Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forladt. I protest over Morten Messerschmidt forlader Rikke Karlsson Dansk Folkeparti og bliver løsgænger i Europa Parlamentet.
Foto: Thomas Emil Sørensen

Forladt. I protest over Morten Messerschmidt forlader Rikke Karlsson Dansk Folkeparti og bliver løsgænger i Europa Parlamentet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF'er i EU forlader partiet i protest mod Messerschmidt

Rikke Karlsson forlader Dansk Folkeparti og bliver løsgænger i Europaparlamentet. Morten Messerschmidt afviser de »halvkvædede beskyldninger«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti går fra fire til tre medlemmer af Europaparlamentet.

Rikke Karlsson, der i 2014 blev valgt til EU-parlamentet med 9.205 personlige stemmer, har valgt at melde sig ud af partiet og fortsætte som løsgænger.

Beslutningen træffes i protest mod gruppeformand Morten Messerschmidt, der styrer nogle fonde, som Rikke Karlsson ikke mener, at der er tilstrækkelig indsigt i.

»Det er med stor beklagelse, at jeg har måttet træffe denne for mig meget svære og alvorlige beslutning«, skriver Rikke Karlsson i en pressemeddelelse.

Handlede i tillid til Messerschmidt

I pressemeddelelsen begrunder Rikke Karlsson sin beslutning med, at hun ikke kan stå inde for to europæiske fonde, som Dansk Folkeparti er med i.

Det drejer sig om den politiske alliance Meld (Movevement for a Europe of Liberties and Democracy), hvor Morten Messerschmidt sidder i bestyrelsen, og fonden Feld (Foundation for a Europe og Liberties and Democracy).

Rikke Karlsson blev i foråret bedt om at underskrive dokumenter fra Meld og Feld, som skulle dokumentere, at hun havde deltaget i møder hos disse. Det afviste hun »på det kraftigste«. Hun fandt siden ud af, at hun ved valget i 2014 havde underskrevet et medlemskab af Meld og Feld.

»Som ny parlamentariker underskrev jeg i juli 2014 så mange forskellige erklæringer, at jeg med skam må melde, at jeg ikke har været fuldt ud klar over, hvad de alle dækkede over. Jeg handlede i fuld tillid til min gruppeformand Morten Messerschmidt, som havde adskillige års mere erfaring end jeg havde«, skriver Rikke Karlsson.

Forhold »mørkelagt«

Rikke Karlsson har forsøgt at få indsigt i regnskaberne for de to fonde, men har hidtil kun fået en mail fra Morten Messerschmidt, der »løseligt redegør for nogle af midlerne i 2015«.

Hun har dog gennem et EU-kontor i Luxembourg med ansvar for europæiske fonde fundet ud af, at Meld og Feld råder over »adskillige millioner kroner«.

»Jeg må derfor, stående på et særdeles usikkert grundlag, erkende, at jeg ikke længere kan tage ansvaret for, hvordan disse midler er blevet brugt. Jeg mener, at jeg som medlem af disse fonde sidder med ansvaret for brugen af disse midler, samtidig med, at jeg er aldeles mørklagt omkring forholdene«, forklarer Rikke Karlsson.

Messerschmidt undrer sig

Morten Messerschmidt stiller sig fuldkommen uforstående over for kritikken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har svaret hende, så godt jeg kunne. Jeg arrangerede for en måneds tid siden et møde med generaldirektøren i vores europæiske parti, så han kunne gennemgå tingene minutiøst for hende. Det valgte hun ikke at deltage i. Jeg har henvist hende til, at alle Ernst & Youngs revisionsrapporter fra de seneste år ligger på parlamentets hjemmeside til fuld gennemgang. Hvor der i øvrigt er anmærkningsfrie revisionsrapporter år for år. Så det står ret uklart for mig, hvad det egentlig er, Rikke Karlsson føler, hun ikke har kunnet på adgang til«, siger Morten Messerschmidt.

Politiken har forsøgt at få Rikke Karlsson til at uddybe sin kritik, men hun ønsker ikke at stille op til telefonisk interview. Morten Messerschmidt håber, at Rikke Karlsson vil uddybe sin kritik.

»Jeg synes, hun skal have lov til at uddybe. For jeg vil ganske enkelt ikke have den slags beskyldninger til at sidde indirekte ved mit navn. Alle regler er fuldstændig overholdt. Det er et af verdens største revisionsfirmaer, der reviderer vores regnskaber. Vi har både intern og ekstern kontrol. Alle parlamentets regler bliver overholdt, så jeg vil ganske enkelt ikke acceptere, at få den slags halvkvædede beskyldninger associeret med mit navn«, siger Morten Messerschmidt.

Pengene går til politiske aktiviteter

De offentlige revisionsrapporter viser, hvor store indtægter Meld og Feld har, og de viser i hovedtræk, hvad pengene bruges på. For eksempel viser seneste regnskab fra 2013, at Feld rådede over omtrent 4 millioner kroner, hvor langt det meste gik til information og PR-arbejde. Morten Messerschmidt ønsker ikke at fremlægge de detaljerede regnskaber, men han forklarer, at pengene bliver brugt til afholdelse af møder, konferencer og arrangementer i forbindelse med valg.

»Altså politiske aktiviteter. Det er penge, der bruges på linje med de penge, partierne i Danmark får til at drive de politiske aktiviteter«, siger Morten Messerschmidt.

Rikke Karlsson hævder, at hun er blevet bedt om at underskrive dokumenter, hvor hun tilkendegiver, at hun har deltaget i møder, som hun reelt ikke har deltaget i. Det er vel fusk?

»Det ved jeg simpelthen ikke, hvad handler om. Det eneste, hun er blevet bedt om at skrive under på, det er medlemskabsanmodningen for næste år, altså 2016. Og efter vi havde talt om det, så valgte vi at droppe det. Derfor regnede jeg med, at den potte er ude af verden. Men hvis der er nogen, der bare insinuerer, at der skulle være noget som helst fusk med det her, så vil jeg ved alle til rådighed værende midler imødegå det«, siger Morten Messerschmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke første gang, du mister en partifælle. Har du samarbejdsvanskeligheder i gruppen?

»Det er ikke min oplevelse. Jeg sad sammen med Rikke Karlsson og de øvrige medlemmer så sent som i sidste uge i Strasbourg. Efter gruppemøderne gik vi ud og spiste og havde en hyggelig aften, hvor vi snakkede politik og privat. Så jeg havde ingen forventninger om, at Rikke Karlsson gik med de her overvejelser«, siger Morten Messerschmidt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden