Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Travlhed. Statsministerens efterår bliver præget af politiske kompromiser, en svær folkeafstemning og behovet for at genoplive Venstres svækkede brand
Foto: ADRIAN JOACHIM

Travlhed. Statsministerens efterår bliver præget af politiske kompromiser, en svær folkeafstemning og behovet for at genoplive Venstres svækkede brand

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke skal til tredobbelt eksamen i den nye sæson

Statsministeren skal på samme tid indgå politiske kompromiser om finanslov, dagpenge og skat, vinde en svær folkeafstemning og genoplive Venstres svækkede brand.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De første 100 dage har regeringen skudt en pæn fart. Særligt i betragtning af, at den kun råder over 34 mandater, og at den første måned blev tilbragt i en komalignende sommerferietilstand efter en lang og opslidende valgkamp.

Der er sat i hvert fald foreløbige flueben ud for flere Venstre-valgløfter som genindførelse af boligjobordning, beskæring af sociale ydelser til flygtninge, udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen og i går en vanskeliggørelse af adgangen til statsborgerskab. Det er, som annonceret inden valget, blevet mindre attraktivt at komme til Danmark – og arbejdet fortsætter.

Højt tempo, høj sværhedsgrad

De foreløbige resultater vil Lars Løkke Rasmussen dvæle ved, når han i dag åbner Folketinget. Ligesom han vil tale om, at det skal kunne betale sig at arbejde, om asylpolitik, sundhedsområdet og kampen mod Islamisk Stat.

Partileder Anders Samuelsen gør, hvad han kan, for at overbevise om, at han ikke rykker sig. Han er kravlet op i træet med vilje

At budskaberne er hørt før, er en selvstændig pointe. Det må gerne minde vælgerne om, hvor anderledes Helle Thorning-Schmidts (S) første åbningstale var efter hendes valgkamp i 2011. Men når Løkke Rasmussen ser fremad, ser han lige ind i en politisk sæson, hvor både tempoet og sværhedsgraden bliver endnu højere.

For det første skal regeringen stort set samtidig lave finanslov, dagpengeændringer og en jobreform med minimum tre og sandsynligvis flere partier.

Opgaven er i sin substans vanskelig, fordi der mangler penge. I dag beskriver den konservative formand, Søren Pape Poulsen, i Politiken regeringens massive besparelse på ulandsbistanden som »urealistisk«. Hvis regeringen må vinke farvel til nogle af milliarderne, vokser dens problem. Det er dog værd at bide mærke i, at Søren Pape Poulsen ikke er ultimativ i sin afvisning.

LÆS OGSÅ

Det kan ikke vides, om de konservative giver sig i forhandlingerne, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) stiller ulandsbesparelserne hårdt op over for de konservatives hovedkrav om en fastfrysning af grundskylden for boligejere. Grundskylden er på forhånd Claus Hjort Frederiksens største finanslovsproblem. Liberal Alliance og Konservative betragtes i regeringen som mere uregerlige end Dansk Folkeparti, men man har noteret sig, at begge er blevet mindre stejle i deres meldinger, hvilket giver en tro på, at de kommende måneders store byttehandel kan gå op.

Dagpengesystemet skal efter planen justeres med Socialdemokraterne, og her frygter regeringen, at dagpengekommissionen afleverer et underfinansieret forslag. Samtidig ventes kommissionen at bruge en af de reservebesparelser, som Lars Løkke Rasmussen håbede at have i baghånden til senere: nedsatte dagpenge for nyuddannede.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Penge til skattelettelser

Det vil gøre opgaven med at finde penge til forårets skattelettelser sværere. Her forsøgte Lars Løkke Rasmussen mandag at gøre livet lidt lettere for sig selv ved at forsøge at hive Liberal Alliance ned fra det træ, partiet er kravlet op i, som man ynder at sige på Christiansborg.

I Børsen foreslog han, at man hæver grænsen for, hvornår man skal betale topskat, i stedet for at sænke procentsatsen, som han ellers har lovet Liberal Alliance at arbejde for. Det vil gøre en skattereform langt lettere at sælge som socialt balanceret, fordi lettelserne vil komme mange pænt lønnede, men trods alt almindelige lønmodtagere til gode, mens en lettelse af topskattesatsen vil slå massivt igennem for de ekstremt vellønnede. Løkkes ’forslag’ vil samtidig gøre det lettere at få Dansk Folkeparti og eventuelt Socialdemokraterne med om bord.

Men det altid ømtålelige spørgsmål om topskat handler ikke bare om at finde 90 mandater. Kravet er først og fremmest Liberal Alliances pris for at bringe Venstre-regeringen til magten. Partileder Anders Samuelsen gør, hvad han kan, for at overbevise om, at han ikke rykker sig. Han er kravlet op i træet med vilje.

Løkkes dagsorden om at flytte mennesker fra passiv forsørgelse til arbejde har ikke bare politiske, men også fundamentale udfordringer.

De tidligere regeringer har taget store skridt og plukket den lavthængende frugt. Det, der kunne flytte noget for alvor, ville stadig være for eksempel at udskyde tilbagetrækningsalderen eller stramme dagpengeskruen yderligere.

Det er først og fremmest for dagpengemodtagere, der er et problem med en lille forskel mellem løn og overførsel. Men Løkke er i stedet gået efter kontanthjælpsmodtagerne, som i vidt omfang ikke er arbejdsmarkedsparate. Derfor batter regeringens kontanthjælpsloft også kun lidt. Løkke har dog økonomisk medvind, og meget vil komme af sig selv.

Folkeafstemning om retsforbehold

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Midt i sæsonens økonomiske aftaler skal Løkke stå i spidsen for jakampagnen ved folkeafstemningen om det danske retsforbehold. Der er lagt op til et slagsmål om troværdighed, fordi Dansk Folkepartis strategi er at fortælle vælgerne, at japartierne vil gå med i EU’s fælles asyl- og udlændingepolitik, selvom de siger det modsatte. Her hjælper det ikke, at Løkkes troværdighed ifølge en måling fra Gallup for Berlingske ligger voldsomt langt efter Socialdemokraternes formand Mette Frederiksens.

Efter 100 dage, der har været præget af den afgåede forsvarsminister Carl Holst og de tusinder af flygtninge, som i praksis modbeviste Løkkes påstand fra valgkampen om, at han kunne styre tilstrømningen, er Venstre banket ned på 17 procent i den seneste Megafon-måling. Lars Løkke Rasmussen går altså til politisk eksamen langt fra topformen. I de kommende forhandlinger bliver han nødt til at lade de andre partier løbe med æren. Hans bedste chance for at genoplive Venstres brand er simpelthen at bestå.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden