Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SAMRÅD. Integrationsminister Inger Støjberg blev modtaget til samrådet af Dansk Folkepartis Martin Henriksen.
Foto: JENS DRESLING

SAMRÅD. Integrationsminister Inger Støjberg blev modtaget til samrådet af Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Kritikken har ikke fået ministrene til at standse op og tænke sig om«

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og integrationsminister Inger Støjberg kæmpede om integrationsydelsen i samråd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis vi ser på, hvordan vi hidtil har sikret integrationen, så er det alt for ringe. Det, vi står i nu, er en strøm, der er meget mere massiv. Og så er der ikke taget højde for de familiesammenføringer, der vil komme i de efterfølgende bølger«.

Ordene faldt under et samråd i Folketinget, hvor integrationsminister Inger Støjberg (V), skatteminister Karsten Lauritzen (V) og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) var indkaldt for at komme med deres redegørelser om den kritik, som blandt andre FN's flygtningehøjkommissariat har rejst af den flygtningelovpakke, regeringen vil have indført.

Vi har svært ved at sikre beskæftigelsen af de flygtninge, der kommer til Danmark, og af deres efterkommere.

Og det var beskæftigelsesministerens advarsel om de betydelige integrationsudfordringer, der blandt andet blev lagt frem i den byge af spørgsmål fra især Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Alternativets Ulla Sandbæk, samrådet udløste.

»Det danske arbejdsmarked er præget af en række problematiske paradokser. Vi har set en kontinuerlig stigning i beskæftigelsen af udenlandske statsborgere. Men vi har svært ved at sikre beskæftigelsen af de flygtninge, der kommer til Danmark, og af deres efterkommere«, forklarer Jørn Neergaard Larsen.

Støjberg fastholder, at asylstrømmen skal mindskes

Samme toner slår integrationsminister Inger Støjberg fast over for oppositionspolitikerne i samrådet: »Lad mig starte med virkeligheden uden for Christiansborgs mure. I 2014 var asyltilstrømningen den højeste i mere end 15 år. Den udvikling ønsker regeringen at sætte stopper for. Det skal ske ved en straksopbremsning af antallet og ved at give de nytilkomne udlændinge et incitament til få et arbejde og blive integreret i danske samfund«.

Men modstanderne af regeringens forslag om at indføre blandt andet integrationsydelser, der skal tilskynde flygtninge og indvandrer til at lære dansk og komme ud på arbejdsmarkedet, hæfter sig ved den kritik, det har udløst. FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR har som en af mange organisationer taget afstand fra forslagene.

Af alle argumenter mener jeg, at det her er det mest tudetossede, jeg har hørt.

De »skaber fattigdom, modvirker integration og er diskriminerende og i strid med Danmarks internationale forpligtelser«, konkluderer Johanne Schmidt-Nielsen og anklager regeringen for ikke at tage den alvorligt.

»Den usædvanlige kritik har ikke fået ministrene til at standse op og tænke sig om«, siger hun.

Integrationsydelse kan skade børnenes opvækst

Også Ulla Sandbæk fra Alternativet tog under dagens samråd afstand fra forslagene.

»Børn vil blive skadet for livstid. De kan ikke gå til børnefødselsdage, fordi de ikke har råd til en gave. De kan ikke gå til fodbold. Det her er i strid med børnekonventionen«, finder hun og peger på, at en opvækst i armod kan give hukommelses- og indlæringsvesvær.

»De vil ikke kunne få nogen uddannelse på grund af den forfærdelige barndom, man udsætter dem for. Det er en umenneskelig og nedværdigende behandling. siger UNHCR«.

Men integrationsminister Inger Støjberg afviser oppositionspolitikernes kritik.

»Regeringen fremsætter selvfølgelig ikke lovforslag, der er i strid med vore forpligtelser i forhold til de internationale konventioner. Regeringen ændrer ikke betingelserne for at opnå asyl i Danmark. De tilbydes beskyttelse og sikkerhed, præcis som vi er forpligtede til. Med andre ord kan vi sagtens være vor indsats bekendt. Men i min optik er det helt fair at nytilkomne udlændinge ikke fra første dag har adgang til samme ydelser som borgere, der har levet et helt liv i Danmark og bidraget gennem et helt liv«.

Hun hæfter sig ved, at Højesteret tidligere har sagt god for integrationsydelsens forgænger, starthjælpen, med begrundelsen: »Et skattefinansieret velfærdssystem må nødvendigvis indeholde kriterier for afgrænsning af dem, der kan modtage ydelserne«.

»Jeg synes, det er meget klart og ikke til at misforstå«, meddeler Inger Støjberg kritikerne under samrådet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Minister: Migranterne ved, hvor de skal søge hen

Johanne Schmidt-Nielsen efterlyser også oplysning om eventuel forskning, der kan be- eller afkræfte opfattelsen af, at de sociale ydelser spiller ind på, hvor asylsøgerne rejser hen.

Det har EU's grænseagentur skrevet i sin seneste risikoanalyse af de mange migranters rejse mod Europa.

»Hvis man spørger Frontex og ser menneskesmuglernes skema, der minutiøst gengiver, hvilke ydelser, man modtager i Danmark, så er det al viden nok. Så selvfølgelig har det betydning«, finder Støjberg.

Hun undrer sig over de eksperter, der i Politiken i dag advarer om, at integrationsydelsen kan øge radikaliseringen .

»Af alle argumenter mener jeg, at det her er det mest tudetossede, jeg har hørt. Det her skal gå i den anden retning: At forældrene bliver integrerede i Danmark«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden