Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Irak. Et år før krigen drøftede Anders Fogh Rasmussen en mulig invasion med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Irak. Et år før krigen drøftede Anders Fogh Rasmussen en mulig invasion med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye afsløringer: 3 lyssky sager efter nedlæggelse

Krigen er belyst, mener Løkke. Men siden er flere oplysninger gravet frem.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

28. juni: Lars Løkke Rasmussen skriver i sit regeringsgrundlag, at Irak-kommissionen skal nedlægges, fordi »grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst«.

2. juli: Politiken afslører, at daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen allerede i marts 2002 – et år før Irakkrigens begyndelse – drøftede en mulig invasion af Irak med den amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz. På mødet forklarer Fogh, at Danmark utvivlsomt vil yde sin støtte. På det tidspunkt afviste Fogh over for offentligheden, at der var taget stilling til en mulig dansk deltagelse i krigen i Irak. Ifølge eksperter viser oplysningerne, at VK-regeringen havde givet tilsagn om dansk deltagelse i Irakkrigen længe før, man overhovedet havde undersøgt, om det var lovligt.

5. juli: Jyllands-Posten afslører, at forsvaret kort tid efter massakren på 14 civile irakere i Bagdad indgik en aftale med det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater. Aftalen med det udskældte amerikanske sikkerhedsfirma betød, at de danske soldater i Bagdad i nødsituationer kunne få hjælp fra Blackwater, når de kørte konvojkørsel.

Regeringen havde i sine svar til Folketinget dengang skrevet, at de danske styrker i Irak og Afghanistan ikke samarbejdede med private sikkerheds- og militærfirmaer om løsning af militære operationer.

15. juli: Politiken afslører, at et hidtil mørkelagt dokument viser, at den militære ledelse i Irak trods klare ordrer om det modsatte fortsatte med at udlevere fanger, da Irak indførte dødsstraf. Danske officerer i Irak valgte 12 gange at tilbageholde og udlevere irakere til landets myndigheder. Samtidig kom det frem, at forsvaret ikke ved, hvad der derefter skete med fangerne.

Oplysningerne optræder i et af de helt centrale dokumenter, som Irak-kommissionen skulle undersøge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden