Besparelser. Connie Hedegaard er ikke alene i sin kritik af de bebudede finanlovsbesparelser. Også regeringens egen klimavismand, samt støttepartiet Konservative, er utilfredse.
Foto: SIMON FALS

Besparelser. Connie Hedegaard er ikke alene i sin kritik af de bebudede finanlovsbesparelser. Også regeringens egen klimavismand, samt støttepartiet Konservative, er utilfredse.

Politik

Hedegaard: Vi er ved at gentage Foghs fejl

Grønne besparelser er for kortsigtede, siger tidligere klimakommissær Connie Hedegaard. Regeringens klimavismand er enig.

Politik

Kritikken er haglet ned over regeringens bebudede finanslovsbesparelser på energi, miljø, forskning og innovation. Nu slutter også tidligere klimakommissær Connie Hedegaard og regeringens klimavismand, Peter Birch Sørensen, sig til kritikerkoret.

»Jeg synes, det er en gal prioritering«, siger Connie Hedegaard.

Hun er i dag formand for klimatænketanken Concito og formand for den internationale miljøfond KR Foundation. Og så er hun rådgiver i grøn omstilling for den borgerlige norske regering og oplever, at det vækker undren i udlandet, at Danmark netop nu skærer ned på det grønne område. I andre lande skruer man nemlig op for ambitionerne – ikke mindst i forventning om en stor aftale ved klimatopmødet i Paris, der begynder om tre uger.

»I Norge arbejder de også på at omstille samfundet til grøn konkurrencekraft, og de kigger hele tiden på Danmark, Danmark, Danmark. Når vi skærer ned, spørger de: Hvorfor gør I lige det?«, siger Connie Hedegaard.

Nu skal vi høste frugterne - og mens resten af verden er ved at få øje på os, ville det være så typisk dansk at få kolde fødder netop nu

Som konservativ miljø- og klimaminister 2004-09 var hun med til at rette op på Fogh Rasmussen-regeringens hårde nedskæringer på det grønne område i regeringens første år. En situation, hun i dag kalder »en interessant parallel« til den nuværende Venstre-regerings omfattende nedskæringer på miljø og klima.

»Dengang gik der to et halvt år, før man sagde: Ups, nu var det lige lovlig meget. Vi skal passe på, vi ikke gentager de samme fejltagelser«, siger Connie Hedegaard.

»Det hele er meget kortsynet. Vi har skabt nogle erhvervsmæssige styrkepositioner og haft alle udviklingsomkostningerne upfront. Nu skal vi høste frugterne – og mens resten af verden er ved at få øje på os, ville det være så typisk dansk at få kolde fødder netop nu«.

Under de igangværende finanslovsforhandlinger er en del af besparelserne på EUDP-fonden, som støtter forskning og udvikling af energiprojekter, blevet rullet tilbage. Fonden står dog stadig til at blive skåret fra 385,7 mio. kr. til 184,4 mio. kr.

Og det samlede billede er fortsat massive nedskæringer på mellem 0,5 og 2 mia. kr. på det grønne område, alt efter hvor meget man regner med.

Regeringens egen klimavismand, formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen, peger på, at der bl.a. er skåret 200 mio. kr. af puljen til klimatiltag i 2015-17.

»Disse nedskæringer vil gøre det sværere at realisere de danske klimamål om reduktion af vores drivhusgasudledninger. Nedskæringerne på EUDP-programmet kan også på længere sigt svække Danmarks erhvervsøkonomiske position som frontløber inden for udvikling af grønne teknologier«, siger han.

K: Vi skyder os selv i foden

Også fra regeringens støtteparti Konservative er kritikken hård.

»Danmark har investeret massivt i teknologiudvikling, og nu, hvor vi står lige på dørtrinnet til at udbrede resultaterne i hele verden, vælger vi at drosle ned – det kunne ikke være dårligere timing. Vi synes, det er at skyde sig selv i foden«, siger partiets miljø- og klimaordfører, Mette Abildgaard. Hun siger, at Konservative vil kæmpe hårdt for at påvirke regeringen i finanslovsforhandlingerne.

Dansk grøn energiteknologi fejrer i disse år triumfer på de internationale markeder med en eksportfremgang på 15,4 pct. i 2014 og hele 18,7 pct. i første halvår af 2015. Til sammenligning steg den samlede vareeksport med 0,6 pct. sidste år. Titusinder af arbejdspladser står derfor på spil. I Dansk Industri er der stærk kritik af de store nedskæringer på forskning, uddannelse og – i særlig høj grad – på de erhvervsrettede forsknings- og udviklingspuljer EUDP, MUDP og Innovationsfonden, siger forskningspolitisk chef i DI Charlotte Rønhof.

»Vi fatter intet af, at man skærer dér, det var et kæmpechok for os«, siger hun.

Energi- og klimaminister Lars Lilleholt (V) påpeger, at der afsættes 800 mio. kr. til energiforskning i 2016. »Der er færre penge, men det er stadig mange. Og jeg sidder i en regering, der skal få dansk økonomi til at hænge sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce