Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

FLERTAL. Københavns Borgerrepræsentation stemmer ja til at opføre to moskeer i København. Her ses tegningen af moskeen, man vil opføre på Vibevej.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

FLERTAL. Københavns Borgerrepræsentation stemmer ja til at opføre to moskeer i København. Her ses tegningen af moskeen, man vil opføre på Vibevej.

Politik

DF: Vi har tabt kampen om stormoskeen

Sidst på eftermiddagen vedtager Københavns Borgerrepræsentation formentlig at opføre to moskeer i København.

Politik

Når et flertal i Københavns Borgerrepræsentation efter alt at dømme stemmer for opførelsen af to moskeer sidst på eftermiddagen, sætter det samtidig et punktum for en af de mest kontroversielle politiske sager i nyere københavnertid.

For mens flertallet med SF og Socialdemokraterne i spidsen vil glæde sig over, at mangfoldigheden blomstrer i København, bringer beslutning forbitrelse i den anden lejr.

Det historiske punktum markerer nemlig samtidig et klart nederlag for moskeernes argeste modstandere i Dansk Folkeparti.

»Jeg tror ikke, vi kan gøre mere. Der er jo et flertal i borgerrepræsentationen, der mener, at det her skal igennem med djævlens vold og magt«, siger DF'eren Birthe Skaarup, der selv sidder i borgerrepræsentationen.

LÆS OGSÅ

Hun må nu se i øjnene, at en mindre shiamuslimsk moske vil blive bygget på Vibevej i nordvest, mens en større sunnimuslimsk moske på vil tage form på Faste Batteri ved Islands Brygge på Amager.

Finansieringen bekymrer politikerne
Det er især spørgsmålet om finansieringen, der har bekymret Dansk Folkeparti. Den skal komme fra privatpersoner, og derfor frygter man, at moskeerne vil øge indflydelsen fra konservative muslimske miljøer.

Kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev fra Venstre deler bekymringen, men hun mener ikke, at det er Københavns Kommunes opgave at tage stilling til finansieringen af moskeerne.

»Vi kan ikke gå ind og forholde os til, hvordan noget bliver finansieret. Skulle kommunen medfinansiere, havde det været en hel anden sag. Men her er der nogle private, som beder om at få en lokalplan«, siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, det er lidt trist, at vi ikke har nogle moskeer i København. Vi har mange mødesteder for muslimer, men vi har ingen rigtige moskeer, som ikke bare er en nedlagt skole eller et par lokaler et aller andet sted. Det er lidt tyndt, at vi ikke har haft det tidligere«, siger hun.

Forslag skabte debat fra starten
Siden Miljø- og Teknikudvalget i 2009 for første gang med et stort flertal stemte for opførelsen af moskeen på Vibevej 25, har der været stor debat om emnet.

Det skabte splid i Københavns S-top, da tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune Jakob Hougaard (S) tilbage i september 2009 var ude og sige, at han:

»ikke ville sætte sine ben i moskeen på Vibevej, hvis den nogensinde bliver bygget«.

Og så sent som i går politianmeldte socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen, der også sidder i Borgerrepræsentationen, sognepræst i Bredballe Rolf Slot-Henriksen.

Det sker efter Borgerpræsentationen modtog et brev fra sognepræsten, som opfordrer medlemmer til at stemme nej til opførelsen af moskeerne, som ifølge ham »byder velkommen til ekstremismen«.

Jonas Bjørn Jensen politianmelder Rolf Slot-Henriksen for at komme med »racistiske udtalelser og anklager om brud på grundloven« Det skriver han i en mail til politiken.dk.

Organisationer melder om demonstrationer

Borgerrepræsentationen skal tage endelig beslutning klokken 17.30.

Flere organisationer melder i den anledning om demonstrationer på Rådhuspladsen i løbet af dagen. Heriblandt kan tælles grupperne 'Frit Iran' og 'Stop Islamiseringen af Danmark.'

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce