Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fejring. Nydanskere, der har fået dansk statsborgerskab i 2011, er inviteret indenfor i folketingssalen på Christiansborg. Nu vil regeringen skærpe reglerne for at få statsborgerskab.
Foto: MORTEN LANGKILDE (arkiv)

Fejring. Nydanskere, der har fået dansk statsborgerskab i 2011, er inviteret indenfor i folketingssalen på Christiansborg. Nu vil regeringen skærpe reglerne for at få statsborgerskab.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blåt benspænd og baglandskritik: Støjbergs stramning støder på grund

Regeringen risikerer at måtte opgive sin bebudede tilbagerulning af en række statsborgskabsgodkendelser. Både LA, EL og Alternativet spænder ben i sagen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang ser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ud til at komme i mindretal. Det sker, under et døgn efter at hun lancerede planen om at lade 2.500 ekstra sager om statsborgerskab genbehandle af Folketinget – til trods for at de pågældende mennesker allerede har fået brev fra Justitsministeriet med besked om, at de stod til at blive danske statsborgere på dispensation.

Men ikke så snart var forslaget fremlagt, før regeringens støtteparti Liberal Alliance bebudede at ville spænde ben for Støjberg. LA vil af princip stemme for tildeling af statsborgerskab til samtlige af de omfattede personer, selv om partiet stemte nej til mange af dem, da de blev behandlet første gang. Sammen med de røde partier tegner der sig derfor et flertal for at fastholde de tusindvis af forhåndsgodkendte statsborgerskaber, mens ministeren står tilbage med et mindretal – og et kritisk bagland.

For det er ikke kun på Christiansborg, at sagen om statsborgerskab har fået sindene i kog. Støjbergs partifælle og forgænger på integrationsministerposten Birthe Rønn Hornbech (V) går kraftigt i rette med Støjberg,

»For mig hører det ingen steder hjemme. Det kan man ikke tillade sig. Det er stillet dem i udsigt, og derfor skal man bare se at få den sag gjort færdig i Folketinget«, siger Rønn Hornbech, som ikke anfægter, at Støjberg rent juridisk kan gøre, som hun vil.

INTERVIEW

»Jeg taler kun moral; jeg taler ikke jura. Jeg påberåber mig ikke juraen, jeg påberåber mig, hvad jeg synes, man kan gøre over for de mennesker her, og det er altså at sende det lovforslag uændret i Folketinget«, siger hun.

Rønn ville lave »larm i hytten«

På spørgsmålet om, hvorvidt Rønn undrer sig over sit gamle partis linje, lyder svaret:

»Jeg ville have lavet larm i hytten, hvis jeg havde været til gruppemøde«.

I folketingsgruppen har Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, da heller ikke stået forrest i køen for at forsvare sin egen ministers kurs.

Inger Støjberg får også kritik fra en række kommunale venstrefolk. Byrådsmedlem i Solrød Bo Nygaard Larsen (V) kalder forslaget for »det rene galskab«.

»Når man én gang har givet folk grønt lys, bliver de glade. Så kan man ikke bare komme og sige: Nej, nu får du det ikke alligevel. Uden at de pågældende har gjort noget kriminelt i Danmark i mellemtiden. Sådan gør man ikke i Danmark – men måske i nogle lande, vi normalt ikke vil sammenligne os med. Det er meget principielt, det her«, siger han og frygter, at Støjberg er ved at kamme over:

»Hun har placeret sig selv i en rolle, som er så markant, og hvor hun skal vise sig over for sine mange vælgere. Men så er det, som om der bare skal skrues hver dag. Så er det ene ikke nok, så er det andet ikke nok. Det klæder ikke en liberal regering at have sådan et menneskesyn«.

Støjberg: Helt rimeligt og legitimt

Medlem af integrationsudvalget i Haderslev Byråd Allan Emiliussen (V) retter også en kras kritik af ministeren:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke en måde at behandle mennesker på. Uanset saglige grunde handler det om mennesker. Man giver ikke slik til børn for at tage det fra dem igen. Det gør man bare ikke. Det er et spørgsmål om menneskesyn og etiske standarder for, hvad man kan være bekendt. Og hvad man ikke kan være det bekendt«.

Støjberg står ufortrødent fast:

»Det er helt rimeligt og legitimt, at vi prøver sagerne af igen, når der er et nyt flertal i Folketinget«, siger hun og kan ikke stille noget op over for LA’s benspænd.

»Jeg har hele vejen været bekendt med Liberal Alliances syn. Men nogle gange er det også sådan, at man som politiker skal tage diskussionen åbent, hvis man mener, at der er noget principielt forkert«.

I dag, torsdag, skal sagen diskuteres i Folketingets Indfødsretsudvalg. Her har Alternativet hastetilføjet et punkt på dagsordenen, hvor statsborgerskabssagerne kan behandles på én gang, selv om de normalt skal afgøres én for én. Dermed kan et politisk flertal i princippet stemme alle sagerne igennem på et øjeblik. I Enhedslisten arbejdes der også på et lovforslag, som skal gøre det muligt for et flertal i Folketinget at vedtage en lov med alle de oprindelige ansøgere uden om regeringen og mod Støjbergs vilje.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden