Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Peter Hove Olesen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Liberal Alliance vil blokere Støjbergs plan for statsborgerskabssager

2.500 personer, der tidligere har fået tilsagn om statsborgerskab, skal have det, mener LA.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) plan om at frasortere en række personer, der allerede har fået tilsagn om snarligt statsborgerskab på dispensation, kan meget vel støde på grund.

Liberal Alliances indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, vil blokere for Støjbergs krav om, at Indfødsretsudvalget skal genbehandle langt flere dispensationer om statsborgerskab, end de 255 Indfødstresudvalget har ønsket.

I alt vil Støjberg sende 2.750 allerede behandlede sager tilbage til genbehandling i udvalget, hvor der nu er borgerligt flertal og dermed umiddelbart større sandsynlighed for afslag til ansøgerne.

Da sagerne i det forgangne år var til afstemning i Indfødsretsudvalget, stemte Liberal Alliance godt nok lige som andre borgerlige partier nej til dem mange af dem.

Men hvis Støjberg vil gennemtvinge genbehandling af dem, vil Mikkelsen skifte kurs og dermed ser regeringens flertal ud til at være væk.

Han bebuder nu, at han vil stemme ja til samtlige de 2.500 af de 2.750 sager, hvor ansøgeren har fået at vide, at de var sikret dispensation, og hvor Justitsministeriet ikke i optagebrevet til ansøgeren har taget forbehold for, at folketingsvalget var blevet udskrevet.

»Det er ganske enkelt, når vi har sagt, at systemet bør stå ved de breve, der er sendt ud, så må vi sikre, de får deres statsborgerskab - hvis ellers de andre partier (venstrefløjen, red.), der kan sikre det flertal, også stemmer sådan«, siger Leif Mikkelsen og tilføjer » uanset en minister, der nu finder på en mærkelig holdning«.

EL: Stiller alternativt lovforslag

Fra Alternativet er der begejstring over Liberal Alliances melding.

»Lykkes det integrationsministeren at få sagerne taget op igen, vil vi selvfølgelig stemme for, at de, der har fået dispensation, får det igen. Den danske stat har lavet en aftale med disse mennesker, og den skal vi naturligvis holde«, siger Indfødsretsordfører Ulla Sandbæk.

Hun tilføjer:

»Fremadrettet ser vi to muligheder: Den ene er, at vi i morgen i udvalget behandler samtlige af sagerne på stedet og stemmer ja til dem alle. Med LA’s udmeldinger vil der være flertal for, at flygtningenes dispensation bliver fastholdt. Den anden er, at vi fremsætter et parallelt lovforslag, hvor alle de 2.752 flygtningene er optaget på lovforslaget. Om ikke andet for at inspirere integrationsministeren til at følge de demokratiske spilleregler«.

Og netop et sådan alternativt lovforslag har Enhedslisten allerede i støbeskeen.

Indfødsretsordfører Johanne Schmidt-Nielsen har således bedt Inger Støjberg om såkaldt teknisk bistand, så Schmidt-Nielsen selv kan fremsætte et lovforslag, hvor de cirka 2.500 personer, der uden forbehold har fået at vide, at de ville blive optaget på et lovforslag, står på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden