Politik

Kystbyggerierne vækker alt fra vrede til jubel

Der er lagt op til politiske skænderier og uenigheder mellem naturfortalere og industrien.

Politik

Heftige diskussioner er brudt ud, efter at regeringen i dag præsenterede de ti nye turistattraktioner, som skal bygges ved de danske kyster.

Der er overhovedet ikke noget i de projekter, der giver større værdi til naturen

Og at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen desuden åbnede op for endnu flere kystbyggerier, lagde ingen dæmper på debatten.

Alt fra Danmarks Naturfredningsforening, som kalder ministerens udmelding »værre end hvad vi regnede med«, til Dansk Industri, som forudser, at det kan være med til at trække turister til landet, til jublende borgmestre, der har fået tilladelse til byggerier i egen kommune, og til Enhedslisten, som mener, at det vil »ødelægge værdifuld kystnatur«.

Projekter skal råde bod på faldende turisme

Det hele startede før valget, da S, R, V, DF og K blev enige om at prøve ti projekter af ved de danske kyster, som skal øge turismen og få flere udenlandske turister til Danmark.

Igennem en årrække er turismen i Danmark nemlig dalet, og fra 2000 til 2014 er antallet af tyske overnatninger faldet med 2,5 millioner, oplyser Dansk Industri, der ser de nye byggerier som en investering.

»At tiltrække turister til vores skønne strande kræver investeringer og andre projekter i en skala, der hidtil har fået nej«, siger fagleder for DI's turismeindsats, Sune K. Jensen til Ritzau.

Borgmester: Lovgivningen har stukket en kæp i hjulet

Blandt de ti projekter er Nordeuropas største badeland i Ringkøbing-Skjern, en Aquapark på Møn, et klithotel i Hjørring Kommune og en Safari Lodge ved Knuthenborg Safaripark.

PROJEKTERNE

Sidstnævnte glæder i den grad borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

»Vi får nu en kærkommen mulighed for at dele vores fantastiske natur med endnu flere og for at udvikle den turisme, som vi er blevet stadig mere afhængige af«, siger borgmester Holger Schou Rasmussen til Ritzau.

For lovgivningen har stukket en alvorlig kæp i hjulet på lokale udviklingsmuligheder på trods af, at kommunen har 320 kilometer kyst.

»Vi har bogstavelig talt alle muligheder lige udenfor vores vinduer, og forsøget her, hvor man løsner reglernes stramme greb, er en mulighed for at vise kystturismens store potentiale. Den mulighed vil vi gribe«, siger borgmesteren til Ritzau.

Politiske diskussioner om byggerier

Men netop de kilometerlange kyststrækninger bør forblive, som de er. Det mener i hvert fald Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, der kalder de ti byggeprojekter ved kysterne for »meget markante« og »et totalt opgør med beskyttelsen af vores kyster«.

»Vi hørte, at nogle af projekterne kunne bidrage med større værdi til naturen. Men der er overhovedet ikke noget i de projekter, der giver større værdi til naturen«, siger hun til Ritzau og mener i stedet, at det kommer til at gøre ondt på naturen og vil have altødelæggende konsekvenser:

»Det er den sidste naturværdi, vi har tilbage i Danmark. Det er vores sidste vilde natur – resten er urbaniseret og dyrket«, tilføjer hun.

Også Enhedslisten er skeptisk og kalder det »en umådelig trist dag for vores natur«.

»Regeringen vil plastre kysten til med feriehuse, hoteller og fritidsaktiviteter. Det er utroligt dumt og kortsigtet, at man vil ødelægge den smukke natur, som glæder både dem, der bor der, turister og andre besøgende«, siger Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding til Ritzau.

Enhedslisten er derfor ikke begejstret for, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i dag varsler lempelser, og at flere kystbyggerier står på regeringens ønskeliste.

»Vi ved, at regeringen har endnu flere lempelser i kystbeskyttelsen på vej, så dette er i virkeligheden kun startskuddet til det, vi frygter, er et opgør med kystbeskyttelsen«

De radikale har da også allerede sagt nej til yderligere projekter - mens Liberal Alliance umiddelbart er åbne overfor at ligge stemmer til og dermed overtage radikales plads i aftalen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce