Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dataviz: Løkkes tale udlignede på 'flygtninge'-regnskabet

Blå statsministre taler stadig markant mere om indvandrere end de røde. Men i dag blev ord-regnskabet udlignet på flygtninge-fronten.

Der er emner, som den siddende statsminister må og skal vende i sin åbningstale i oktober, uanset om pågældende har foden i den røde eller den blå ende af folketingssalen.

Det viser en gennemgang af åbningstaler fra de seneste 19 år, som Politiken har foretaget med fokus på 21 ofte anvendte ord.

Emner som folkeskolen, fremtiden, uddannelse, sygehuse, velfærd, kriser og ikke mindst flygtninge er gennem de seneste 19 år blevet nævnt nogenlunde lige hyppigt af en rød såvel som en blå statsminister.

Og så er der de ord, som vi forventer, at en blå statsminister bruger oftere en end rød: Skat, vækst og indvandrere for eksempel. Den holder også meget godt stik, viser opgørelsen.

Hos de røde statsministre er vinderordene arbejde, børn og ældre. Det er der næppe heller så meget overraskende ved.

Til gengæld kan det måske overraske nogen, at ud af de 59 gange ordet klima er røget ud fra talerstolen, har det 4 ud af 5 gange været med Anders Fogh Rasmussen eller Lars Løkke Rasmussen som afsender.

Kigger man nærmere på tallene over tid, er det dog ret tydeligt, hvornår der var Cop15 i København. Fogh og Løkke gav den godt med klima-gas i 2007, 2008 og 2009, hvilket ellers ikke var noget, i hvert fald Fogh havde for vane at bruge sin taletid på.

I hans åbningstaler fra 2002 til 2007 nævnte han blot ordet klima én gang. Nemlig i 2003. Resten var ganske klimaløse.

En taktik Lars Løkke Rasmussen i øvrigt vendte tilbage til i dag.

Thorning-Schmidt prioriterede børnene i sine første taler

Opgørelsen, som du kan se visualiseret herunder, viser udviklingen for de 21 udvalgte ord over tid, og her står det også ret klart, at Anders Fogh Rasmussen i 2006 til 2008 var meget opmærksom på indvandrere eller indvandring, mens ordet flygtninge ikke blev nævnt voldsomt.

I dagens tale fik Lars Løkke Rasmussen dog vendt rundt på det billede. Han nævnte indvandrere 2 gange, mens flygtninge blev nævnt 10 gange.

I nedenstående dataviz kan du selv lave yderligere sammenligninger. For eksempel kan man se, at ordene børn og ældre følges nogenlunde ad i de fleste taler, men i 2011 og 2012 stikker Helle Thorning-Schmidt helt af og bruger børn 18 gange i 2011 og 36 gange i 2012.

Lav dine egne sammenligninger herunder.

Bag om tallene

  • Politiken har hentet alle åbningstaler af Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt fra 1997 til 2015 på Statsministeriets hjemmeside.
  • Nogle stikprøver dannede grundlaget for, hvilke ord der oftest bruges gentagende gange i talerne, og på den baggrund blev 21 'buzzword' udvalgt.
  • De 19 taler blev scannet for grundstammen i ordene. For eksempel søgte vi på 'indvand' for både at få hits på indvandrer, indvandring, sammensatte ord osv.
  • Cirkeldiagrammerne er dannet på baggrund af et vægtet gennemsnit, da Lars Løkke Rasmussen i dag holdt blå bloks tale nummer 10 siden 1997, mens rød blok har holdt ni.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden