Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anders Rye Skjoldjensen
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Farveløs. Alternativet har aldrig været meget for at placere sig selv på en politisk skala. Her hænger en af deres valgplakater fra folketingsvalget mellem plakater fra hhv. Radikale og SF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativet tilslutter sig socialisterne i Norden

Alternativet bekender kulør og melder sig ind i den rød-grønne gruppe i Nordisk Råd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er ikke røde og ikke blå. Vi passer ikke på den klassiske højre-venstreskala. Sådan har det igen og igen lydt fra Alternativet.

Men nu er Alternativet for første gang, siden partiet pegede på Helle Thorning-Schmidt (S) som landets statsminister, blevet tvunget til at melde politisk kulør.

Jeg tror ikke, man kan sige, at vi har mere til fælles med Enhedslisten eller de radikale

Det nye parti har søgt om tilslutning i det nordiske partisamarbejde Nordisk Råds mest venstreorienterede gruppe, Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe. Det bekræfter både gruppens talsperson og Alternativets udenrigsordfører.

»Vi så på partisammensætningen i de forskellige grupper, der var, og en gruppe som Midtergruppen, som ville være det eneste andet alternativ, syntes vi var meget, meget bred i forhold til vores dagsorden omkring det bæredygtige samfund, socialt og miljømæssigt. Derfor tænkte vi, at vi kunne have tættere samarbejdsmuligheder med de partier, som sad i Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe«, siger udenrigsordfører Rasmus Nordqvist.

Fem partigrupper

Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe er den mest venstreorienterede af Nordisk Råds fem partigrupper, og fra Danmark kommer Alternativet dermed til at sidde sammen med Enhedslisten og SF.

De fire resterende grupper er Den Konservative Gruppe, hvor de danske konservative sidder, Midtergruppen, hvor Venstre, Radikale og Liberal Alliance sidder, Den Socialdemokratiske Gruppe, hvor Socialdemokraterne sidder, og Nordisk frihed, hvor Dansk Folkeparti sidder.

I har flere gange erklæret, at I hverken er højre- eller venstreorienterede. Hvordan hænger det sammen med, at I melder jer ind i den mest venstreorienterede gruppe?

»I Nordisk Råd må man veje, hvor man mener, man kan komme til at snakke sammen bedst muligt. Det er jo ikke som herinde i Folketinget, hvor der er mange flere nuancer. Så det er ren og skær vejning af, hvordan vi tror, vi kan komme igennem med en progressiv dagsorden i forhold til bæredygtighed, både på de miljømæssige og sociale områder«.

Så hvilken del af navnet tilslutter I jer? Er det den venstresocialistiske eller den grønne gruppe?

»Det er den grønne gruppe, og så ved jeg godt, at der er nogle ting, hvor vi måske ikke er hundrede procent enige, og sådan er det ved de fælles partigrupper«.

Hvor er I ikke enige?

»Det kan jeg ikke stå og svare på hundrede procent. Jeg har ikke engang haft det første møde med dem«.

Har I mere til fælles med Enhedslisten end med Det Radikale Venstre, som er i Midtergruppen?

»Jeg tror ikke, man kan sige, at vi har mere tilfælles med Enhedslisten eller de radikale, men der sidder en samling partier i Midtergruppen, hvor vi tænker, at vi ville have svært ved at arbejde med den dagsorden, vi ville. Og det er ikke kun i forhold til de danske partier – det er i forhold til de partier, der er repræsenteret fra hele norden«.

Hvordan vil I påvirke Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe i jeres retning?

»Det er klart, at vores dagsorden, når vi snakker Norden, er, hvordan vi kan få skabt et langt mere inddragende demokrati. Og så er det i forhold til de miljømæssige spørgsmål, hvor vi jo er meget enige i gruppen. SF sidder også i den gruppe og har arbejdet rigtig meget for en miljømæssig dagsorden«.

Grøn ikke lig venstreorienteret

Er det ikke lettere at lægge kortene på bordet og sige: Okay, vi er primært venstreorienterede, eftersom det er der, den grønne dagsorden ligger?

»Nej, for det ser jeg ikke som et ærligt svar. I Danmark har det traditionelt set været venstrefløjen, der har haft en grøn dagsorden, men det er det altså ikke, når vi kigger rundt omkring i Europa nødvendigvis. Og der er også en meget progressiv dagsorden – som vi også står for – som ikke nødvendigvis er socialistisk. Jeg kunne også vælge at sidde uden for grupperne i Nordisk Råd, men det får man ikke ret meget ud af«.

Hvor ligger I på den danske skala?

»Vi ligger på den grønne akse«.

Hvor går den?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den går lige der, hvor vi står«.

Så der er brug for en ny politisk skala?

»Der er ikke bare behov for en ny skala. Der er brug for, at vi omtænker det politiske system, som vi har i dag. Der er brug for en ny politisk kultur, hvis vi skal svare på de udfordringer, vi står over for. Vi kan ikke længere bruge de gamle bøger«.

KRONIKEN

Så I kommer ikke til at lægge jer på en dansk politisk horisontal akse?

»Nej«.

Alternativet har endnu ikke tilsluttet sig en partigruppe i EU, men adspurgt på Twitter under valgkampen svarede partileder Uffe Elbæk, at han forventer, at Alternativet her vil tilslutte sig den grønne gruppe, som SF også sidder i.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden