Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Fradrag. Regeringens grønne boligjobordning er ikke så grøn endda, forudser Energistyrelsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Den her ordning er sindssygt dyr«

Miljøprofessor vurderer, at det stort set ingen effekt har på Danmarks CO2-udledning, at regeringen bruger 800 millioner kroner på en grøn boligjobordning.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens grønne boligjobordning forventes at få begrænset effekt på Danmarks samlede udledning af CO2.

Det forudser Energistyrelsen, der i et notat til Folketinget har regnet på effekterne af den 800 mio. kr. dyre ordning, som fra 1. januar 2016 giver boligejere skattefradrag for energiforbedringer som f.eks. isolering, udskiftning af tag og nye døre og vinduer.

»Den her ordning er sindssygt dyr, hvis man måler på reduktion af CO2-udledning. I det lys er det et særdeles ineffektivt værktøj, hvis man vil forbedre klimaet«, forklarer medlem af Det Miljøøkonomiske Råd, miljøprofessor ved Københavns Universitet Peder Andersen.

En ny grøn boligjobordning vil reducere udledningen af drivhusgasser med 0,010 mio. tons CO2. Det svarer til 0,02 pct. af de i alt 51,6 mio. tons CO2, som ifølge Energistyrelsen blev udledt i 2012.

Beregninger rammer 'inden for skiven'

Hvordan ordningen præcis skal skrues sammen, er endnu ikke fastlagt. Ifølge Energistyrelsen er der tale om et »regneeksempel« behæftet med »væsentlig usikkerhed«. Men ifølge professor Peder Andersen rammer beregningerne i notatet »inden for skiven«.

»Hvis man laver den her ordning meget selektivt, kan man godt få en større effekt, men man får aldrig en stor effekt. Jeg synes, at det tegner et balanceret og forsigtigt skøn over den forventede effekt«, forklarer Peder Andersen.

Den grønne boligjobordning giver i reduktion, hvad der svarer til en halv vindmølle

Ordningen koster 800 mio. kr. i 2016 og 2017. I fremtiden skal det samlede fradrag per person kunne udgøre 18.000 kr. om året.

De nye tal fra Energistyrelsen vækker også bekymring hos den grønne tænketank Concito.

»Hvis det, Energistyrelsen kommer frem til, er det, der kan opnås i forhold til klimaeffekt, er det sløjt«, forklarer Michael Minter, sekretariatsleder i Concito.

»Vores analyse har hele tiden været, at en boligjobordning ikke nødvendigvis er den mest klimaeffektive brug af skattekronerne, men at ordningen selvfølgelig skal være grøn, i det omfang den skal være der«, uddyber han.

Råd: Gør fradraget større

Hos Det Økologiske Råd har man tidligere efterspurgt en grøn variant af det omstridte håndværkerfradrag, som ordningen uformelt kaldes. Sekretariatsleder Christian Ege mener, at Energistyrelsen undervurderer ordningens effekt, men peger alligevel på, at det nuværende fradrag på 18.000 kr. er alt for lavt.

»Vi mener, at man kunne forbedre den kommende ordning ved kun at give fradrag for færre, men større og mere langsigtede projekter. Dvs. man skulle forhøje det maksimale fradragsbeløb fra 20.000 til 50.000 eller 100.000 kr. og til gengæld reservere fradragsordningen til projekter med længere tilbagebetalingstid«, forklarer Christian Ege.

Venstre-regeringen fik vedtaget boligjobordningen få dage efter folketingsvalget med stemmer fra blandt andet Alternativet og SF, der foran Finansministeriet i juni kunne prale med, at ordningen nu var forvandlet fra sort til grøn, fordi den »understøtter den grønne omstilling, øget bæredygtighed og klimaindsatsen«, som der står i den politiske aftale.

Svarer til en halv vindmølle

Men ifølge Energistyrelsens notat forbedrer den nye ordning CO2-udslippet med 2.000 tons sammenlignet med den tidligere ordning svarende til knap 0,004 procent af det samlede udslip.

Hos Alternativt afviser man at have solgt sig for billigt. Her er man glad, »hver eneste gang partiet kan sætte et grønt fingeraftryk«, forklarer finansordfører Josephine Fock: »Vi har brugt vores 9 mandater så godt, vi kunne. Hvis vi ikke havde været der, var det overhovedet ikke blevet grønt«, siger Josephine Fock.

Men den holdning deler Det Radikale Venstres klimaordfører, Andreas Stenberg, ikke.

»Den grønne boligjobordning giver i reduktion, hvad der svarer til en halv vindmølle. Så det med at kalde den grøn er symbolpolitik, for det er jo ingenting for 800 mio. kr. Jeg synes jo, at SF og Alternativet burde forlade det der og kæmpe for noget, der virker«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden