Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tvivl. Venstres Morten Løkkegaard sår tvivl om sn egen formands EU-løfte.
Foto: Janus Engel

Tvivl. Venstres Morten Løkkegaard sår tvivl om sn egen formands EU-løfte.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

V-ordfører sår tvivl om Løkkes EU-løfte

Løkke udsteder en garanti, »til solen brænder ud«, for en folkeafstemning, hvis Danmark skal tilslutte sig EU’s asylpolitik. Venstres egen EU-ordfører ved dog ikke, hvor længe løftet gælder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard, sår tvivl om langtidsholdbarheden af den garanti, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udstedte i sin åbningstale til Folketinget. I går bebudede Løkke, at der – uanset om et flertal i Folketinget ønsker det – skal en folkeafstemning til, før Danmark kan tilslutte sig EU’s asylpolitik.

»Vi hæver ikke vores veto uden at spørge danskerne ved en ny folkeafstemning. Det vil jeg gerne garantere her i dag«, sagde statsministeren, som efterfølgende forlængede sin garanti til danskerne.

Løftet gælder, »indtil solen brænder ud«, sagde Løkke Rasmussen, da han kom ud fra folketingssalen, hvor han også understregede, at dansk deltagelse i den fælleseuropæiske asylpolitik »kommer aldrig nogensinde på tale« uden danskernes opbakning.

Morten Løkkegaard er dog ikke sikker på, om garantien gælder, lige så længe som solen brænder. Han mener i stedet, at garantien i første omgang må tolkes som et løfte for Løkkes egen formandsperiode:

»Først og fremmest tolker jeg det som en garanti til vælgerne om, at Venstre med Lars Løkke som formand aldrig nogen sinde vil gå ind i den her diskussion, uden at der kommer en folkeafstemning om det. Det må jo være sådan, man skal tolke det«, svarer han på spørgsmålet om løftets rækkevidde.

Løkke må selv forklare, hvorvidt en garanti kan gælde i al evighed, lyder det fra Løkkegaard:

»Hver gang nogen udsteder en garanti, opstår den diskussion. Jeg skal ikke ind og tolke på, hvad formanden lægger i ordet garanti. Det må I spørge ham selv om«.

Kan man udstikke garantier på vegne af fremtidige og skiftende regeringer?

Man kan ikke binde kommende folketingsflertal

»Det ved jeg ikke. Det er svært at vurdere. Det må I spørge formanden om selv. Hvis man giver sig af med garantier, må man spørge den, der stiller dem«.

Med sin nye garanti forsøger Løkke at afmontere påstanden fra især DF om, at en afskaffelse af retsforbeholdet ved folkeafstemningen 3. december vil være en glidebane i retning af at afgive suverænitet på asyl- og udlændingepolitikken.

Uden det nuværende retsforbehold bliver det nemlig op til de såkaldte japartier i Folketinget at afgøre, hvilke områder Danmark skal deltage i EU-samarbejdet på. Rent juridisk vil der ikke være noget til hinder for, at partierne går videre ind i EU-samarbejdet på det retlige område, hvis det nuværende forbehold afskaffes. Men partierne har lavet en skriftlig aftale om kun at deltage på 22 områder – hvoraf asylpolitikken ikke er et af dem.

DF: »Et eller andet uldent«

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er ikke overbevist af statsministerens personlige forsikring om en folkeafstemning.

»Lars Løkke Rasmussen giver en garanti, til solen brænder ud. Jeg tror godt, folk kan høre, at der er et eller andet uldent i det«, sagde Thulesen Dahl kort efter Løkkes åbningstale.

En anden erklæret nejsiger ved den kommende folkeafstemning, Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, giver heller ikke meget for Løkkes lange garantier.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er jo et personligt løfte, for han kan ikke give det på vegne af et flertal i Folketinget. Måske det nuværende flertal – men der kommer et nyt folketingsvalg og en ny statsminister. Og så kan vi jo ikke ringe til Lars Løkke og sige: Kan du ikke lige indfri dit løfte. Hvis det flertal til den tid mener noget andet – så eksisterer garantien jo ikke længere«, siger Samuelsen.

Fra Socialdemokraternes formand og statsministerkandidat lyder dog en opbakning til Løkkes løfte:

»Det er vigtigt, at Venstre og Socialdemokratiet som to af de store partier giver et klart tilsagn om, at hvis den holdning skulle forandre sig hos nogen, så er det noget, der skal til folkeafstemning først«, siger Mette Frederiksen, som garanterer linjen sin egen formandsperiode ud.

Budskabet i Løkkes åbningstale var, at folkeafstemningen kun skal finde sted, hvis der pludselig opstår et politisk flertal, som vil være en del af EU’s asylpolitik. Det er der langtfra nu, hvor kun Radikale Venstre, SF og Alternativet vil være med.

Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, ser regeringens melding som en åbning i retning af dansk deltagelse i EU’s asylpolitik, selv om budskabet fra Løkke snarere var det modsatte.

»At vi er kommet dertil, at statsministeren opstiller betingelser for, hvad der skal til, for at han løfter sit veto, betragter jeg som et skridt i den rigtige retning«, siger han og foreslår en asylafstemning hurtigst muligt efter 3. december.

Han peger optimistisk på Løkkes ageren i forhold til fordelingen af flygtninge mellem EU-landene.

»Først ville han ingen flygtninge tage, nu tager vi 1.000. Når den permanente løsning skal forhandles, tror jeg, Danmark ender i en situation, hvor vi kommer under pres igen. Så kan vi lige så godt tage den vejledende folkeafstemning«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos Enhedslisten, som arbejder for et nej til afstemningen om retsforbeholdet 3. december, bruger retsordfører Pernille Skipper regeringens garanti til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen kun udsteder løfter på asylområdet.

»Det kan jo undre, at han ikke lover det samme for alle de andre retsområder – så hvis man afgiver suverænitet fra Danmark til EU og dermed giver mindre selvbestemmelse, så sender man det til folkeafstemning«, siger Pernille Skipper.

Positionerne i EU-debatten er dermed de samme som før Løkkes garanti.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden