Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

S nægter at svare på, om de vil afskaffe integrationsydelse efter valg

»Ærgerligt« og »specielt« - men ikke overraskende, mener Radikale Venstre og SF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Socialdemokraterne i 2011 gik til valg, var det med et klart formuleret mål om, at den daværende lave starthjælp til flygtninge og udlændinge skulle tilbagerulles.

Og som en af SRSF-regeringens første gerninger blev starthjælpen da også afskaffet.

Men om Socialdemokraterne – hvis partiet kommer til magten igen efter næste valg – vil tilbagerulle den lave integrationsydelse, som V-regeringen nu er i gang med at genindføre, vil den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dan Jørgensen, ikke svare på.

Jamen du får mig simpelthen ikke til at svare på det. Jeg ved godt, hvad du er ude på, men du kan ikke lave den historie, at vi enten vil tilbagerulle eller ikke tilbagerulle, for det svarer jeg simpelthen ikke på

»Vi vil i hvert fald finde en model, hvor vi kan afbøde de meget negative konsekvenser. Vi har jo ikke lagt os fast på endnu, hvad vores samlede integrationspakke kommer til at indeholde. Men det er klart, at vi ikke kan leve med det, som den står nu«, forklarer Dan Jørgensen om den integrationsydelse, som regeringen har indført for nyankomne og også er i gang med at indføre for udlændinge, der har været her i flere år.

»Ydelser har aldrig været hellig for os«

I sidste uge forlod Socialdemokraterne forhandlingerne med de øvrige borgerlige partier om en række stramninger på udlændingeområdet, herunder integrationsydelsen. I erkendelse af, at der alligevel er borgerligt flertal for en lavere integrationsydelse, var Socialdemokraterne villige til at diskutere det, men krævede en form for kompensation til de hårdest ramte børnefamilier, der bliver omfattet af ydelsen.

Det afviste regeringen, hvorefter S forlod forhandlingerne, som nu kører videre alene mellem de fire borgerlige partier.

POLITISK ABESPIL

Men Dan Jørgensen vil altså ikke svare på, om en eventuelt ny S-ledet regering efter næste valg helt vil afskaffe integrationsydelsen igen.

»Vi vil sådan set gerne være med til at se på ydelser; det har aldrig været hellig for os. Vi anerkender sådan set, at det er vigtigt, men den integrationsydelse, som er fremlagt fra regeringens side, kan vi ikke acceptere. Primært fordi den rammer børnefamilier utrolig hårdt, og det er skadeligt for integrationen«, siger Dan Jørgensen og fortsætter:

»Hvis vi kommer til at stå i den nye situation, at der er vedtaget noget, hvor vi ikke er med, så vil vi selvfølgelig formulere vores egen samlede pakke. Og den vil selvfølgelig også forholde sig til, hvor kan man gøre det her, sådan at vi får afbødet de negative effekter, som der er for familier«.

Du siger, at I skal tage bestik af, hvad regeringen aftaler, før I lægger jeres position fast. Betyder det, at det ikke står fuldstændig fast, at en eventuel ny S-ledet regering vil sørge for, at flygtninge og indvandrere får det samme som almindelige danskere i sociale ydelser?

»Lige meget hvordan du spørger mig, så får du mig ikke til at sige noget om, hvordan vores udspil kommer til at se ud, før at det ligger der«.

Så hvor S før 2011-valget ville tilbagerulle starthjælpen, så er det ikke sikkert nu, at et en eventuel ny S-regering vil tilbagerulle en integrationsydelse?

»Jamen du får mig simpelthen ikke til at svare på det. Jeg ved godt, hvad du er ude på, men du kan ikke lave den historie, at vi enten vil tilbagerulle eller ikke tilbagerulle, for det svarer jeg simpelthen ikke på. Det, jeg siger, er, at vi kommer med vores eget udspil, og det er ikke lige i dag til dig, at jeg kommer til at fortælle, hvad det kommer til at indeholde«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skuffelse i rød blok

Hos Radikale Venstre kalder udlændinge- og integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, Socialdemokraternes ikke-svar som »specielt«.

»At de ikke kan afvise den nye integrationsydelse synes jeg er ret specielt. Jeg troede egentlig, at vi havde nogenlunde overensstemmende visioner for, hvad det var for et velfærdssamfund, vi gerne vil have«, siger hun og tilføjer:

Faktisk ved jeg ikke længere, hvad der er overraskende, når det kommer til Socialdemokraternes udlændingepolitik

»Det gjorde mig bekymret, da de var rede til at købe den samlede udlændingepakke af Inger Støjberg for en flyverdragt og en skoletaske«, siger hun og henviser til, Socialdemokraternes var klar til at forhandlingerne med de borgerlige partier.

Det påpeger integrationsordfører hos SF, Jacob Mark, også – samtidig med, at han kalder det »ærgerligt«, at S ikke kan give et klart svar:

»Men faktisk ved jeg ikke længere, hvad der er overraskende, når det kommer til Socialdemokraternes udlændingepolitik. På mange måder virker det, som om de er gået i stramme-kapløb med Dansk Folkeparti, og de var klar til at give sig på fem hårde stramninger for en flyverdragt«.

S-borgmestre: Integrationsydelsen skal trækkes tilbage

I Socialdemokraternes bagland er der også utilfredshed, og den socialdemokratiske borgmester i Brøndby Kommune, Ib Terp, siger blandt andet, at han ikke er enig med Dan Jørgensen i hans tøven:

»Hvis vi har flertal for det, så skal vi da ændre den meget lave integrationsydelse«.

Hvordan vil du have det med, at det blev den nye politik fra S at beholde?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det vil jeg have det skidt med«

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) er enig:

»Jeg mener klart, at integrationsydelsen skal afvikles igen, så hurtigt som muligt. Jeg ved også, at ting skal ses i en sammenhæng, men det kan ikke være vores politik at beholde ydelsen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden