AFHOLDT. To år i træk har hun fået flest stemmer af alle ved Enhedslistens urafstemning om folketingskandidater - og i dag blev hun valgt som spidskandidat for partiet.
Foto: HUSTAD KATINKA (arkiv)

AFHOLDT. To år i træk har hun fået flest stemmer af alle ved Enhedslistens urafstemning om folketingskandidater - og i dag blev hun valgt som spidskandidat for partiet.

Politik

Enhedslistens nye frontfigur er en arbejdshest, der »brænder igennem«

Portræt. Pernille Skipper afløser Johanne-Schmidt Nielsen som spidskandidat.

Politik

To år i træk har hun fået flest stemmer af alle ved Enhedslistens urafstemninger om folketingskandidater.

Hendes politiske kollegaer - og modstandere - på begge fløje beskriver hende som dygtig, arbejdsom og behagelig at omgås.

Og i dag overhalede Pernille Skipper så Johanne Schmidt-Nielsen som Enhedslistens frontfigur ved næste folketingsvalg.

Det skete under Enhedslistens årsmøde i Gladsaxe, hvor de godt 350 delegerede valgte Skipper som ny spidskandidat og arvtager efter Johanne Schmidt-Nielsen, som ved næste valg falder for partiets rotationsprincip.

Det betyder, at Pernille Skipper nu står øverst på Enhedslistens kandidatliste og opgiver sin valgkreds på Fyn til fordel for Johanne Schmidt-Nielsens og partiets sikreste valgkreds i København.

Fra Venstres Ungdom til Enhedslisten

Hendes partifælle Line Barfod beskriver Pernille Skipper som »hårdtarbejdende«, »meget pligtopfyldende« og afholdt blandt sine partifæller.

Venstres socialordfører Jan E. Jørgensen kender Pernille Skipper fra de fire år, de har siddet i retsudvalget sammen i Folketinget og beskriver hende som en »begavet kvinde«, der er »meget engageret og ved, hvad hun taler om«.

»Og derfor kan jeg selvfølgelig godt ærgre mig over, at hun ikke er blevet hængende i Venstres Ungdom«, tilføjer Jan E. Jørgensen grinende og hentyder til, at Pernille Skipper for en kort periode i sin spæde ungdom var medlem af VU.

Som menneske oplever han Skipper som én, der både er humoristisk, og en person »man føler, man kan stole på«.

»Der er to slags politikere. Dem, man aldrig vil sige noget til, fordi man kan være helt sikker på, at det vil blive misbrugt. Og så er der den anden type, som er dem, man godt kan have en fortrolig snak med, selv om man er politisk uenige. Pernille hører med i den sidste gruppe«.

Laura Lindahl (LA), der har siddet i blandt andet social- og ligestillingsudvalg med Pernille Skipper, betegner hende også som en hårdtarbejdende politiker, som man har indtrykket af »har hamrende travlt«, men som alligevel har tid til at være smilende og nærværende.

Lindahl kan tydeligt huske første gang, hun sad overfor Pernille Skipper i en større politisk debat. Det var i efteråret 2010 forud for det kommende folketingsvalg og første gang, Laura Lindahl var på direkte i ’Debatten’ på DR2. Her skulle hun og Skipper som unge og forholdsvis tv-uprøvede politikere fra hver sin fløj debattere frihedsbegreber og om fremtidens unge.

»Selv om vi var meget uenige politisk, kunne jeg hurtigt fornemme, at hun var dygtig retorisk«, siger Laura Lindahl.

»Hun var, og er, virkelig ideologisk forankret, og man kunne høre, at det kom fra hjertet. Og det har hun siden fortsat bevist – at hun brænder for det, og derfor brænder igennem«.

Skriver under på at være revolutionær marxist

Pernille Skipper blev født i 1984 i Aalborg, hvor hun voksede op og gik i folkeskole i forstaden Gug i det sydlige Aalborg.

Som helt ung flirtede hun kortvarigt med Venstres Ungdom, men da hun i 2000 startede på Aalborghus Gymnasium, tog hun et politisk kvantespring og meldte sig ind i Enhedslisten. Samtidig blev hun elevrådsformand på Aalborghus Gymnasium og formand for DGS Nordjylland, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Hun færdiggjorde sin uddannelse som jurist på Københavns Universitet i 2011. Og tre dage efter blev der udskrevet folketingsvalg, hvor hun blev valgt ind for første gang for Enhedslisten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udover at være medlem af Enhedslisten, er Pernille Skipper medlem af Socialistisk Arbejderparti, SAP, der beskriver sig selv som en »revolutionær socialistisk organisation«.

Angående det med revolutionen sagde hun sidste år i et interview med Politiken, at hun »skriver under på« at være revolutionær marxist.

»Det er jo nogle teoretiske begreber, man kan bruge til at pakke den simple holdning ind, at jeg synes, at det økonomiske system, vi har i dag, driver rovdrift. Ikke kun på vores natur og vores klode, men også på mennesker. Og revolutionær er jo et andet ord for gerne at ville lave tingene markant om. Og lave et helt anderledes samfund, end vi kender det i dag. Det er jo ikke anderledes, end så mange andre har af holdning i Enhedslisten«, sagde Pernille Skipper.

Desuden understregede hun, at der lader til at være uenighed om, hvad man lægger i begrebet 'revolution'

»For mig er det jo ikke en begivenhed på en dag ligesom juleaften. Det er jo et udtryk for gerne at ville et markant anderledes samfund. Enhedslisten er jo også et revolutionært parti, fordi vi gerne vil lave verden helt om. Men det gør vi selvfølgelig inden for demokratiets spilleregler, for en del af det, vi gerne vil opnå, er en udvidelse af demokratiet. Vi vil jo have mere medbestemmelse og mindre magt til et eller andet arbitrært finansmarked, som ingen har stemt på«.

At vælte en justitsminister

Og så er der sagen med tidligere justitsminister Morten Bødskov (S).

Som Enhedslistens retsordfører var det Pernille Skipper, der i december 2013 fik til opgave at ringe og fortælle Morten Bødskov, at Enhedslisten ikke længere havde tillid til ham, efter at han havde løjet overfor Folketinget i den såkaldte Christianiasag.

Opkaldet fandt sted i en pause i det samråd, hvor Bødskov kæmpede for sin smuldrende opbakning og politiske overlevelse - og kostede ham titlen som justitsminister.

Pernille Skipper syntes alligevel, »det var mest ordentligt at ringe til Morten selv«, har hun efterfølgende forklaret Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tager pladsen som topkandidat roligt

At Pernille Skipper i dag er blevet valgt som Enhedslistens øverste folketingskandidat og spydspids tager hun også helt roligt.

»Det er nok mere journalistsnak, end det er Enhedslisten-snak, for det at være opstillet i København hænger ikke nødvendigvis sammen med at være politisk ordfører eller nogen som helst anden titel for den sags skyld«.

»Johanne er vores politiske ordfører i dag. Det er hun også i morgen og i overmorgen, og når folketingsgruppen en dag skal se på ordførerskaberne igen, så krydser vi den bro«, siger Pernille Skipper i dag til DR.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce