Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede folketinget med en tale om blandt andet flygtningesituationen Kilde: Politiken

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke vil have mulighed for at bombe uden for Irak

Statsministeren vil bede om bredere mandat til bekæmpelse af Islamisk Stat.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil gå efter et bredere mandat, når Danmark igen sender F16-fly til Irak for at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat, eller ISIL. Sådan forklarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbnigstale i Folketinget tirsdag.

Det skal gøre det muligt for danske F16-fly at bombe i andre lande omkring Irak som Syrien.

»Danmark deltager i den internationale indsats mod terrorbevægelsen ISIL i Irak. Vi ser ikke passivt til, når ISIL brutalt forgriber sig på lokalbefolkningen og fører terrorkrig mod os. De danske piloter, mekanikere og det øvrige personale har løst deres opgave fremragende«, lød det fra statsministeren, der tilføjede:

»Nu får de en tiltrængt pause herhjemme. Men når vi sender flyene ud igen, er regeringen åben for at se på et bredere mandat for den danske indsats. Jeg håber, at Folketinget er parat til at bakke op. Så vi kan være med dér, hvor vi gør størst nytte. Også med vores kampfly«.

Efter det nuværende mandat kan Danmark kun bombe i Irak, selvom Islamisk Stat også har erobret områder i Syrien. Det skyldes, at det kun er Iraks regering, der bedt om den amerikansk ledede koalition, som Danmark er en del af, om hjælp.

Fra Folketingets største parti, Socialdemokraterne, melder formand Mette Frederiksen sig positiv over for planen.

»Det er klart, at med et så aggressivt Islamisk Stat både i Syrien og Irak så bliver både Danmark og verdenssamfundet nødt til løbende at overveje om den indsats, vi foretager er den rigtige«, siger Frederiksen.

Det samme gælder de konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti. Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, vil gå endnu længere.

»Det er et skridt i den rigtige retning. Vi har sagt hele tiden, at den flygtningepolitik, vi har nu, er ren symptombehandling. Hvis vi skal stoppe de millioner af interne fordrevne mennesker, så skal vi stoppe Assad og hans tøndebombning af befolkning, vi skal lave en flyveforbudszone, så han bliver skudt ned, hvis han flyver ud og så skal det følges op af tropper på jorden i en stor koalition som sikre humanitær korridorer«, mener Pape Poulsen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl siger:

»Spørger du mig, om vi er imod, at Danmark bidrager på den bedst mulige måde til at bekæmpe Islamisk Stat, så er svaret nej. Løkke skal naturligvis definere mere præcist, hvad han mener. Hvis det handler om landtropper, så siger vi nej tak, som det ser ud nu. Hvis det handler om luftangreb, så må vi drøfte det. Det vil vi tage stilling til, når vi bliver spurgt«.

Derimod er Enhedslisten og SF skeptiske.

»Jeg synes, der mangler en samlet strategi for, hvordan indsatsen skal være imod IS i hele området. Jeg tror ikke, at bombninger er nøglen. Hvis man begynder at overveje at gøre noget i Syrien, så synes jeg, et godt sted at starte ville være at diskutere, om man kan hjælpe de kurdere, der kæmper på jorden i Syrien. Måske bevæbne dem og støtte dem humanitært. Jeg synes ikke, det er klogt på nuværende grundlag at udvidde med bombninger«, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL), mens SF's formand, Pia Olsen Dyhr, siger:

»Vi er i udgangspunktet skeptiske. Det er meget vigtigt, at vi holder os inden for folkeretten, men hvis vi sender danske fly til Syrien, uden de har bedt om hjælp, og vi ikke har et FN-mandat, så bryder vi folkeretten og det vil vi ikke. Vi skal ikke ud og lege wild wild west«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden