Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Flygtninge. Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil blandt andet stramme reglerne for familiesammenføring. Antal ansøgninger stiger markant i år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være sværere at få lov til at blive i Danmark

Regeringen barsler med fem nye stramninger over for flygtninge. Blandt andet skal regler for familiesammenføring ændres.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen fremlægger i denne uge en pakke med i alt fem stramninger over for udlændinge med tre overordnede formål: Færre flygtninge skal komme til Danmark. Udgifterne skal ned. Og de flygtninge, som vi er forpligtet til at tage, skal være nemmere at integrere i det danske samfund.

I dag har integrationsminister Inger Støjberg (V) taget hul på de politiske forhandlinger med de øvrige partier på Christiansborg om det præcise politiske indhold. Det skriver ministeren på sin Facebookprofil.

Udspillet kommer oveni flere stramninger, som den tidligere og den nuværende regering har gennemført. I februar i år vedtog Folketinget midlertidigt ophold på ét år til visse flygtninge, ligesom regler for familiesammenføring blev strammet. I sommer fik den nye V-regering flertal for at skære økonomiske ydelser til flygtninge ned til et niveau, der minder om den starthjælp, som flygtninge fik i 00'erne under den tidligere borgerlige regering.

LÆS ARTIKEL

Stramningerne kommer, samtidig med at Europa står midt i den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig. Europa kæmper med at finde fælles fodslag over for de mange mennesker, der forlader deres hjemland for at få en sikker og bedre tilværelse i et europæisk land. Nogle lande tager meget få flygtninge. Andre tager mange. Sverige er med i toppen og har indtil videre i år modtaget omkring 100.000 asylansøgerre.

Ret og rimeligt, at man behersker sproget

Regeringen vil gøre det sværere at få permanent ophold i Danmark. Fremover skal man have bestået danskprøve 2 i stedet for som nu danskprøve 1 for at få tidsubegrænset ophold i Danmark. Og hvis man som udlænding er dømt for kriminalitet, skal man fremover vente 50 procent længere tid på at få permanent ophold.

Desuden skal en udlænding opfylde to ud af følgende fire supplerende betingelser: 1. Aktivt medborgerskab eller bestået medborgerskabsprøve. 2. Ordinær fuldtidsbeskæftigelse i fire år inden for de seneste fire-et-halvt år. 3. En årlig indkomst på 300.000 kroner i de seneste to år. 4. Bestået danskprøve 3.

»Hvis man ønsker permanent ophold i Danmark, er det efter min mening kun ret og rimeligt, at man skal beherske sproget, holde sig ude af kriminalitet og have været selvforsørgende«, skriver Inger Støjberg på Facebook.

LÆS ARTIKEL

Og det er med samme begrundelse - at det skal være »ret og rimeligt« - at ministeren forklarer en anden stramning. Flere personer skal modtage den lavere integrationsydelse, der blev vedtaget i sommer. Det vedtagne forslag retter sig kun imod de flygtninge, der er nyankomne.

Nu vil regeringen udvide målgruppen for stramningen, så man skal have været i Danmark i syv af de seneste otte år for at få ret til kontanthjælp i stedet for integrationsydelsen. Den er på niveau med SU og vil betyde, at for eksempel en enlig udlænding under 30 år vil få omkring 6.000 kroner om måneden plus en bonus på 1.500 kroner, hvis vedkommende består danskprøve 2.

»Det er kun ret og rimeligt, at man først får ret til alle velfærdsydelser på fuldt niveau, når man har været her i en rum tid og bidraget til det danske samfund«, lyder det fra ministeren, der forventer, at et lovforslag kan fremsættes efter nytår og få virkning fra juli 2016.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En halv milliard kan spares på fire år

Regeringen forventer, at netop dette tiltag vil spare samfundet for næsten en halv milliard kroner i perioden 2016-2019. Skønnet er dog forbundet med »usikkerhed«, skriver Integrationsministeriet i et notat.

Dertil kommer tre øvrige stramninger, som DR beskriver, og som Poltiiken har fået bekræftet.

Regeringen vil forsøge at udvælge kvoteflygtninge ud fra, hvor nemme de pågældende flygtninge er at integrere i Danmark. Desuden skal udlændinge selv betale for at få pårørende bragt til landet, når de har fået familiesammenføring.

Endelig vil regeringen stramme de generelle regler for familiesammenføring. Det bliver offentliggjort på fredag, præcis hvad denne stramning går ud på. Den seneste stramning fra februar fik en hård medfart fra internationale organisationer. Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at antallet af ansøgninger om familiesammenføring stiger markant i år og styrer mod en ny rekord.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden