Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anders Rye Skjold Jensen(Arkiv)
Foto: Anders Rye Skjold Jensen(Arkiv)

Sparekrav. Ønske Øen på Amager er en af de institutioner, der har mindre tid til omsorg som en konsekvens af besparelserne på pasningsudgifter - på trods af SF's krav under valgkampen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF står bag nedskæringer på børn

SF vil prioritere daginstitutioner, men stemmer for at spare i 32 kommuner.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen ture ud af huset og færre vikartimer ved sygdom.

Det er nogle af de konsekvenser, daginstitutionen Ønske Øen på Amager har måttet tage efter alene i år at have sparet 250.000 kroner.

»Vi kan mærke det på omsorgsdelen, for eksempel når der bliver kørt nye børn ind. Vi kan ikke bruge så lang tid på det som tidligere, fordi der går tid fra de andre børn. Det er noget, der går lige i hjertet på personalet«, siger Bjarne Kofoed, pædagogisk leder i Ønske Øen.

København har ligesom flere andre kommuner de seneste år skåret i de såkaldte pasningsudgifter for børn mellem 0 og 10 år. I år har kommunen skåret 1,1 procent i budgettet for 2015.

Bag besparelserne står blandt andre SF, ligesom partiet har lagt stemmer til børnebesparelser i 31 andre kommuner. Det viser en gennemgang, Politiken har lavet på baggrund af tal fra Indenrigs- og Socialministeriets kommunale nøgletal.

Imod egen mærkesag

Tallene viser også, at der på landsplan i gennemsnit er skåret 0,5 procent af kommunens udgifter til børn fra 2014 til 2015 – og at der bliver skåret lidt mere – 0,9 procent – i en kommune, hvor SF sidder med i budgetaftalen.

Besparelserne med SF’s stemmer sker på trods af, at børn og daginstitutioner er en mærkesag for partiet. Så sent som under valgkampen tordnede partiets formand, Pia Olsen Dyhr, for bedre forhold i daginstitutionerne og kaldte det et »ufravigeligt krav«, at der er tre børn per voksen i vuggestuen og seks børn per voksen i børnehaverne.

Jeg havde det skidt med at stemme for

»Man er nødt til at sætte penge af, fordi vi skal have flere pædagoger til vores børn«, sagde Pia Olsen Dyhr til Politiko 12. juni. Men ude i kommunerne har virkeligheden været en anden.

I Kolding Kommune har man skåret 12 procent af børnebudgettet i forhold til 2014, hvilket dog delvist skyldes, at en specialbørnehave er blevet flyttet til en anden budgetpost. SF’eren Lis Ravn Ebbesen har stemt for nedskæringerne.

»Jeg havde det skidt med at stemme for. Men nogle af besparelserne er på grund af faldende børnetal, og vi har stadig en rimelig normering i forhold til landsgennemsnittet. Men ja, der har været ekstra besparelser, og SF havde store betænkeligheder med at være med i budgettet«, siger hun.

Pia Olsen Dyhr: Det har ikke været nemt

Forældrenes Landsorganisation (Fola) er skuffede over SF. Formand Dorthe Boe Danbjørg har »svært ved at se partilinjen hele vejen igennem«.

»Det står i kontrast, når SF’ere på Borgen taler meget varmt for noget og kører kampagne for det, mens der foregår noget helt andet ude i kommunerne«, siger forældreformanden.

»Det er ikke længere kun er et spørgsmål om, at børnene måske ikke lærer det, de kunne, eller udvikler sig i det tempo, de kunne. Der er pædagoger, der har ytret sig om, at de er bekymrede for sikkerheden i daginstitutionerne, når de for eksempel lader en stor gruppe børn være alene for at gå ud og skifte et andet barn«.

SF har siden fredag ikke ønsket at give interview. I stedet har Pia Olsen Dyhrs rådgiver sendt følgende fra SF-formanden:

»Det er rigtigt, at SF’ere i kommunerne påtager sig et medansvar for at få pengene til at stemme. Også i svære tider. Det har ikke været nemt de seneste år på grund af den økonomiske krise, hvor pengene har været færre, og alle har holdt for«, skriver Pia Olsen Dyhr, der understreger, at partiet med sidste års finanslov afsatte 1 milliard kroner til flere voksne i børnehaver og vuggestuer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden