Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Konflikt. De konservative vil ikke være med til at skære så meget i udviklingsbistanden, som regeringen foreslår. På billedet ses indiske fiskere i Sunderbansområdet, hvor øget vandstand og oversvømmelser gør tusinder hjemløse.
Foto: Bikas Das/AP

Konflikt. De konservative vil ikke være med til at skære så meget i udviklingsbistanden, som regeringen foreslår. På billedet ses indiske fiskere i Sunderbansområdet, hvor øget vandstand og oversvømmelser gør tusinder hjemløse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Konservative skærper modstand mod regeringens »urealistiske« spareplan for ulandsbistand

Regeringen har ikke flertal til milliardbesparelser på ulandsbistanden. Konservative kalder udenrigsministeren i samråd: »Vi lader os ikke bare tromle«, siger Søren Pape.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre har for tiden en »mærkelig strategi«, der fører til en »trist« måde at samarbejde på.

Sådan lyder vurderingen fra den konservative formand, Søren Pape Poulsen, op til dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyder den politiske sæson i gang med Folketingets åbning.

Konflikten skyldes, at regeringen allerede i år vil spare 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden. En beslutning, regeringen har truffet alene og ikke agter at drøfte med Folketingets øvrige partier.

»Når regeringen ikke vil drøfte det med Folketinget eller sit parlamentariske grundlag, må vi kalde ministeren i samråd og spørge til det der. Det er bare en trist måde at skulle samarbejde på«, siger Søren Pape Poulsen.

De konservative er uenige i, at der skal spares så meget i 2015, og også uenige i, hvor der skal spares. Blandt andet er partiet imod planen om at spare over 150 millioner kroner i 2015 på klima- og miljøbidrag. Den konservative formand vil ikke sige, hvilke konsekvenser han er parat til at drage af uenigheden.

»Det tager vi stilling til efter samrådet; det vil jeg ikke gå nærmere ind på nu. Men det er muligt, at regeringen tror, at sådan her gør man bare, hvis man vil tromle os. Jeg tror ikke, man skal forvente, at vi bare lader os tromle. Det er en mærkelig strategi, der bliver ført lige i øjeblikket«, siger Søren Pape.

Regeringen vil ikke forhandle spareplan for 2015

Regeringens spareplan for udviklingsbistanden kan opdeles i to faser. Den første gælder alene 2015. Selv om der blot er 3 måneder tilbage af året, vil regeringen skære 2,85 milliarder. Over 2 milliarder findes ved at skære på konkrete aktiviteter, der er et resultat af finansloven for 2015, som SR-regeringen vedtog sammen med Enhedslisten og SF. Annulleringen af den tidligere regerings løfter om ulandsbistand har V-regeringen ikke tænkt sig at forhandle om.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklarer, at »det er regeringens valg, hvordan og i hvilket omfang den vil bruge de midler, der er sat af«.

»Når en finansloven er vedtaget, giver den rammen for, hvad man må bruge, men ikke i sig selv en forpligtelse til at skulle bruge beløbet«, siger Kristian Jensen.

Anden fase af spareplanen kommer med finanslovsforhandlinger, hvor Venstre lægger op til at sænke udviklingsbistanden fra 0,87 til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (bni). Det svarer til en besparelse på 2,3 milliarder kroner, så Danmarks samlede udviklingsbistand havner på knap 15 milliarder kroner. De konservative bakker heller ikke op om denne del af spareplanen, men det bekymrer ikke udenrigsministeren.

»Vi gør det for at få råd til andre prioriteter, herunder bedre sundhedsvæsen i Danmark og nedsættelse af en række af de afgifter, som belaster jobskabelsen i Danmark. Men vi er jo en mindretalsregering, så det må vi forhandle om. Det tager jeg stille og roligt ud fra en betragtning om, at de forhandlinger skal nok lykkes«, siger udenrigsministeren.

Pape kan ikke forestile sig bistand på kun 0,7 procent

Men udenrigsministeren skal ikke vide sig sikker på at finde flertal for at sænke udviklingsbistanden i det omfang, siger Søren Pape Poulsen.

»Jeg kan ikke forestille mig, at vi får en ulandsbistand på 0,7 procent. Det har jeg meget svært ved at se. Jo, det kan godt ske, men ikke i en finanslov, hvor vi deltager«, siger Søren Pape Poulsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Du kan ikke forestille dig det, men du udelukker heller ikke, at I kommer til at stemme for en finanslov, hvor ulandsbistanden er på 0,7 procent af bni?

»Vi stiller ikke ultimative krav. Jeg kan bare sige, at det ikke er vores politik. Vi går ikke ind for 0,7 procent i ulandsbistand, og vi vil gå til forhandlingsbordet med det grundlag. Præcis hvor vi ender, må forhandlingerne vise. Men 0,7 procent anser jeg for at være urealistisk«, siger Søren Pape.

{citat-2}

Hvis nu I får et godt tilbud om at bremse grundskylden, mod at I accepterer ulandsbesparelser, slår I så til?

»Jeg køber slet ikke den præmis. Det er ikke sådan, at et finanslovsforslag kun består af to brikker. En finanslovsaftale er et meget stort puslespil, hvor vi alle sammen må give og tage. Jeg siger bare, at i den situation, verden står i i øjeblikket, er det måske ikke lige nu, vi skal skære så hårdt ned«.

Hvordan mener du, at Venstre har håndteret sin plan om at spare på udviklingsbistanden?

»Hvis jeg skal se det fra den venlige side, er det en regering, som tydeligt og klart fremlægger det, som den selv mener. Men jeg konstaterer også, at det er en regering, som ikke har de store tanker om, at der skal andre partier til flertal, og at det parlamentariske grundlag skal med. Jeg har med stor undren kunnet se, at man visse steder har analyseret sig frem til, at det her er spil for galleriet, og at det skulle være klappet af. I så fald må jeg sige, at det ikke er klappet af med mig«.

S: Stærkt problematisk sag

De konservative møder op til forhandlingerne med et ønske om, at udviklingsbistanden skal være på 0,8 procent af bni. Det er ikke klogt at skære mere i udviklingsbistanden, mener Søren Pape.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I en tid, hvor der store, store flygtningestrømme rundt i verden, er det måske netop nu, vi skal sikre, at folk får et levegrundlag og en mulighed for at bo i nærområderne. Så den humanitære hjælp handler også om at understøtte skrøbelige demokratier. Og så er vi helt med på, at det ikke er sådan, at der ikke kan røres en krone i det her. Selvfølgelig kan der det. Men i den situation, vi står i, synes vi bare ikke, at det er en klog beslutning at skære så meget ned«, siger han.

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, mener, at sagen er »stærkt problematisk« for regeringens troværdighed:

»Når et politisk flertal har besluttet, at sådan skal det være for året, så forventer alle jo, at det er det, man kan regne med«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden