Uønsket. Donald Trumps til den tv-debat, hvor Trump beskyldte værten Megyn Kelly for at være menstruel.
Foto: Andrew Harnik/AP

Uønsket. Donald Trumps til den tv-debat, hvor Trump beskyldte værten Megyn Kelly for at være menstruel.

Politik

Eksperter: Usandsynligt, Trump bliver USA's næste præsident

Meningsmålingerne forkæler ham, men danske eksperter sår tvivl om, hvorvidt den sprælske Donald Trump kan nå Det Hvide Hus.

Politik

Siden begyndelsen af juli har Donald Trump med kun få undtagelser ført i meningsmålingerne om at blive republikanernes præsidentkandidat. Det viser en samling meningsmålinger på det amerikanske medie Huffington Post. Alligevel er amerikanske kommentatorer og danske USA-eksperter skeptiske over for den amerikanske rigmands chancer.

»Det kan rent teknisk lade sig gøre, men det er ikke noget, jeg har stor tiltro til vil ske«, siger Mette Nøhr Claushøj, ekspert i amerikanske forhold og snart ekstern lektor på statskundskab på Københavns Universitet.

Hun mener, at Trumps chancer for at blive republikanernes kandidat vil blive forringet, i takt med at valget nærmer sig.

»De havde ikke ventet, at han skulle være med så langt ind i kampen om nomineringen. I det omfang han fortsat er med, vil de gøre mere og mere for at undgå, at han bliver valgt«, siger Mette Nøhr Claushøj og peger på, at det kan ende med, at republikanerne på deres konvent hiver en ny præsidentkandidat ind fra sidelinjen, som kan blive det alternativ, partiet i øjeblikket mangler.

Statistikkerne med sig

I de seneste fem meningsmålinger, hvor republikanske vælgere er blevet spurgt, hvilken kandidat de vil pege på, har Trump fået et sted mellem 27 og 36 procent af stemmerne. I de fleste tilfælde tættest fulgt af Ben Carson, Ted Cruz og Marc Rubio, der på skift har fået mellem 14 og 17 procent af stemmerne.

Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Syddansk Universitet, er mindre tilbøjelig til at afskrive Donald Trumps chancer.

»Det er lykkedes ham at placere sig et sted, hvor det, han gør, ville være politisk selvmord for andre kandidater. Hans politiske ukorrekthed er blevet hans største aktiv«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han er ikke på nogen måde en seriøs kandidat, men alle forudsigelser må baseres på tidligere erfaringer, og indtil videre har han trodset dem

»Det viser hans fortsatte føringer i meningsmålingerne også. Derfor kan det være svært at se, hvad der skal til for at standse ham«.

»Jeg tror ikke, han kan blive præsident, men godt præsidentkandidat. Han er ikke på nogen måde en seriøs kandidat, men alle forudsigelser må baseres på tidligere erfaringer, og indtil videre har han trodset dem«.

Donald Trump har gennem den hidtidige valgkamp gjort sig bemærket ved at sige tingene, som de falder ham ind. I kølvandet på terrorangrebet i Paris og skyderierne i Californien, siger han nu, at muslimer bør forbydes adgang til USA, ligesom han tidligere har sagt, at terroristers familier bør forfølges, og at mexicanere er kriminelle og voldtægtsforbrydere.

Befriende

De mange voldsomme udtalelser lader imidlertid ikke til at have svækket opbakningen til forretningsmanden.

»Alle politiske kommentatorer siger, at udtalelserne svækker ham. Men uanset hvad han siger, lader der til at være et segment i Det Republikanske Parti, der finder det befriende. Det er nærmere, når han ikke er på i medierne, at han falder i meningsmålingerne«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Hvem er republikanernes alternativ?

»Republikanernes store problem er, at Trump har vist sig svær at gå op imod. En af dem, der forsøgte, var Rick Perry. Han var samtidig den første, der røg ud af valgkampen«, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Jan Nordby Gretlund er lektor ved Syddansk Universitet. Han er skeptisk omkring Trumps chancer.

Ingen opbakning i Sydstaterne

»Jeg har netop rejst rundt i Sydstaterne. Der er der mange, der ser ham som en lidt latterlig figur«, siger Jan Nordby Gretlund.

Hvis det ikke er dem, hvem er det så, der stemmer på ham?

»Jeg vil sige, at det er de mere kapitalistiske stater, han vinder respekt i. De steder, hvor han kan vinde respekt for sin økonomi og sit ry som en self-made man«, siger Jan Nordby Gretlund.

Jeg vil sige, at det er de mere kapitalistiske stater, han vinder respekt i. De steder, hvor han kan vinde respekt for sin økonomi og sit ry som en self-made man

»Hvis USA var i stor krise som i 1930’erne, ville han med sin erfaring stå bedre. Men det er ikke der, han er. Derfor har jeg ikke meget tiltro til, at han bliver valgt. Det er i sig selv overraskende, at han er nået så langt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke helt let at pege på, hvem der egentlig stemmer på Trump. Lektor Niels Bjerre-Poulsen peger dog på en gruppe.

»De, der er mest tilbøjelige til det, er hvide, dårligt uddannede mænd. Nogle af dem bliver tiltalt af hans politiske ukorrekthed«.

Donald Trumps fortsatte førerposition i meningsmålingerne er heller ikke gået ubemærket hen i de amerikanske medier. Nogle medier er dog også skeptiske over for, om de fortsatte føringer i meningsmålingerne betyder noget for Trumps chancer.

To uafviselige kendsgerninger

Chefredaktør på netmediet fivethirtyeight.com, Nate Silver, skriver, at Donald Trumps fremtid som republikanernes præsidentkandidat er uvis, også selv om meningsmålingerne lige nu peger på ham:

»Vi står over for to uafviselige kendsgerninger: I nyere tid har ingen, der tilnærmelsesvis minder om Trump, vundet en nominering i et større parti. For det andet er der det tilbagevendende problem ved præsidentvalg, at vi ikke har så forfærdelig mange data at bygge på, så der kan nå at ske en del uforudsete ting«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce