Regeringen indfører nyt loft over kontanthjælpen. Kilde: Ritzau

Politik

Her er regeringens kontanthjælpsloft

Foruden kontanthjælpsloft vil regeringen sænke kontanthjælpen for unge jobparate.

Politik

Regeringens reformmaskine kører på højeste blus i disse dage. Tirsdag fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, i går kom planen for, hvordan 3.900 statslige arbejdspladser skal fordeles ud over provinsen, og i dag har regeringen løftet sløret for, hvordan den foreslår, at et nyt kontanthjælpsloft skal se ud.

Foruden et nyt kontanthjælpsloft, som sætter loft over de samlede ydelser, en kontanthjælpsmodtager kan få, foreslår regeringen, at man helt afskaffer ferie for kontanthjælpsmodtagere, samt at unge jobparates kontanthjælp skal sænkes til SU-niveau.

For det skal bedre kunne betale sig at arbejde end i dag, mener regeringen.

»De incitamenter af økonomisk karakter, der er til det i dag, er ikke stærke nok«, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet ved præsentationen af regeringens forslag.

Børnepenge bliver ikke ramt

Kontanthjælpsloftet sætter ikke et loft for, hvor meget man kan modtage i kontanthjælp, men et loft over nogle af de offentlige ydelser, en person modtager ved siden af kontanthjælpen. Det vil gå ud over boligstøtten og den såkaldt særlige støtte, som blandt andet bliver givet til kontanthjælpsmodtagere med høje boligudgifter.

Til gengæld bliver børnepenge og støtte til daginstitutioner ikke ramt af loftet.

For par med børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 14.416 kroner, som præcist svarer til kontanthjælpen, hvilket betyder, at boligstøtten og den særlige støtte helt forsvinder for disse personer. For enlige vil loftet ligge en smule højere end kontanthjælpen, hvilket betyder, at de stadig i en vis udstrækning vil kunne modtage boligstøtte.

Lavere kontanthjælp til jobparate unge - og ingen ferie

Mens kontanthjælpsloftet altså ikke vil ramme selve kontanthjælpen, vil regeringen til gengæld sænke kontanthjælpsydelsen for jobparate unge, så de i fremtiden kun vil modtage kontanthjælp svarende til uddannelsesstøtten SU.

Og så vil regeringen inddrage de fem ugers ferie, som kontanthjælpsmodtagere, der har været på kontanthjælp i 12 sammenhængende måneder, har ret til.

Lars Løkke Rasmussen præsenterede første gang forslaget om et kontanthjælpsloft på Venstres landsmøde i oktober 2013, efter S-R-SF-regeringen havde skrottet det kontanthjælpsloft, som VK-regeringen havde indført i 2004.

Kun 650 i job

I 2006 erkendte daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på baggrund af en rapport fra Finansministeriet, at reformen ikke var god nok til at få folk i arbejde. Men nu forsøger regeringen sig altså igen med et kontanthjælpsloft.

Det nye beskæftigelsestiltag vil dog ifølge regeringen kun få nogle 650 personer i job. Til gengæld vil reformen, hvis den bliver en realitet, ifølge regeringen spare staten for omkring 515 millioner kroner, som skal bruges til at sænke skatten på de laveste indkomster.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil de 515 millioner kroner dog kun kunne give en skattelettelse på 21 kroner om måneden for en lavtlønnet ufaglært.

Her er et overblik over, hvad kontanthjælpsloftet kommer til at betyde:

Enlig uden børn

For en enlig på kontanthjælp uden børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 13.121 kroner om måneden før skat. Kontanthjælpssatsen ligger på 10.849 kroner.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job ikke stiger i forhold til i dag.

Enlig med 1 barn

For en enlig på kontanthjælp med et barn vil kontanthjælpsloftet ligge på 15.319 kroner om måneden før skat. Kontanthjælpssatsen ligger på 14.416 kroner.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 1.400 kroner om måneden før skat til 3.700 kroner.

Enlig med 2 børn

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For en enlig på kontanthjælp med to børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 15.674 kroner om måneden før skat. Kontanthjælpssatsen ligger på 14.416 kroner.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 1.800 kroner om måneden før skat til 4.400 kroner.

Enlig med 3 børn

For en enlig på kontanthjælp med tre børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 15.674 kroner om måneden før skat. Kontanthjælpssatsen ligger på 14.416 kroner.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 1.100 kroner om måneden før skat til 4.600 kroner.

Gift par uden børn

For et gift par på kontanthjælp uden børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 10.849 kroner om måneden før skat per person, hvilket svarer præcist til kontanthjælpssatsen per person.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 2.100 kroner om måneden før skat til 3.600 kroner.

Gift par med 1 barn

For et gift par på kontanthjælp med et barn vil kontanthjælpsloftet ligge på 14.416 kroner om måneden før skat per person, hvilket svarer præcist til kontanthjælpssatsen per person.

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 2.100 kroner om måneden før skat til 2.800 kroner.

Gift par med 2 børn

For et gift par på kontanthjælp med to børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 14.416 kroner om måneden før skat per person, hvilket svarer præcist til kontanthjælpssatsen per person.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det betyder ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 1.900 kroner om måneden før skat til 3.100 kroner.

Gift par med 3 børn

For et gift par på kontanthjælp med tre børn vil kontanthjælpsloftet ligge på 14.416 kroner om måneden før skat per person, hvilket svarer præcist til kontanthjælpssatsen per person.

Det betyder, ifølge regeringen, at gevinsten ved at tage et job stiger fra 1.400 kroner om måneden før skat til 3.700 kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce