Fejring. Nydanskere, der har fået dansk statsborgerskab i 2011, er inviteret indenfor i folketingssalen på Christiansborg. Nu vil regeringen skærpe reglerne for at få statsborgerskab.
Foto: MORTEN LANGKILDE (arkiv)

Fejring. Nydanskere, der har fået dansk statsborgerskab i 2011, er inviteret indenfor i folketingssalen på Christiansborg. Nu vil regeringen skærpe reglerne for at få statsborgerskab.

Politik

Blåt benspænd og baglandskritik: Støjbergs stramning støder på grund

Regeringen risikerer at måtte opgive sin bebudede tilbagerulning af en række statsborgskabsgodkendelser. Både LA, EL og Alternativet spænder ben i sagen.

Politik

For første gang ser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ud til at komme i mindretal. Det sker, under et døgn efter at hun lancerede planen om at lade 2.500 ekstra sager om statsborgerskab genbehandle af Folketinget – til trods for at de pågældende mennesker allerede har fået brev fra Justitsministeriet med besked om, at de stod til at blive danske statsborgere på dispensation.

Men ikke så snart var forslaget fremlagt, før regeringens støtteparti Liberal Alliance bebudede at ville spænde ben for Støjberg. LA vil af princip stemme for tildeling af statsborgerskab til samtlige af de omfattede personer, selv om partiet stemte nej til mange af dem, da de blev behandlet første gang. Sammen med de røde partier tegner der sig derfor et flertal for at fastholde de tusindvis af forhåndsgodkendte statsborgerskaber, mens ministeren står tilbage med et mindretal – og et kritisk bagland.

For det er ikke kun på Christiansborg, at sagen om statsborgerskab har fået sindene i kog. Støjbergs partifælle og forgænger på integrationsministerposten Birthe Rønn Hornbech (V) går kraftigt i rette med Støjberg,

»For mig hører det ingen steder hjemme. Det kan man ikke tillade sig. Det er stillet dem i udsigt, og derfor skal man bare se at få den sag gjort færdig i Folketinget«, siger Rønn Hornbech, som ikke anfægter, at Støjberg rent juridisk kan gøre, som hun vil.

INTERVIEW

»Jeg taler kun moral; jeg taler ikke jura. Jeg påberåber mig ikke juraen, jeg påberåber mig, hvad jeg synes, man kan gøre over for de mennesker her, og det er altså at sende det lovforslag uændret i Folketinget«, siger hun.

Rønn ville lave »larm i hytten«

På spørgsmålet om, hvorvidt Rønn undrer sig over sit gamle partis linje, lyder svaret:

»Jeg ville have lavet larm i hytten, hvis jeg havde været til gruppemøde«.

I folketingsgruppen har Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, da heller ikke stået forrest i køen for at forsvare sin egen ministers kurs.

Inger Støjberg får også kritik fra en række kommunale venstrefolk. Byrådsmedlem i Solrød Bo Nygaard Larsen (V) kalder forslaget for »det rene galskab«.

»Når man én gang har givet folk grønt lys, bliver de glade. Så kan man ikke bare komme og sige: Nej, nu får du det ikke alligevel. Uden at de pågældende har gjort noget kriminelt i Danmark i mellemtiden. Sådan gør man ikke i Danmark – men måske i nogle lande, vi normalt ikke vil sammenligne os med. Det er meget principielt, det her«, siger han og frygter, at Støjberg er ved at kamme over:

»Hun har placeret sig selv i en rolle, som er så markant, og hvor hun skal vise sig over for sine mange vælgere. Men så er det, som om der bare skal skrues hver dag. Så er det ene ikke nok, så er det andet ikke nok. Det klæder ikke en liberal regering at have sådan et menneskesyn«.

Støjberg: Helt rimeligt og legitimt

Medlem af integrationsudvalget i Haderslev Byråd Allan Emiliussen (V) retter også en kras kritik af ministeren:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke en måde at behandle mennesker på. Uanset saglige grunde handler det om mennesker. Man giver ikke slik til børn for at tage det fra dem igen. Det gør man bare ikke. Det er et spørgsmål om menneskesyn og etiske standarder for, hvad man kan være bekendt. Og hvad man ikke kan være det bekendt«.

Støjberg står ufortrødent fast:

»Det er helt rimeligt og legitimt, at vi prøver sagerne af igen, når der er et nyt flertal i Folketinget«, siger hun og kan ikke stille noget op over for LA’s benspænd.

»Jeg har hele vejen været bekendt med Liberal Alliances syn. Men nogle gange er det også sådan, at man som politiker skal tage diskussionen åbent, hvis man mener, at der er noget principielt forkert«.

I dag, torsdag, skal sagen diskuteres i Folketingets Indfødsretsudvalg. Her har Alternativet hastetilføjet et punkt på dagsordenen, hvor statsborgerskabssagerne kan behandles på én gang, selv om de normalt skal afgøres én for én. Dermed kan et politisk flertal i princippet stemme alle sagerne igennem på et øjeblik. I Enhedslisten arbejdes der også på et lovforslag, som skal gøre det muligt for et flertal i Folketinget at vedtage en lov med alle de oprindelige ansøgere uden om regeringen og mod Støjbergs vilje.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce