Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forventning. På sin plads i folketingssalen venter Peter Hummelgaard på, at folketingsårets første møde går i gang. »Det er jo en kæmpestor begivenhed«, siger han.
Foto: FRANDSEN FINN

Forventning. På sin plads i folketingssalen venter Peter Hummelgaard på, at folketingsårets første møde går i gang. »Det er jo en kæmpestor begivenhed«, siger han.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny i Folketinget: »Det var rigtig godt at være på plads i salen«

Opdateret. Politiken følger Peter Hummelgaard på hans første dag i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

8.25

»God vind i dag!«

En mand vinker fra fortovet på Istedgade.

Fra cykelstien vinker Peter Hummelgaard tilbage.

Han er nyvalgt medlem af Folketinget for Socialdemokraterne og har kurs mod Christiansborg, hvor Folketingets åbning i dag markerer begyndelsen på hans første folketingsår.

Skjorten er nystrøget, håret blev sat, lige inden han gik ud ad døren, og han har et rød slips om halsen.

»Jeg har bundet det for langt«, indrømmer han med et grin.

I dag er en særlig dag.

»Jeg er meget spændt. Det er jo vanvittigt overvældende at skulle være en af de 179 mennesker, der får lov at sidde nede i salen i dag«, siger han.

Folketinget gik på sommerferie få dage efter, at valget var overstået, og selvom der også er blevet ført politik hen over sommerferien, har han glædet sig til for alvor at komme i gang.

»Som nyvalgt trængte man på den ene side til sommerferie oven på valgkampen, men egentlig ville jeg jo også gerne bare i gang. Det har været lidt et vakuum, så det bliver godt at få taget hul på det for alvor«, siger han.

Et par minutter efter triller han ind i Christiansborgs gård. På hovedtrappen har de første journalister allerede taget opstilling. En Tv2-journalist rapporterer, mens en godt indpakket fotograf skutter sig bag kameraet. På hver side af hovedtrappen vajer et stort dannebrogsflag.

På den modsatte side af trappen stiger Peter Hummelgaards partifælle Astrid Krag af sin cykel og tager et billede af indgangen, inden hun går indenfor. Da han har fået låst sin cykel, følger Peter Hummelgaard efter.

8.49

Et tv-hold dukker op, glider forbi og forsvinder igen. Peter Hummelgaard er på vej op med Folketingets paternoster-elevator. Han hopper af på tredje og sætter kurs ned ad gangen.

»Nå, det bliver en spændende dag i dag, hvad«, siger en forbipasserende kvinde.

»Ja, det er derfor, jeg har taget slips på«, svarer Peter Hummelgaard.

»Ja, det er fint - og så endda det røde«, lyder det.

Peter Hummelgaard fortsætter ned til sit kontor og får fat på en kop kaffe. Så stikker han hovedet ind på et kontor lidt længere nede ad gangen, hvor Kaare Dybvad og Mattias Tesfaye sidder i hver sin lænestol.

»Hvem har bundet dit slips«, spørger Mattias Tesfaye med et grin.

»Det har jeg selv, men det blev for langt. Jeg skal lige have Jeppe til at hjælpe mig med at rette det«, lyder det fra Peter Hummelgaard.

Kaare Dybvad joker med, at han ligner en sprællemand af ’den hemmelige socialdemokrat’, hvor man kan hive i slipset for at få ham til at sprælle.

»Jeg skal ikke have sådan en hundesnor på«, griner Mattias Tesfaye.

9.30

»Hold kæft, hvor ser I godt ud«.

En begejstret Leif Lahn Jensen kigger ud over sine fire partifæller. Sammen med Trine Bramsen, Mattias Tesfaye og Jeppe Bruus er Peter Hummelgaard på vej fra sit kontor over mod slotskirken, hvor en gudstjeneste er første punkt på åbningsdagen.

På vej ned ad en trappe møder de den nyudnævnte forsvarsminister, Peter Christensen fra Venstre. Han får et håndtryk og et 'tillykke' med på vejen, inden de fire fortsætter ud i vandrehallen. Den er skarpt oplyst af et hav af projektører. Adskillige journalister står rundt om hovedtrappen, og kameraer blitzer og filmer løs.

»Skal vi have taget et billede af kirkeholdet«, lyder det fra Trine Bramsen.

De fire politikere tager opstilling på hovedtrappen. Jeppe Bruus har fået rettet Peter Hummelgaards slips til. Mattias Tesfaye er kommet i et jakkesæt, men har ikke ombestemt sig - ’hundesnoren’ skal han ikke have på.

På vej over Christiansborg Slotsplads bliver de råbt an af en lille gruppe demonstranter, som råber på »liv over lov«. Et par af de mange politifolk på pladsen sørger for, at mini-demonstationen forløber i god ro og orden.

Politikerholdet smutter forbi demonstranterne, de fremmødte journalister og en kødrand af mennesker, som står i kø for at komme ind til kirken. Politikerne har deres egen indgang.

»Vi skal jo have gode pladser«, siger Trine Bramsen med et grin, inden de går ind.

11.17

Peter Hummelgaard er vendt tilbage til sit kontor på tredje sal – i den fjerne ende af borgen, som han selv siger.

»Men det gør ikke noget, at mit kontor ligger lidt langt væk. Jeg kan mærke, at allerede i løbet af de sidste uger har jeg ikke haft tid til at dyrke så meget motion, som jeg plejer, så det er fint, at det bliver bygget ind i hverdagen«.

I kirken lykkedes det til gengæld ham og partifællerne at få gode pladser – på tredje række, fortæller han med et grin. Mange af de øvrige socialdemokrater valgte dog kirken fra – tilsyneladende ud fra samme overbevisning som Leif Lahn Jensen, der siger:

»Jeg tror på mig selv og partiet, og ellers ikke så meget andet«.

Peter Hummelgaard er til gengæld glad for, at han tog med.

»Jeg synes, det var sjovt at være med, især når nu det er min første gang. Det var rigtig godt at opleve«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Næste punkt på dagsordenen er folketingsårets første møde i salen, og Peter Hummelgaard glæder sig til at komme ned på sin plads på bagerste række i salens højre side.

»Vi har jo været dernede et par gange til møder og en afstemning, men for mig kickstarter det jo rigtigt nu. Jeg glæder mig virkelig til at opleve, at hele salen er fyldt, og al opmærksomhed er rettet mod folketinget – det bliver skægt«, siger Peter Hummelgaard.

En central del af åbningsmødet er statsministerens tale, og den glæder han sig til at høre. Hans gæt er, at den kommer til at handle om flygtningekrisen, og så om regeringens nye tiltag.

»Det bliver spændende at høre, hvad han har at sige – også selvom jeg jo ikke nødvendigvis er særligt enig med ham«, siger Peter Hummelgaard.

11.30

»Husk at bukke, hvis du ser dronningen!«.

Leif Lahn Jensen råber ned ad den gule kontorgang. Peter Hummelgaard har spurgt sin lidt mere erfarne partifælle, Trine Bramsen, hvornår man går ned mod salen.

Halv, lød svaret, så nu er han på vej mod folketingssalen – i god tid og godt selskab med Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad på hver sin side af sig.

Vandrehallen er stadig fyldt med pressefolk, så de tre socialdemokrater bliver vist ind i salen af en anden indgang og forsvinder bag en trædør med hvide gardiner for.

De har god tid til at få hilst på politiske fæller og modstandere, inden mødet starter. På talerstolen er det længst siddende medlem af Folketinget, Bertel Haarder, ved at få en computer til at virke. I vandrehallen summer det af stemmer og klik fra kameraerne.

Klokken 11.48 forstummer stemmerne pludselig, mens klikkene tager til. Op ad trappen træder folketingets formand, Pia Kjærsgaard, i selskab med hendes majestæt dronning Margrethe II, som er klædt i rødt fra top til tå.

Bagved følger resten af kongehuset, som skal overvære folketingets åbning. Fem minutter i tolv bliver hoveddøren til folketingssalen lukket. Mødet, og dermed folketingsåret, kan starte til tiden.

12.48

To rødklædte skikkelser lyser op på vej ned ad vandrehallens store trappe.

Bertel Haarder, Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen har været på talerstolen, folketingsåret har officielt taget sin begyndelse, og nu er kongehuset under stor pressebevågenhed på vej ud igen.

Dronning Margrethe er fortsat i følgeskab med folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og bag dem har prinsgemalen en – også rødklædt – Helle Thorning-Schmidt under armen.

Imens har Peter Hummelgaard trukket væk fra den massive menneskemængde uden for folketingssalen. Lidt længere nede ad vandrehallen står han nu og fordøjer sit første rigtige folketingsmøde.

»Det var rigtig godt at være på plads inde i salen, synes jeg. Det var en stor oplevelse, for det er jo en kæmpestor begivenhed – bare se på alt det der«, siger han og peger på kødranden af pressefolk i gangens ene ende.

Ikke overraskende får selve åbningstalen dog ikke meget ros med på vejen.

»Jeg synes godt nok, det var en kedelig tale, Lars Løkke holdt. Det bliver godt at komme i gang med for alvor at diskutere, når der er åbningsdebat på torsdag«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag blev det i stedet på Twitter, han fik luft for sine uenigheder gennem løbende opdateringer under mødet. Nu står den på frokost med hans partifæller i uddannelses- og beskæftigelseskonsortiet, som han deler de gule gange med, og han træder igen om bord på paternoster-elevatoren med kurs mod tredje.

13.05

Uden for frokostlokalet møder han partifællen Jens Joel. Han giver Peter Hummelgaards røde slips et par ord med på vejen, inden samtalen drejer ind på statsministerens tale.

”Jeg nåede sgu at blive helt enig med Lars Løkke undervejs”, erklærer Jens Joel med et stort grin, mens de går ind til frokosten.

To langborde er dækket op med snaps, øl, sodavand og kaffe. Lidt derfra står fade med højt belagt smørrebrød, og af vandglassene stikker festligt foldede servietter op.

»Vi skal jo holde gang i fejringen af vores demokrati, så det bliver frokost, øl og måske en enkelt snaps – men så heller ikke mere. Vi er jo nogen, der også skal til møder i eftermiddag«, siger Peter Hummelgaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden