Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Urørt. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil have mere urørt skov i den naturpakke, som kommer til nytår.
Foto: Martin Lehmann

Urørt. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil have mere urørt skov i den naturpakke, som kommer til nytår.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljø- og fødevareministeren bebuder naturpakke

Ny naturpakke giver mere urørt skov. Til gengæld rulles den røde regerings miljøpolitik tilbage.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerbilen er en spritny Mercedes S500 Plug In Hybrid. Den er en blanding af en elbil og en benzinbil, kan køre over 35 km på en liter benzin og er det hotteste og absolut sidste nye indenfor bilteknologi.

Den lister lige så stille ned ad skovvejen. Meget forsigtigt trækker den ind i skovbunden. Selv om den er stor, så ser bilen ganske undseelig ud for foden af de mastodontiske bøgetræer, der står som en søjlehal af 25 meter høje elefantben.

Ud af bilen stiger landets miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Solen skinner fra en skyfri himmel, men kæmper for at trænge igennem den massive bøgeløv. Kun hist og pist trænger en solstråle igennem.

»Her er jo ufattelig smukt«, udbryder ministeren.

En falden kæmpe

Foran hende ligger en falden kæmpe. Det er et dødt bøgetræ. Stammen er over en meter i diameter og strækker sig 20 meter gennem skovbunden. Det er en af de mange svenskebøge, der alle har rundet 350 år, og hvor nogle nu begynder at falme og mørne. Lige netop den her opgav ævred i den seneste storm. Rødderne var blevet for møre.

Men i stedet for at blive parteret af motorsave, får den gamle kæmpe lov at ligge og rådne op over mange, mange år. Til stor glæde for resten af naturen.

Vi er i Nørreskoven nord for København. Øst for Værløse, vest for Furesøen. Her hærgede svenskerne i 1658, da de stod udenfor København og tvang den danske konge til at indgå Roskildefreden, hvorved Danmark mistede Skåne, Halland, Blekinge, Hven og Bornholm. Udover at plyndre de omkringliggende landsbyer, huggede de også alle større træer ned.

Derfor blev der plantet massivt med nye bøgetræer efter svenskerne var forsvundet igen. Og lige præcis denne del af skoven har ligget helt urørt siden 1927 og er dermed sindbilledet på, hvad det er, den nye miljø- og fødevareminister vil med sin naturpakke.

Her er jo ufattelig smukt

En helt afgørende ingrediens i pakken bliver at udlægge meget mere skov som urørt skov, hvor træerne får lov at stå, til de selv falder, og hvor de får lov til at forgå i ro og mag i skovbunden, hvorved der sker en voldsom opblomstring i antallet af insekt- og svampearter, der nedbryder træet - og som igen bliver mad til fugle og andre dyr.

Alt i alt er netop det at lade skoven stå urørt noget af det, som giver allerflest resultater for den biologiske mangfoldighed, og det skyldes grundlæggende, at Danmark oprindeligt er et skovland og derfor er der så mange arter, der er knyttet til den helt naturlige skov.

»Vi har en forpligtelse overfor at skabe mere biologisk mangfoldighed i Danmark. Og her er det at få mere urørt skov en helt afgørende indsats«, siger Eva Kjer Hansen.

Ministeren har forladt den gamle kæmpe og er gået ned til Furesøens bred, mens hun fortæller om sine intentioner.

»Jeg vil invitere til en bred debat om, hvordan begrebet urørt skov helt præcis skal forstås. Lige nu sidder vi ved en bålplads i skoven. Jeg synes jo den også skal kunne være der, selvom skoven er urørt. På samme måde vil jeg gerne have, at man kan fjerne eksempelvis bjørneklo fra skove, der er henlagt som urørte - selvom skoven jo så strengt taget ikke er urørt«.

Også urørte private skove

Til gengæld vil hun ikke ud med, hvor meget af Danmarks skov skal være urørt. Hårdt presset nævner hun tallet 20 procent, som svarer til, hvad blå blok foreslog udlagt i statsskovene inden valget. Men hun vil ikke låse sig på, at det kun skal være statsskov.

»Nogle af de biologisk set væsentligste områder ligger i private skove, og jeg ser gerne, at vi finder en ordning, hvor man kompenserer de private skovejere for at udlægge urørt skov«, siger Eva Kjer Hansen. Hun understreger, at det ikke er helt enkelt, da udlæg af urørt skov skal ske over en særdeles lang periode, hvis det skal give mening for naturen. »Vi bliver nødt til at se på, hvordan en sådan kompensationsordning skal strikkes sammen«, siger Eva Kjer Hansen.

Uanset om den urørte skov udlægges i statens skove eller i private skove, så koster det penge. Enten i form af vigende indtægter fra statsskovene, der ikke kan sælge så meget træ - eller ved at der skal gives tilskud til de private skove.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så jeg skal have en grundig snak med finansministeren inden jeg lægger mig fast på præcise tal for, hvor meget skov der skal udlægges som urørt«, siger ministeren.

Sælger ud af engene

I regeringsgrundlaget fremgår, at til gengæld for mere urørt skov vil regeringen rulle det forbud tilbage, som den tidligere regering fik vedtaget mod at sprøjte og gøde en række enge i især Vestjylland. Det er enge, som er beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3.

Kan man godt krejle enge for skov og så sige, at det går lige op?

»Den forrige regerings forbud mod sprøjtning og gødskning ville blive rigtig dyrt for en række landmænd. Vi sagde derfor allerede i forbindelse med lovens vedtagelse, at vi ville rulle den tilbage til hvad den var for indtil et år siden, hvis vi fik flertal efter valget. Husk på, at områderne jo stadig er beskyttet som enge – det er bare den hidtidige drift man godt må fortsætte med«, siger ministeren.

»Til gengæld er jeg meget optaget af, at landmænd skal have nogle incitamenter til at lave flere naturområder – men det skal gøres på en måde, så de ikke bliver fanget i § 3-fælden«. Ministeren hentyder til, at et område kan ’vokse ind’ i naturbeskyttelse, fordi naturbeskyttelseslovens § 3 beskytter al natur, der er klassificeret som hede, overdrev, eng, mose, sø og lignende. »Pointen er, at som loven er skruet sammen nu, skræmmer man landmænd væk fra at lave natur. Og jeg vil gerne se på, om det kan laves om i naturpakken«.

Landbrugspakken under kritik

De grønne organisationer siger at din kommende fødevare- og landbrugspakke løsner grebet om landbruget fuldstændigt. Er naturpakken et symbolsk plaster på såret?

»For det første er der tale om to ligeværdige pakker, hvor den ene kommer i halen på den anden. For det andet så syens jeg, der har været lidt for meget automatreaktion fra de grønne organisationer, inden de overhovedet ved, hvad jeg vil«.

I vil for eksempel fjerne randzonerne?

»Vi vil fjerne det obligatoriske krav om randzoner. Men vi sælger på ingen måde ud af natur og miljø. Lad mig slå det helt fast: det vi vil, er en målrettet regulering, hvor udgangspunktet er, hvad naturen og miljøet kan tåle, der hvor den enkelte landmand har sin ejendom. Det vil betyde, at nogle vil blive reguleret hårdere end i dag, mens andre vil få et større råderum« .

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ministeren er ligesom sine døtre på 18, 16 og »næsten 14« vokset op på landet. Hun vil gerne vise landmændene mere tillid.

»Landmændene skal have mulighed for at gøde optimalt. Hvis det betyder mere kvælstof ud i miljøet, så skal det håndteres med specifikke virkemidler som minivådområder, græsarealer og randzoner, som virker. Jeg samler nu op på, hvad vi ved, og så vender vi bøtten og siger til landmændene, at I skal holde jer indenfor det, naturen og miljøet kan tåle. Så må landmanden sammen med myndighederne lave en specifik plan for, hvordan man opnår det.«

Ministeren vil nu invitere alle interessenter til debat om både fødevare- og landbrugspakken og naturpakken. Landbrugspakken kommer til november, mens naturpakken kommer efter nytår.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden