Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finanslov. Natur-, miljø- og klimaområdet bør ikke udsættes for en systematisk slagtning, mener de konservative.
Foto: JANUS ENGEL (arkiv)

Finanslov. Natur-, miljø- og klimaområdet bør ikke udsættes for en systematisk slagtning, mener de konservative.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

K om foreslåede klima- og miljøbesparelser: »En systematisk slagtning af området«

Konservative er imod, mens Liberal Alliance ser enormt potentiale for at spare på klima- og miljøområdet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver op ad en ualmindelig stejl bakke, hvis regeringen skal lykkes med at overbevise støttepartiet de konservative om de spareplaner på klima- og miljøområdet, som regeringen ifølge Information har.

»Jeg synes, at det er sindssyg ærgerlig læsning, og det vidner om en regering, som ikke er speciel ambitiøs på det her område. Og som måske ikke synes, at den grønne omstilling er så vigtig. Det er en meget kortsigtet måde at se på det her på«, lyder karakteristikken fra klima- og miljøordfører Mette Abildgaard (K).

Information har fået fingre i et fortrolig dokument fra Finansministeriet, der angiveligt viser, at regeringen planlægger besparelser på 340 mio. kr. fra 2016-2019 på miljø- og klimaområdet.

Blandt andet ved at droppe en række centrale grønne målsætninger - herunder 40 procent CO2-reduktion i 2020, 100 procent vedvarende energi i 2050, udfasning af kul i kraftværker samt andre miljøtiltag.

Særligt med hensyn til klimaområdet ærgrer den konservative ordfører sig.

»Noget af det, der gør mig allermest trist, er, at man lægger op til at droppe de forskellige klimamålsætninger, vi har i Danmark. Dels det med 40 procent CO2-reduktion i 2020, dels målet om 100 procent vedvarende energi i 2050, udfasning af kul og så videre. Man lægger op til at udfase stort set alle de klimapolitiske målsdætninger, vi har i Danmark«, vurderer Abildgaard.

Systematisk slagtning

Handler det ikke bare om, at I konservative har opfundet en ny grøn profil for at score stemmer?

»Det, der er lidt interessant, er, at vi konservative jo faktisk stemte for klimaloven (under den gamle regering, red.), som det eneste borgerlige parti. Og eksemplevis målet om 40 procent reduktion i 2020 er skrevet ind der, så det er på ingen måde nogen ny konservativ politik«.

Men der er jo en lang række andre ting, der ikke handler om klimamålene?

Det er sindsyg ærgerlig læsning, og det vidner om en regering, som ikke er speciel ambitiøs på det her område

»Ja, men der kan sagten være nogle af de her områder, vi kan se på. Jeg udelukker ikke, at der kan spares penge på det her område. Jeg synes bare, det her virker som en systematisk slagtning af området. Der kan sagtens være projekter, der skal droppes eller laves anderledes, men at ville finde 380 millioner kroner på det her er voldsomt«, svarer Mette Abildgaard.

De lækkede papirer stammer fra Finansministeriet, der for tiden varmer op til de forestående finanslovsforhandlinger. Det er hverken lykkedes at få et interview med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller de relevante fagministre - energi- forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Liberal Alliance: Vi vælger de dyreste løsninger

Ministrene kan dog glæde sig over, at et andet af regeringens støttepartier, Liberal Alliance, i modsætning til de konservative deler ønsket om at finde penge på klima- og miljøområdet i de kommende finanslovsforhandlinger.

»Vi hilser Venstres ønske om at spare på miljø- og klimaindsatsen meget velkommen, for sagen er den, at der bliver brugt rigtig, rigtig mange penge på det her område, som kunne bruges bedre. Det her politikområde har haft en symbolsk betydning for den tidligere regering, og det har resulteret i, at man konsekvent har valgt de dyreste løsninger«, lyder det fra partiets klimaordfører, Villum Christensen, i en udtalelse.

»Der er et enormt potentiale for at spare penge på det her områder, hvis vi fokuserer på løsninger, der er mere rentable for Danmark. Det kan ikke nytte noget, at vi konsekvent vælger de dyreste løsninger alt imens, at arbejdspladser og forurening søger mod udlandet, og forbrugerne efterlades med regningen. Der er rig lejlighed til at gøre meget godt for både klimaet og miljøet, uden at det skal koste som meget, som det gør i dag. Derfor håber vi selvfølgelig også, at regeringen holder fast i dens planer«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden