Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Åbenhed. Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen mener, at offentlighedsloven mørklægger for meget af politikernes arbejde.
Foto: Mads Nissen

Åbenhed. Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen mener, at offentlighedsloven mørklægger for meget af politikernes arbejde.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flertal bag offentlighedsloven smuldrer

Konservative vil have ændret den omstridte offentlighedslov.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det politiske flertal for at bevare den omstridte offentlighedslov smuldrer bort på Christiansborg.

På dagen for Konservatives landsråd indleder partiformand Søren Pape Poulsen et opgør med den måske mest udskældte lov i dansk politik de seneste år.

Loven »mørklægger for meget« og bør ændres, forklarer Søren Pape Poulsen i et interview med Politiken.

Dermed bryder den konservative formand nu for første gang radikalt med sin forgængers og dermed partiets hidtidige politik på området.

Samtidig betyder kursskiftet, at der for første gang er et flertal i Folketinget, der vil have loven ændret.

»Vi må som politikere kunne stå på mål for åbenhed. Det er en del af det at leve i et demokrati at have åbenhed. Det er ikke for at kaste noget efter nogen. Men man må bare sige, at med den her lov er vi gået for langt«, forklarer Søren Pape Poulsen.

Vi må som politikere kunne stå på mål for åbenhed

Da offentlighedsloven blev vedtaget i 2013, skrev omtrent 190.000 personer under på, at de var imod loven.

Siden er den blevet kritiseret for at mørklægge skiftende regeringens arbejde og at gøre det sværere for offentligheden at kontrollere magthaverne.

Ifølge Pape bør man »som minimum« ændre tre omstridte paragraffer, der blokerer for indsigt i ministrenes kalendere, dokumenter udvekslet mellem myndigheder og dokumenter, der kan bruges i forbindelse med rådgivning af ministre.

Derudover bør man fremrykke og udvide den planlagte evaluering af loven, så den foretages hurtigst muligt og ikke kun handler om, hvordan loven administreres, men også, om loven er god.

»Jeg tror, vi skal passe på med at skabe politikerlede. Der var stor uenighed den gang, man lavede den her lov. Vi skal selvfølgelig kunne drøfte ting med hinanden, men det skulle jo gerne være sådan, at det, vi gør, tåler offentlighedens lys. Jeg synes, at de traditionelle regeringsbærende partier burde sige: O.k., der har vi lige taget et skridt for langt«, forklarer Søren Pape, der er parat til at stemme for et beslutningsforslag på området.

Radikal opbakning

Med Konservatives kursskifte forsvinder det politiske flertal for loven på Christiansborg. Både Enhedslisten, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er modstandere af loven. Efter folketingsvalget fik de selskab af SF, der stemte for loven, men som i dag mener, at loven »bliver misbrugt af myndighederne til at mørklægge sager«.

»Det var en kæmpe fejl at vedtage den lov, og det har vi indset. Jeg er meget glad for Konservatives udmelding. Det fortrolige rum, som ministre siger, at de har brug for, kan man jo lave midlertidigt, mens der er lovbehandling«, forklarer SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

I dag slår Radikale Venstres partileder, Morten Østergaard, så fast, at også han ser »positivt« på Søren Papes udmelding, som »flugter med partiets linje«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er og skal være parate til at kigge på de omdiskuterede paragraffer, og jeg mener, at de skal revideres, sådan at det sikrer en åbenhed og indsigt, som vi har nogle formodninger om ikke er der i tilstrækkelig grad«, lyder det fra Morten Østergaard.

Under valgkampen slog partiet fast, at en kommende evaluering også burde se på, om loven burde ændres. En opgave, som Morten Østergaard er enig i bør fremrykkes.

Der er meget, der tyder på, at vi ikke har ramt den rigtigt første gang

»Der er meget, der tyder på, at vi ikke har ramt den rigtigt første gang. Derfor er det for os afgørende meget hurtigt at få evalueret, om der ikke bare er administreret i overensstemmelse med loven, men også, om loven har ført til mere lukkethed. Det var ikke det, der var meningen, men det kan meget vel være det, der er tilfældet. Den konservative melding gør, at jeg synes, vi skal sætte os sammen for at få sat den proces i gang«, siger Morten Østergaard.

En undersøgelse foretaget af Folketingets Ombudsmand viste tidligere på året, at der er markant forskel på, hvor ofte ministerierne giver aktindsigt i dokumenter, der potentielt kan bringe ministre i vanskeligheder.

Både Justitsministeriet og Finansministeriet udmærkede sig ved, at de meget sjældent gav aktindsigt i dokumenter med henvisning til det såkaldte princip om meroffentlighed.

Minister: Vi har en aftale

Udmeldingen fra Konservative lægger yderligere pres på Venstre. Justitsminister Søren Pind afviser dog, at regeringen kan blive tvunget til at lave loven om.

»Efter min opfattelse er der et forlig, en aftale på det pågældende område, og det er ikke min vurdering, at der umiddelbart skal gøres noget før det forløb, som er aftalt, er afsluttet. Så jeg har ikke meget mere at føje til det«, siger justitsminister Søren Pind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men når Søren Pape Poulsen kræver det, og Radikale Venstre er med, kan du jo blive ramt af et flertal?

»Man kan jo ikke bare lave om på en aftale, man har. Det her er jo en aftale, og det kræver jo enighed blandt aftaleparterne, og det er der ikke«, uddyber Søren Pind.

Men den udmelding holder ikke, mener retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup: »Det er meget positive takter fra Konservative. Finder vi en aftale – og det håber jeg – har vi et flertal, og så skal regeringen rette sig efter det«

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden