FORTROLIGHED. Der er enighed blandt partierne om, at hvad du og din læge snakker om, det skal blive mellem jer.
Foto: MARTIN BUBANDT /ARKIV

FORTROLIGHED. Der er enighed blandt partierne om, at hvad du og din læge snakker om, det skal blive mellem jer.

Politik

Målløse politikere: »Selvfølgelig skal chefen ikke læse din læge over skulderen«

Der er bred enighed blandt de største partier om, at der er tale om et hul i loven, som skal lukkes snarest muligt.

Politik

Hvad du fortæller din læge i fortrolighed, skal din chef ikke blande sig i.

De tre største partier udenfor regereringen - Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten - er alle enige om, at fortroligheden mellem borgere og deres læge er hellig.

»Sundhedsdata skal være personligt, det kommer ikke arbejdsgiveren ved. De skal jo ikke blande sig i, hvad den ansatte går og mener om chefen«, siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for DF og formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Politiken fortalte tirsdag, hvordan en teknisk assistent i Aalborg blev fyret efter en langtidssygemelding. Det skete, efter at hendes arbejdsgiver havde fået aktindsigt i statusattester fra den ansattes læge og psykolog.

Her stod det blandt andet noteret, at kvinden havde haft problemer med sin chef og mente, at vedkommende havde forværret hendes stressrelaterede sygdom. Få dage efter at chefen fik aktindsigt, blev den tekniske assistent fyret.

Det er det kommunale jobcenter, der bad læge og psykolog om at lave statusattester, så de kunne vurdere, hvad der skal til at få kvinden tilbage i job. Aalborg Kommune valgte at give arbejdsgiveren aktindsigt, og den beslutning blev senere blåstemplet af den statslige Ankestyrelse, som er højeste myndighed på området.

Socialdemokraterne: »Det er et hul i loven«

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, synes ikke, at følsomme oplysninger om patienter skal gives videre til arbejdsgiverne.

»Det må at betragtes som et hul i loven på lige fod skattehuller eller andre huller, og dem skal vi have lukket. Persondata skal ikke i hænderne på nogen, som ikke bør have dem«, siger han.

Han mener ikke, det er rimeligt, at den slags huller skal bringe utryghed og urimelighed til borgerne, der ellers udtaler sig fortroligt til deres læge. Hvis arbejdsgivere skal have lov til at søge aktindsigt i deres medarbejdere, så skal den data, de får udleveret, været renset for al personlig information, som ikke vedrører selve sygdomsforløbet.

»Vi bryster os ellers af på Christiansborg, at vores persondatalov er stram - og skal være stram. Derfor overrasker det mig, at det her overhovedet finder sted«, siger han.

Liselott Blixt (DF): »Det her skal undersøges i bund«

Liselott Blixt fra DF er ikke i tvivl om, hvad reaktionen på loven, der tillader en chef at kigge lægen over skulderen, skal være:

»Det her skal undersøges i bund«

Hun er overbevist om, at man sætter forholdet mellem patient og læge over styr, når man ukritisk kan give aktindsigt i følsomme oplysninger.

»Det ødelægger fortroligheden mellem læge og patient, og man risikerer derfor, at folk ikke længere vil fortælle, hvad der er galt, til deres læge, da de så frygter, at deres chef kan få det at vide senere i forløbet«.

Hun planlægger at hive fat i beskæftigelsesministeren, som hun mener, må være ansvarlig for, at loven er skruet sammen, som den er.

Fortrolighed er altafgørende

Sundhedsordfører for Enhedslisten, Stine Brix, mener, at fortrolighed mellem patienten og lægen er altafgørende, især i et længevarende sygdomsforløb, da lægen ellers ikke kan foretage den rigtige behandling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kommer bag på Stine Brix, at det har været almindelig praksis at udlevere lægers private noter om borgere til arbejdsgiverne.

»Det rejser et helt grundlæggende spørgsmål om, hvorvidt man overhovedet skal kunne få adgang til de her papirer«, siger hun.

I København har beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (RV) ansvaret for de kommunale jobcentre. Hun er rystet over, at arbejdsgivere kan få aktindsigt i så personlige sundhedsoplysninger, som der er tale om i sagen fra Aalborg.

»Læger og psykologer skal kunne tale frit med deres patienter, så de kan få den rigtige behandling i gang. De skal ikke sidde og censurere sig selv af frygt for, at oplysninger fra samtalerne kan ende hos arbejdsgiveren«, siger Anna Mee Allerslev, der opfordrer regeringen til at tage fat på problemet.

»Arbejdsgiveren skal selv have retssikkerhed, men der skal være en balance i forhold til den sygemeldte, som er den svage part. Jeg kan ikke umiddelbart se, hvor for en arbejdsgiver skal have krav på aktindsigt i lægen og psykologens vurderinger af en sygemeldts forhold til sin chef eller, hvilken medicin der er ordineret«, siger Anna Mee Allerslev, der selv er uddannet jurist.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce