Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S-formand Mette Frederiksen og V-formand Lars LØkke Rasmussen nærmer sig hinanden i udlændingespørgsmålet..
Foto: Jens Dresling (arkiv)

S-formand Mette Frederiksen og V-formand Lars LØkke Rasmussen nærmer sig hinanden i udlændingespørgsmålet..

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokraternes stille hop mod højre

Socialdemokraterne har skærpet deres udlændingepolitik. Tilstrømningen af udlændinge til Danmark skal ikke længere splitte V og S, lyder det fra flere centrale S-folk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingekortet, strammerkapløbet og valgtrumfen.

Den så ofte udslagsgivende udlændingepolitik har fået mange øgenavne gennem de seneste årtier og har til tider fået karakter af et politisk traume hos Socialdemokraterne.

Men mens tusinder af flygtninge har banket på Europas dør, danskerne har været på sommerferie, og Statsministeriet har skiftet hænder, er der sket ting og sager i den socialdemokratiske kulisse.

Efter en valgkamp, der stod i udlændingepolitikkens tegn, og hvor Venstre havde en vis succes med at sætte spørgsmålstegn ved Socialdemokraternes linje, har S-ledelsen nu justeret partiets kurs.

S-ledelsen har cementeret en linje

Flere centralt placerede socialdemokrater fortæller, at S-ledelsen har cementeret en linje, hvor partiet skal lægge sig helt tæt op ad Venstre, når det gælder tiltag, der kan få betydning for tilstrømningen af asylansøgere, flygtninge og migranter til Danmark. Socialdemokraterne vil dog fortsat bekæmpe kontanthjælpsloftet, eller de såkaldte fattigdomsydelser, som partiet ynder at kalde dem.

Ønsket i den socialdemokratiske top er, at man ikke længere skal kunne smyge et ark papir ind mellem Venstre og Socialdemokraterne, når det gælder diskussionen om antallet af udlændinge i Danmark, og at Venstre skal have spillet det afgørende udlændingekort af hænde efter en række folketingsvalg, hvor udlændingepolitikken har spillet en nøglerolle.

Nationalt kompromis

Udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen mener, at det er en naturlig forlængelse af Socialdemokraternes ønske under valgkampen om at lave et nationalt kompromis om udlændingepolitikken.

»Det er så vigtigt for vores fremtid og for de mennesker, det handler om, at det faktisk ikke er noget, man bør have politiske slagsmål om. Det er noget, vi burde kunne blive enige om«, siger han.

Linjen bliver afspejlet i den verserende flygtningedebat. S-formand Mette Frederiksen kritiserer ganske vist statsminister Lars Løkke Rasmussen for manglende lederskab i den eskalerede flygtningesituation på dansk jord, men Socialdemokraterne smyger sig samtidig tæt op ad Venstre, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tage en frivillig andel af Europas flygtninge.

V og S står skulder ved skulder

Venstre og Socialdemokraterne står skulder ved skulder i forsvaret for Danmarks retsforbehold og ønsket om ikke at deltage i EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers fordeling af 160.000 flygtninge.

Bevægelsen i retning af Venstre huer dog ikke alle socialdemokrater. Flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe taler med kritisk røst om linjen, når mikrofonen er slukket, men ingen af dem ønsker at sige det højt. Det vil formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom dog gerne.

»Jeg synes, det er tåbeligt at føre sin politik på den måde. Vi må blive enige med os selv om, hvor villige vi er til at hjælpe flygtningene i den situation, vi står i. Vi skal da ikke føre vores politik efter, hvad Lars Løkke Rasmussen beslutter sig for at mene. Det er at deponere vores egen beslutningskraft hos ham. Det er helt tåbeligt«, siger Alexander Grandt Petersen.

Vælgerne belønner en strammere linje

Ud over at Socialdemokraterne efter valget er blevet frigjort fra regeringssamarbejdet med de radikale, er analysen samtidig i S-toppen, at vælgerne belønner en strammere linje.

Der er tale om en glidende bevægelse over mange år. Forud for folketingsvalget i 2011 var det afgørende for Socialdemokraterne at få ro om udlændingepolitikken. Derfor pressede man SF til at acceptere 24-års reglen og det såkaldte tilknytningskrav.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under det seneste folketingsvalg anlagde daværende S-formand Helle Thorning-Schmidt en linje, der skulle gøre det endnu sværere for Venstre at angribe Socialdemokraterne på udlændingeområdet. Ingen mulighed for familiesammenføring for krigsflygtninge det første år, og kampagnen ’Stramme asylregler og flere krav til indvandrere’ skulle indsnævre hullet mellem de to partier. Alligevel endte udlændingeområdet med at blive det altoverskyggende tema i valgkampen.

Socialdemokraterne mistede magten, men gik samtidig frem. Det er blevet noteret blandt partiets strateger, som nu taler om, at partiet i dag har »en større selvtillid« omkring udlændingepolitikken og står stærkt med ny formand.

Mette Frederiksen er rykket

S-formand Mette Frederiksen har selv rykket sig i sin tid som socialdemokrat. Tilbage i 2001 tog hun et åbent opgør med Socialdemokraternes udlændingepolitiske kurs og med den daværende socialdemokratiske socialminister, Karen Jespersen, som op til valget i 2001 havde talt om at sende kriminelle asylansøgere ud på en øde ø.

Mette Frederiksen konstaterede allerede dagen efter valget, at »den linje, hun står for, er færdig. Helt færdig«.

Senere var hun en del af et ungdomsoprør mod den daværende partitops linje, hvor hun blandt andet advarede mod at gå ind i et politisk våbenkapløb.

»Hver gang vi træder et skridt til højre, er der andre, der tager to. Vi kan ikke vinde slagsmålet«, sagde Mette Frederiksen dengang til BT.

Støjberg glæder sig

Flere S-kilder fortæller, at Mette Frederiksen som justitsminister fik et indblik i håndteringen af statsborgerskabssager, som har haft betydning for, at Socialdemokraterne i dag på lange stræk bakker op om integrationsminister Inger Støjbergs udspil med langt hårdere krav til ansøgerne. Socialdemokraterne supplerede Støjbergs udspil med et ønske om at se med endnu mere strikse øjne på ansøgere med diagnosen posttraumatisk stress-syndrom.

»Vi er optagede af, hvad der sikrer et Danmark, der hænger sammen, så vi ikke får en underklasse i Danmark, som ikke kan sproget ordentligt«, siger Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Astrid Krag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Socialdemokraternes nye linje er blevet bemærket i regeringen. »Det er glædeligt, at de vil være med til at rette op på de fejlskud, som de begik i deres egen regeringstid. Nu får de muligheden for at være med på en række områder og bevise det«, siger integrationsminister Inger Støjberg.

Dan Jørgensen mener, at tiden er inde til, at Socialdemokraterne og Venstre begraver stridsøksen:

»Det handler om, at Venstre og de borgerlige partier skal lade være med at prøve på at udnytte det som en platform til at drive en lille smule populistisk politik, men i stedet lave brede løsninger. Vi er faktisk ikke så langt fra hinanden«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden