Exit. Det er 93 dage siden, Carl Holst fik overdraget Forsvarsministeriet af Nicolai Wammen (S).
Foto: KAARE SMITH/Copyright: Kaare Smith

Exit. Det er 93 dage siden, Carl Holst fik overdraget Forsvarsministeriet af Nicolai Wammen (S).

Politik

Fem møgsager på 93 ministerdage

Carl Holsts debut som minister blev kort, men stormfyldt.

Politik

»Jeg glæder mig til at skabe nye resultater i Forsvarsministeriet«, skrev Carl Holst på Facebook 29. juni 2015.

Dagen forinden havde han samme sted glædet sig over, at Lars Løkke Rasmussen havde haft ringet, og at han nu skulle skifte jobbet som regionsrådsformand i Syddanmark ud med en ministerpost i den nye Venstre-regering.

Men allerede en måned efter den forventningsfulde Facebookopdatering satte Carl Holst sig igen til tasterne. Denne gang var det for at forklare sig i den første af flere møgsager, der har præget hans ministerdebut.

Politiken giver et overblik over Carl Holsts ministerkarriere, der endte med, at han trak sig efter 93 dage og fem møgsager.

Dobbeltløn eller efterløn

Vejle Amts Folkeblad kunne kort efter Carl Holsts udnævnelse fortælle, at den nye minister udover sin ministerløn indkasserede et eftervederlag fra regionen.

Efter et par dages tiltagende kritik forsvarede Carl Holst sig på Facebook med, at han fulgte reglerne til »punkt og prikke«, og at der ikke var tale om en »dobbeltløn«, men om en »efterløn«.

Det fik dog ikke kritikken til at aftage, og en mediestorm senere sagde han nej tak til flere eftervederlagsudbetalinger.

Ferie frem for ansatte

Hjemvendt fra sommerferie ventede endnu en møgsag på den nye minister, der dog denne gang rent faktisk handlede om hans ministerområde.

To organisationer for forsvarets ansatte bød ham velkommen tilbage med en kritik af, at han havde prioriteret ferien højere end presserende sager i forsvaret.

ANALYSE

Ifølge organisationerne havde ministeren derfor ikke taget hånd om et nødråb fra forsvarets mekanikere, som havde advaret om, at de ikke kunne fortsætte missionen mod Islamisk Stat.

»Jeg ved godt, at det (forsvarsministeriet, red) er et nyt område, og at Carl Holst måske stadig øver sig i, hvordan man staver til militær, men han er altså minister og har været det i et stykke tid nu. Og vi har bare intet hørt fra ham. Intet«, sagde Jesper K. Hansen, formanden for Centralforeningen for Stampersonel i forsvaret, til Ekstra Bladet.

Hvofor gik Danmark i krig?

Kort herefter gav Carl Holst et interview til Ritzau, hvor han kludrede i, hvorfor Danmark gik i krig med Irak i 2003.

Under interviewet sagde Carl Holst, at »vi gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben«. Men selvom det var tilfældet for Danmarks tætte allierede, er det ikke et argument, den daværende VK-regering har brugt om den omstridte deltagelse.

Derimod har partierne igen og igen understreget, at Danmark gik i krig på grund af Iraks gentagne brud på FNs resolutioner.

Hjælp til valgkamp

I den seneste tid har sagen om ministerens tidligere personlige assistent og nuværende særlige rådgiver, Carsten Ingemann, hjemsøgt ham.

Gamle sms'er, mails og visitkort har floreret i medierne og sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt Ingemann brugte sin arbejdstid som ansat i Regionen på at føre valgkamp for Carl Holst, mens hans løn blev betalt af skatteborgere.

I aftes meddelte et enigt forretningsudvalg i Region Syddanmark, at der er kraftige indicier på, at det er tilfældet. Forud havde Dansk Folkeparti truet med at politianmelde Holst, hvis ikke han fremlagde alt tilgængeligt materiale.

Ændringer af faktura

På dagen, hvor Carl Holst har trukket sig, har BT fremlagt oplysninger, der viser, at Region Syddanmark fik ændret en faktura, så den skjulte udgifter på 16.000 kroner til en ekstern konsulent, som Carl Holst havde benyttet sig af.

Konsulenten havde skrevet et indlæg og tre taler for Holst.

Regionen bekræfter over for avisen, at ingen af talerne havde noget med Region Syddanmark at gøre, og den har nu bedt om en ekstern undersøgelse af sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce