Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Flagsag.. Det tibetanske flag, der er forbudt i Kina, og som dansk politi ikke tillod demonstranter at vise under et kinesisk statsbesøg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommission får maks to år til at undersøge indgriben over for Tibet-flag

Søren Pind vil undersøge, om nogen kan straffes i sagen om kinesisk statsbesøg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Søren Pind (V) nedsætter nu den kommission, der får til opgave at undersøge politiets indgriben over for demonstranter i forbindelse med kinesiske statsbesøg m.v. Og kommissionen får højst to år til arbejdet.

Det fremgår af det kommissorium, altså kommissionens opgavebeskrivelse, som Pind her til morgen har sendt til Folketinget.

»Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for baggrunden for politiets handlinger i forhold til demonstrationer og andre meningstilkendegivelser fra personer i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i København den 14. til den 16. juni 2012, et besøg fra formanden for det kinesiske parlaments overhus i København den 4. til den 7. juni 2013 og et besøg fra et medlem af det kinesiske politbureaus stående udvalg i forbindelse med åbningen af det kinesiske kulturhus i København den 11. juni 2014«, lyder det i kommissoriet.

Kommissionen nedsættes efter, at det er kommet frem, at politiet i forbindelse med statsbesøget angiveligt havde fået instruktioner om, at de skulle hive flag og bannere fra demonstranter, så den kinesiske præsident ikke så dem. Noget, der umiddelbart kunne ligne et klart brud på loven.

Hvilke myndigheder blandede sig?

Mere konkret fremgår det af kommissoriet, at kommissionen skal »undersøge og redegøre for, i hvilket omfang der forud for og under besøgene blev givet såvel generelle som konkrete instruktioner mv. i forhold til indgriben over for demonstrationer og andre meningstilkendegivelser fra personer, og om der i den forbindelse blev givet instruktioner, henstillinger, opfordringer mv. til at gribe ind på en måde, som er retsstridig. I givet fald skal undersøgelseskommissionen undersøge og redegøre for, hvem der har udstedt instruktionerne, hvem der i øvrigt var bekendt med indholdet heraf samt hvordan, i hvilket omfang og af hvem de blev kommunikeret til det relevante politipersonale«.

Ikke mindst skal det undersøges, »i hvilket omfang andre statslige myndigheder end Københavns Politi har været involveret i forløbet omkring tilblivelsen af instruktioner om politiets opgavevaretagelse, herunder fremkommet med opfordringer, henstillinger, instruktioner mv. om, hvordan politiet burde agere i forhold til demonstrationer og andre meningstilkendegivelser fra personer«.

Og endelig skal kommissionen undersøge, om der i forløbet er givet urigtige oplysninger om sagen til Folketinget, og om der er nogen, der kan drages til ansvar for forkerte handlinger.

Til gengæld har kommissionen ikke til opgave at undersøge og redegøre for, hvad menige politifolk har foretaget sig, selvom kommissionen ikke nødvendigvis skal afholde sig fra det, hvis det er relevant i forbindelse med den egentlige opgave.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden