Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Khalil Senosi/AP
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulandsfond efter dansk løftebrud for 125 millioner: Vi har aldrig oplevet noget lignende

Amerikanere kritiserer, at regeringen bryder bistandsløfter for milliarder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har fået brev.

Anledningen er den danske regerings beslutning om at bryde løfter og annullere milliarder, som den tidligere SR-regering havde lovet til bistandsmodtagere.

Brevet kommer fra Washington, USA. Nærmere bestemt fra det globale partnerskab for uddannelse, GPE. Den administrerende direktør, Alice P. Albright. er skuffet over, at regeringen har annulleret løfter til GPE for 125 millioner kroner i 2015. Faktisk har de aldrig oplevet en donor opføre sig sådan, skriver hun.

»Danmarks reduktion vil være første gang en GPE-donor ikke holder et løfte«, skriver Alice P. Albright i brevet, som Politiken har fået aktindsigt i.

Regeringens spareplan for udviklingsbistanden kan deles op i to. Dels sænkes den fremtidige udviklingsbistand fra 0,87 til 0,71 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) som følge af finanslovsaftalen for 2016.

Og dels skal der spares 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden for 2015. Over 2 milliarder findes ved at skære på konkrete aktiviteter, som SR-regeringen sammen med Enhedslisten og SF lovede væk på finanslovsaftalen for 2015.

Besparelse svarer til, at 156.000 færre kommer i skole

GPE var af SR-regeringen blevet lovet 400 millioner kroner i 2015 til at sikre »kvalitetsuddannelse for de millioner af børn, der stadig ikke har adgang«, som tidligere udviklingsminister Mogens Jensen (S) udtrykte det i en tale i 2014.

Men V-regeringen har annulleret 125 millioner kroner af dette løfte til stor fortrydelse for GPE.

»Vi anerkender fuldt ud Danmarks forsøg på at adressere den værste flygtningekrise i Europa siden 2. Verdenskrig. Men jeg mener, at alle berørte lande i Europa må holde deres løfter til de mest sårbare og fattige mennesker i verden«, skriver Alice P. Albright i brevet til Kristian Jensen.

I følge tal fra GPE betyder reduktionen på 125 millioner kroner, at at mindst 156.000 færre børn vil komme i skole. GPE støtter uddannelse i 61 udviklingslande.

Kristian Jensen: Det er ikke en kritik

Udenrigsminister Kristian Jensen har et svar til GPE. I svarbrevet, som Politiken har fået aktindsigt i, takker udenrigsministeren for henvendelsen angående den danske »tilpasning« af støtten til GPE. Trods reduktionen vil Danmark fortsat være GPE's femtestørste donor.

»Vi vil fortsat være en af de førende donorer til GPE, og vi vil fortsætte med at spille en aktiv rolle i at støtte GPE. Tilpasningen af den danske støtte skal ikke på nogen måde ses som kritik af GPE eller dit lederskab. Jeg ser personligt frem til et fortsat tæt samarbejde for at sikre, at alle børn får adgang til kvalitetsuddannelse«, skriver Kristian Jensen.

Beslutningen om at annullere danske bistandsløfter for milliarder i 2015 er truffet af regeringen alene uden politisk aftale med andre partier.

Annulleringen er ikke et brud på juridisk bindende aftaler, selv om pengene er lovet væk på finansloven for 2015, anfører regeringen. Der er nemlig ikke sat underskrift på aftalerne mellem parterne, hvorfor Danmark ikke juridisk har givet tilsagn om at udbetale pengene.

Fredsorganisation: Skuffende og chokerende

Regeringen har også fået andre reaktioner på spareplanerne for 2015. Blandt andet har direktøren for den britiske organisationen Conciliation Resources skrevet til Udenrigsministeriet og kritiseret spareplanen. Regeringen har besluttet at annullere løfter for 12 millioner kroner til ikke-militære konfliktløsningsaktiviteter.

»Vi er skuffede og chokerede over udenrigsministerens beslutning«, skriver direktør Andy Carl i en e-mail, som Politiken har fået aktindsigt i.

Conciliation Resources arbejder i konfliktramte områder for at forhindre vold og for at opbygge fred.

»Beslutningen og de usikkerhederne omkring den får betydelige konsekvenser for vores støtte til fredsprocessen i Ogaden (i Etiopien, red.). På et tidspunkt, hvor processen er løfterig, og hvor ustabiliteten i regionen øger flygtningestrømme og voldelig ekstremisme, gør det os dobbelt kede af det, at vi ikke kan forfølge dette projekt«, skriver Andy Carl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden