Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ida MUNCH
Foto: Ida MUNCH

Drejebog. »Vi har lavet både en fællesdrejebog for det kommende år, men også én for de enkelte MF’ere, der indeholder alt lige fra, hvor mange beslutningsforslag, de skal nå at fremsætte til, hvor mange konferencer, de gerne vil afvikle og hvor mange initiativer, de gerne vil tage i forhold til bevægelsen, baglandet og andre faglige samarbejdspartnere uden for Christiansborg«, siger Uffe Elbæk

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbæks MF'ere har fået udførlig drejebog med mål og succeskriterier

Alternativets folketingsmedlemmer har hver især fået en drejebog, der præcis angiver, hvad de skal lave i den politiske sæson.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med dagens rundkredsseance og mødet med landets medier i en hotelhave i Svaneke på Bornholm afsluttede Alternativet sit første sommergruppemøde.

Og her har partiets nyvalgte folketingsmedlemmer fået udarbejdet en drejebog, der skal sikre, at de når det, de gerne vil i løbet af det kommende år på Christiansborg.

Drejebogen indeholder meget detaljerede målsætninger for de enkelte MF’ere, fortæller Alternativets politiske leder.

»Vi har lavet både en fællesdrejebog for det kommende år, men også én for de enkelte MF’ere, der indeholder alt lige fra, hvor mange beslutningsforslag, de skal nå at fremsætte til, hvor mange konferencer, de gerne vil afvikle og hvor mange initiativer, de gerne vil tage i forhold til bevægelsen, baglandet og andre faglige samarbejdspartnere uden for Christiansborg«, siger Uffe Elbæk og fortsætter:

»Der er en rimelig klar liste med forventninger til os hver især, der skal sikre, at vi holder tempoet og aktivitetsniveauet på et tilpas højt niveau«.

SOMMERGRUPPEMØDE

Hvad sker der, hvis man ikke overholder målsætningerne?

»Så vil vi selvfølgelig diskutere det internt«.

Kan man blive sat af holdet?

»Det kan man jo ikke. Man kan jo ikke blive fyret. Også selvom der nok er mange partiledere, der en gang imellem har haft lyst til, at man kunne fyre MF’ere«.

Ser du et paradoks i, at I skal forsøge at blive et succesfuldt parti, når I netop ikke ønsker at være et – i hvert fald traditionelt – politisk parti?

»Nej. En af grundene til, at jeg netop tror på, at det ikke er helt skævt at gå efter en fordobling (Alternativet har som mål at få 9,9 procent af stemmerne ved næste folketingsvalg, red.) er jo, at der er så mange danskere, der giver udtryk for, at de er død trætte af den måde, politik er på i dag. Og at de vil noget andet. Det er en af grundene til, at vi ønsker en ny politisk kultur«.

Målsætning: Hver 10. skal stemme Liste Å

Alternativets politiske leder har store forventninger til den turné rundt i Danmark, som han og partikammeraterne i løbet af september skal på.

Her skal partiet samtale med borgere og ad den vej indsamle viden og ideer, der skal udmønte sig i partiets »land&by«-politik, der skal fremlægges i løbet af efteråret og gøre Alternativet »relevante for både den økologiske landmand, fiskeren, opfinderen, højskolelæreren, den kreative iværksætter, kunstneren, forskeren, håndværkeren, direktøren, den studerende og aktivisten«, som det hedder i Alternativets oplæg til turneen.

Det er blandt andet det arbejde, der skal resultere i, at Alternativet ved næste folketingsvalg skal nå sin Svaneke-målsætning – Uffe Elbæks navn til målet om at få hver 10. dansker til at sætte kryds ved liste Å.

»Det er for at komme ud og vise flaget i hele landet og sige: vi forholder os også til dine problemstillinger – om det er i Hvide Sande, Thisted eller Maribo, så har vi både set jer og hørt jer. Og vi ønsker også at skabe en bæredygtig relation til jer og komme med svar på ordentlige svar på de problemer, de står over for«, siger Uffe Elbæk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil i superligaen

Uffe Elbæk, I har i dag holdt et næsten timelangt pressemøde uden at komme med konkrete politiske udmeldinger. Til gengæld er du meget konkret med jeres succeskriterier. Hvorfor tør du at være så konkret?

»Grunden til at vi er konkrete er for at sende et signal både ud ad til og indadtil. Vi har virkelig tænkt os at blive en seriøs spiller på den danske politiske landkort. Og det giver forhåbentlig også en gejst for vores aktivister. Hvis man skal lave en – måske dum – sammenligning, så kan man sige, at en fodboldklub, der spiller i tredjedivision også gerne vil rykke op og gerne op i superligaen«.

Så I vil gerne op i den politiske superliga?

»Ja, det vil vi gerne«.

Hvordan skal I komme det?

»Hvis vi ikke er dygtige nok, så kommer vi til at snuble. Men hvis vi er dygtige nok, så får vi det helt rette sammenspil mellem folketingsgruppen og det parlamentariske arbejde, vi laver, og hele bevægelsesgruppen. Truslen er, at vi inde på Christiansborg falder ned i en rille, hvor vi begynder at leve vores eget liv inde i boblen på Borgen på grund af de naturligt rigtig mange arbejdsopgaver, der for vores MF’ere. Der skal vi huske, at vi er så meget mere end gruppen på Christiansborg«.

ANALYSE

Hans Engell siger, du er en leder, der helst skal flyde lidt oven på vandene. En Simon Spies-agtig person, der er guruen for Alternativet og ikke skal slides op. Er det også sådan, du selv ser dig som leder?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Siger han det? Haha. Nu har jeg jo været leder i 30 år, og der er nogen, der har betegnet mig som en seriel iværksætter, der har startet en række institutioner og uddannelser, der i den grad eksisterer rigtig godt den dag i dag. Og jeg har stået i fantastisk mange ledelsesmæssige problemstillinger. Både helt lavpraktiske og mere principielle. Jeg har fyret og ansat folk og skulle håndtere budgetter og alt muligt. Så den rolle, jeg har i dag, er overhovedet ikke fremmed for mig. Der, hvor Hans Engell har ret, er, at jeg også selv synes, mit talent kommer bedst til udtryk, når jeg sætter retningslinjerne, hæver ambitionsniveauet og insisterer på, vi lige vender en sag en ekstra gang, så det bliver helt perfekt. Og Eftersom jeg ingen ordførerskaber har, så er det min rolle at presse folk til lige at tage den til det næste niveau«.

Hvad synes du om sammenligningen mellem dig og Simon Spies?

»Det ved jeg ikke. Jeg vil da gerne have det ligeså sjovt som Simon Spies. Men derudover tror jeg ikke, jeg lige kan se mig i den rolle«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden