Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EU-penge. Morten Messerschmidt har brugt penge fra EU-finansierede fond til blandt andet annoncekampagne og bogudgivelse.
Foto: OLESEN PETER HOVE

EU-penge. Morten Messerschmidt har brugt penge fra EU-finansierede fond til blandt andet annoncekampagne og bogudgivelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Messerschmidt har brugt EU-midler til julekort, annoncer, bogudgivelse og sejlture

Dansk Folkepartis adgang til EU-fond har blandt andet betalt for julekort fra Morten Messerschmidt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rikke Karlsson har forladt Dansk Folkepartis gruppe i Europarlamentet, fordi hun ikke kunne få indsigt i brugen af midler fra en EU-fond. Men det er faktisk muligt at løfte noget af sløret for, hvordan Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti har brugt pengene.

For eksempel fremgår det af Dansk Folkepartis eget blad fra december 2013, at Mortens Messerschmidts årlige julekort er blevet til i »samarbejde med FELD - Federation for a Europe of Liberties and Democracies«.

Feld er en europæisk fond i tilknytning til den politiske alliance Meld (Movement for a Europe of Liberties and Democracies), hvor Morten Messerschmidt sidder i bestyrelsen.

Feld beskriver sig selv som en tænketank med formål at bidrage til den offentlige debat i Europa ud fra et fokus på national selvbestemmelse.

I julekortet slår Morten Messerschmidt fast, at vi bør holde fast i vores egne traditioner, folkestyre og institutioner.

»Traditionerne giver os en fællesskabsfølelse. Og den kan vi være stolte af. For uden fællesskabsfølelse ville det dansk være væsentligt anderledes«, skriver Morten Messerschmidt i det granprydede julekort.

Annonce mod løntrykkeri

Generelt går de fleste penge i Feld til PR og informationskampagner. Den seneste revisionsrapport for Feld er blevet offentliggjort i går på Europaparlamentets hjemmeside. Her kan man se, at Feld har haft udgifter på 336.201 euro (cirka 2,5 mio. kr.), hvor 177.007 euro er gået til information og PR.

Pengene kommer fra Europarlamentet på baggrund af antallet af parlamentsmedlemmer knyttet til gruppen bag fonden.

Rikke Karlsson vil dog gerne længere ned i detaljen, end de overordnede revisionsrapporter går. Det er for eksempel ikke muligt, at se hvor meget Dansk Folkeparti har brugt på hvad, og Morten Messerschmidt ønsker ikke et offentliggøre regnskabet. Men der er flere spor på internettet efter DF-aktiviteter for Feld-penge.

Eksempelvis havde Dansk Folkeparti 23. april 2015 en annonce på eb.dk med et billede af Morten Messerschmidt og DF-formand Kristian Thulesen Dahl ledsaget af teksten »Nej til østeuropæisk løntrykkeri. 100.000 østarbejdere i Danmark, mens danskerne går arbejdsløse«.

Annoncen er suppleret med logoerne for Feld og Meld med tilføjelsen, at disse er finansieret af Europarlamentet, og at Feld og Meld er ansvarlige for indholdet.

Annoncen var også at finde på pol.dk i april 2015.

Bog om spild af EU-penge blev udgivet med EU-penge

Et tredje eksempel på DF-brug af penge fra Feld er Morten Messerschmidts egen bog 'Dagbog fra EU'.

Bogen, der handler om »EU's spild af dine penge« er udgivet af Feld, der finansieres med penge fra Europaparlamentet.

Morten Messerschmidt nævner selv over for Politiken et fjerde konkret eksempel på brug af Feld-penge. Det er lejen af en skonnert, som Dansk Folkeparti sejlede rundt i Danmark forud for seneste lokalvalg under mottoet »Det sejler i EU - Vi sejler for Damark«.

»Pengene er brugt sammen med Dansk Folkeparti til for eksempel annoncekampagner, til afholdelse af møder, konferencer. Og for et par år siden havde vi en sejltur i forbindelse med lokalvalget, hvor vi havde en gammel træskonnert, som vi sejlede rundt i forskellige danske havne og lagde til med«, siger Morten Messerschmidt.

På Europarlamentets hjemmeside fremgår det, at penge i EU-fonde må bruges til blandt andet udgivelser, PR, møder og konferencer. Pengene må derimod ikke bruges på kampagneudgifter i forbindelse med folkeafstemninger og valg. De må heller ikke bruges til indirekte at finansiere partier og kandidater.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden