Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tavs. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil ikke sige, hvad han synes om indeholdet af lækket rapport.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Tavs. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil ikke sige, hvad han synes om indeholdet af lækket rapport.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lækket rapport: Politikerne skal skære i dagpengene

Titusindvis af arbejdsløse kan se frem til at få skåret i deres dagpenge, fremgår det af en lækket rapport fra Dagpengekommissionen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets dagpengemodtagere vil få færre penge om måneden.

Uanset hvordan man skruer det nye dagpengesystem sammen.

Det viser konklusionerne i en 120 sider lang rapport, ’Dagpengemodellen – Teknisk analyserapport’, som Dagpengekommissionen er ved at lægge sidste hånd på, og som Politiken er i besiddelse af.

FAKTAARK

Kommissionen er et resultat af, at langt flere end antaget – mere end 50.000 – er faldet ud af dagpengesystemet. Med heftig politisk debat til følge.

Siden juni 2014 har ti kommissionsmedlemmer så arbejdet på at opstille mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem. Og i den endnu ikke offentliggjorte rapport opstilles i alt tre mulige løsninger.

Det nytter ikke, at de, der har mistet deres job, skal betale et andet sted

En er at »forlænge dagpengeperioden fra 2 til 3 år«. Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem 6 og 15 procent, alt efter hvem og hvor mange af dagpengemodtagerne, reduktionen skal gælde.

Anden mulighed er at fortsætte med en 2-årig dagpengeperiode. Som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse »udløse et 3. år med dagpenge på 80 procent sats«, som det står beskrevet i rapporten.

Den tredje mulighed er, at man gør det muligt løbende at genoptjene og forbruge dagpenge, hvor der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse. Den kræver, at man reducerer ydelsen med 5 procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

Rapporten anslår, at mellem 1.500 og 3.000 flere personer om året undgår at opbruge deres ret til dagpenge – afhængigt af hvilken model man vælger.

DOKUMENTATION

I dag har ledige ret til to års dagpenge. Derudover skal man samlet set have et helt års ordinært arbejde inden for tre år, hvis man skal have ret til yderligere to år. Det er sådanne regler, kommissionen har brugt et år på at finde en ny model for.

Men fordi dagpengesystemet ikke må blive dyrere ifølge politikernes opdrag er kommissionen underlagt stramme økonomiske rammer.

Dansk Folkeparti vil bruge de kommende politiske sværdslag på Christiansborg til at kræve flere penge på bordet. Direkte adspurgt, om formand Kristian Thulesen Dahl kan lægge stemmer til en model, der sætter ydelsen ned, svarer han:

»Det er ikke vores udgangspunkt, men vi låser os ikke fast på et ultimativt krav før nogen forhandlinger. Men det handler om at lave et dagpengesystem, der har så bred en opbakning, at aftalen kan bestå i mange år. Skal man det, bliver det meget svært at lave, uden at man tilfører det ekstra penge«, siger Thulesen Dahl, der samtidig understreger det positive i, at der lægges op til at ændre på genoptjeningsreglerne.

Også i SF modtager man de nye oplysninger med skepsis.

»Det er interessant, at man både har set på genoptjening og en forlængelse af dagpengeperioden. Men beregningerne her viser også, at der er behov for flere penge på bordet. Det nytter ikke noget, at de, der har mistet deres job, skal betale et andet sted«, siger partiets finansordfører, Jonas Dahl.

OVERBLIK

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har ikke ønsket at kommentere Politikens oplysninger. I en mail skriver han: »Vi har bedt kommissionen om at afrapportere inden Folketingets åbning i oktober – og det arbejde vil vi selvsagt afvente, før vi giver udtryk for nogle holdninger til, hvordan et fremtidigt dagpengesystem skal se ud«.

Heller ikke Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, ønsker at udtale sig.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden