Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klimaansvarlig.  Lars Christian Lilleholt (V) insisterer på, at Danmarks skal være et forgangsland, når det gælder landets klima- og miljøpolitik. Også selv om fortrolige dokumenter fra Finansministeriet angiveligt bebuder, at der er millionbesparelser på vej på området.
Foto: LASSE KOFOD (arkiv)

Klimaansvarlig. Lars Christian Lilleholt (V) insisterer på, at Danmarks skal være et forgangsland, når det gælder landets klima- og miljøpolitik. Også selv om fortrolige dokumenter fra Finansministeriet angiveligt bebuder, at der er millionbesparelser på vej på området.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaminister: Vi skal gennemføre den grønne omstilling så billigt som muligt

Viljen til en ambitiøs klimapolitik kan ikke måles i milliarder, siger Lars Christian Lilleholt (V).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke kommentere på fortrolige dokumenter.

Derfor vil han heller ikke forholde sig til de oplysninger fra Finansministeriet, som Dagbladet Information er kommet i besiddelse af og som angiveligt viser, at regeringen planlægger besparelser på miljø- og klimaområdet for knap 340 millioner kroner frem mod 2019.

Til gengæld vil ministeren gerne understrege, at der mangler »rigtig, rigtig mange« penge i statskassen. Faktisk tre milliarder kroner til næste år, siger ministeren.

Og at det muligvis kommer til at indebære besparelser på det område, Lars Christian Lilleholt er minister for, det vil han ikke afvise.

»Jeg er ikke bare minister for energi, forsyning og klima. Jeg er minister for hele Danmark, indgår i en regering og tager ansvar. Også for at gennemføre tiltag, som sikrer, at der er en fornuftig balance i dansk økonomi«, siger han.

Jeg er overrasket over, at spørgsmålet om viljen til at gøre noget er direkte afhængig af, hvor mange penge, der afsættes. Den sammenhæng ser jeg ikke

»Hvordan dansk økonomi hænger sammen, og hvordan mit ministerium også spiller ind i den sammenhæng, det ansvar påtager jeg mig. Med det hul i økonomien, som den tidligere regering har efterladt, tror jeg ikke, der er nogle områder, som kommer til ikke at skulle levere besparelser og effektiviseringer«.

Viljen bør ikke måles i milliarder

Ifølge Information lægger regeringen op til et finanslovsforslag, der skruer ned for dele af den tidligere regerings strategi for naturpolitik, der går under navnet Naturplan Danmark. Kassen til klimapuljen fra sidste års finanslov skal angiveligt lukkes i igen, beretter avisen. Det samme skal puljen til de såkaldte »grønne ildsjæle«, mens midler til pilotprojekter om grøn omstilling skal sløjfes og det såkaldte 'Grønt innovationsforum' for grønne løsninger og bæredygtig produktion skal nedlægges.

De konservative har kaldt oplysningerne, der er kommet frem i dag, for »en systematisk slagtning« af klima- og miljøområdet. Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, vurderer indgrebene, som ifølge Information er bekræftet i regeringens økonomiudvalg, som »gruopvækkende«.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser over for Politiken at kommentere oplysningerne. Det gør klima- og energiministeren Lars Christian Lilleholt som udgangspunkt også.

Men han henviser til regeringens mantra: 'grøn realisme'.

»Jeg har tænkt mig at fortsætte den grønne omstilling, men i modsætning til tidligere, har vi et større fokus på, at økonomien også kan hænge sammen. Derfor handler det om grøn realisme. Og at være i stand til at betale regningen for den grønne omstilling. Det handler ikke bare om at udskrive store checks«, mener han.

»Jeg er overrasket over, at spørgsmålet om viljen til at gøre noget er direkte afhængig af, hvor mange penge, der afsættes. Den sammenhæng ser jeg ikke. Også selv om det er som om, nogen i den her debat gør hele den grønne omstilling til et spørgsmål om, at jo flere milliarder vi bruger, desto grønnere er vi«.

Det er vel ikke så mærkeligt at måle en regerings ambitionsniveau på, hvor mange kroner og øre, den siger, den er klar til at afsætte på det område, som den erklærer sig ambitiøs på?

»Jo. Det handler om retningen og ikke bare at bruge flest muligt penge. For mig handler det om, at vi skal have fokus på at gennemføre den grønne omstilling så billigt som overhovedet muligt. Det er også det fokus, jeg vil have fremadrettet på klima-, energi- og forsyningsområdet: At vi skal gennemføre de her ting på en måde, der er båret af sund fornuft, så vi er i stand til at betale regningen for det«.

»Det er også det mål, jeg vil have, når vi skal i gang med at diskutere energiaftale for 2020 og frem mod 2030. Og i forhandlingerne, som jeg forventer går i gang i 2017, vil det også være regeringens udgangspunkt«.

Men hvor mange penge skal der findes? Er den påståede besparelse på 340 millioner kroner i perioden 2016-2019 et realistisk tal, når det gælder dit område?

»Det er alt for tidligt at udtale sig om, hvor mange penge det er. Det vil blive præsenteret, når der kommer et udspil til finansloven«.

Danmark ér helt i front. Det skal vi fortsat være

Men kan du bekræfte, at der kommer besparelser på klima- og miljøområdet? Er det – fra dit synspunkt – uundgåeligt?

»Det er uundgåeligt, at der kommer besparelser på store dele af den offentlige sektor«.

Hvad med kllma- og miljøområdet?

»Det vil vise sig, når finansloven bliver meldt ud. Byder den på besparelser på klima-, energi og forsyningsområdet, så vil jeg selvfølgelig levere de besparelser, der skal til«.

Fastholder reducering af 2020-mål

Det har hidtil været et mål, at Danmark skal have reduceret sin CO2-udledning med 40 procent i 2020 i forhold til 1990.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nye klima- og energiminister har tidligere bebudet, at hans mål er tre procent mindre. Det fastholder Lars Christian Lilleholt.

»Regeringens mål er at nå mest mulig CO2-reduktion i 2020, og vi har et mål, der hedder 37 procent i 2020. Det er et meget ambitiøst et, som ligger langt over det niveau, vi er forpligtet til EU-sammenhæng, og som jeg er godt tilfreds med, hvis vi når«.

Hvad med målet om 100 procent vedvarende energi i 2050?

»I 2050 er vi uafhængige af fossile brændsler, og der producerer vi så megen vedvarende energi, at vi kan forsyne Danmark med det«, siger ministeren, der dog understreger den nye regerings forbehold:

»Men det betyder ikke, at der efter 2050 ikke er plads til, at vi kan importere fossile brændsler. Jeg lider ikke af et rigidt synspunkt om, at der ikke skal være plads til det også efter 2050. Der kan være fossile brændsler i dele af erhvervslivet, som eksempelvis efterspørger naturgas. Det afgørende for mig er, at vi producerer så stor en mængde, at vi kan forsyne samtlige danske husstande med vedvarende energi«.

»Vi skal fortsat være i front«

Danmark er internationalt rost for at gå forrest, når det gælder initiativer, der bidrager til klimaet.

Blandt andet konkluderede den årlige rapport fra miljøorganisationerne Climate Network Europa og Germanwatch i december, at Danmark for tredje år i træk er øverst på det såkaldte CPPI-liste som det land i verden, der gør mest for at forbedre klimaet.

Som minister vil Lars Christian Lilleholt sende et signal om, at Danmark fortsætter den grønne omstilling.

»Men også, at vi gør det med hensynstagen til, at der også er noget økonomi, der hænger sammen. Når vi skal ud og markedsføre dansk energiteknologi uden for Danmarks grænser, så er det helt afgørende, at man også er i stand til at gennemføre en grøn omstilling på en måde, hvor man også er i stand til at betale den regning, der kommer ud af det«.

For mig handler det om, at vi skal have fokus på at gennemføre den grønne omstilling så billigt som overhovedet muligt. Det er også det fokus, jeg vil have fremadrettet på klima-, energi- og forsyningsområdet

Men skal Danmark forblive blandt de førende lande på det her område?

»Ja. Danmark ér helt i front. Det skal vi fortsat være«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men tror du også, det er det signal, Danmark kommer til at sende forud for klimatopmødet i Paris næste år?

»Ja, for vi er stadig i front. Og det er vi fortsat, efter der er vedtaget en finanslov i Folketinget«.

Men til den tid, er der så blevet skruet ned for ambitionerne?

»Der er ingen ambitioner, der er skruet ned for. For mig er det et spørgsmål om, at vi når de mål, vi er forpligtet til. Og det gør vi«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden