og i den ombæring vil vi kigge på, om det også skal udvides via en koalition, via FN’s sikkerhedsråd«, siger Michael Aastrup Jensen.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen fra SF afviser Naser Khaders forslag. Han peger på, at der vil være store folkeretlige problemer med at udvide indsatsen til Syrien.

I Irak, hvor danske F-16-fly deltager i bombardementer, er vi aktive på invitation fra den irakiske regering. Det vil ikke være tilfældet i Syrien, og derfor forventer mange, at Rusland vil nedlægge veto i FN’s Sikkerhedsråd. Han henviser desuden til materielproblemer.

Presset mandskab

Repræsentanter for flymekanikerne har i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og andre partiledere opfordret til en pause i operationen i Irak med henvisning til slitage på fly og stress blandt personalet.

»Nu må vi sige stop. Folk er trætte, hårdt belastede og har ikke tid til familien, mens sygefraværet er rekordhøjt. Samtidig begynder der at komme revner i flyene, som lider under slitagen og kræver stadig mere vedligehold. Politikerne må tage et ansvar og trække os hjem, så vi kan holde en pause«, siger fællestillidsrepræsentant ved Fighter Wing Skrydstrup Henrik G. Christiansen til Berlingske.

Det er meget mere et politisk problem end et militært problem

Danske F-16-fly har fra en base i Kuwait fløjet mere end 400 missioner i irakisk luftrum siden oktober 2014 som en del af en international koalition.

Holger K. Nielsen er heller ikke sikker på, at SF kan støtte en fortsat militærmission i Irak efter oktober, og han efterlyser en grundig analyse af, om det fortsat giver mening.

»Det er meget mere et politisk problem end et militært problem, for så længe sunnimuslimerne føler sig ekskluderet, går de til IS, fordi det er IS, der kan beskytte dem. Det er totalt uholdbart, hvis vi bidrager til den udvikling«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Khader: Putin skal ikke spænde ben

Alternativet og Enhedslisten er imod en forlængelse af missionen i Irak. Enhedslisten vil hellere støtte de kurdiske styrker i Irak og Syrien med våben. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, vil tage mekanikernes klage alvorligt, men vil dog afvente, at forsvarsminister Carl Holst (V) tager stilling til henvendelsen.

Naser Khader vil ikke lade materielproblemer stoppe missionen i Irak. Han vil heller ikke lade Ruslands præsident, Vladimir Putin, bremse oprettelsen af en flyveforbudszone i Syrien, og han sætter spørgsmålstegn ved, om Assad folkeretligt har autoritet over det nordlige og østlige Syrien.

»USA og Tyrkiet er så småt i gang med en humanitær zone uden om FN. Hvis russerne blokerer, må man gøre det i en koalition af villige. Putin skal ikke spænde ben for at beskytte de civile syrere«, siger Naser Khader.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden