Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkivfoto)
Foto: Jens Dresling (arkivfoto)

Tibet Ifølge embedsmand i Udenrigsministeriet spurgte han kun ind til eventuelle Tibet-demonstrationer ud fra venlig deltagelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aktindsigt: Embedsmands interesse i Tibet-demonstrationer skete ud fra »venlig deltagelse«

Udenrigsministeriet beskyldes for at padle baglæns i Tibetsag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var kun ment som en venlighed, at en embedsmand fra Udenrigsministeriet tilbage i juni 2012 spurgte ind til, om Støttekomiteen for Tibet havde tænkt sig at lave demonstrationer i forbindelse med et forestående og netop annonceret kinesisk statsbesøg i Danmark.

Sådan lyder forklaringen i hvert fald fra den embedsmand fra ministeriet, der foretog opkaldet til talsmanden for støttekomiteen, Anders Højmark.

I forrige måned undrede flere retsordførere sig ellers i Politiken højlydt over Anders Højmarks erindringer om, at embedsmanden dagen efter annonceringen af statsbesøget havde ringet til ham og blandt andet spurgt til eventuelle demonstrationsplaner. Politikernes - og Højmarks - undren skyldtes ikke mindst, at det siden i forbindelse med selve statsbesøget skulle vise sig, at myndighederne var endog meget påpasselige med, at den kinesiske præsident ikke måtte tabe ansigt ved at få øje på demonstranter.

Det i et omfang, så regeringen har besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission til at belyse sagen.

Kun almindelig og venlig deltagelse

I oktober kunne Udenrigsministeriet over for Politiken hverken be- eller afkræfte, at embedsmanden havde spurgt til støttekomiteens planer. Politiken har derfor bedt om aktindsigt i notater fra den pågældende samtale. Nogle sådan har ministeriet ikke kunne finde efter en gennemgang af journalerne, men til gengæld giver ministeriet nu aktindsigt i en emailkorrespondance sendt mellem den pågældende embedsmand og Anders Højmark tilbage i marts 2014.

Her forklarer Anders Højmark først, at han har fortalt om opkaldet til en journalist fra Jyllands-Posten, og den pågældende embedsmand svarer tilbage, at han »husker ikke den konkrete samtale inden statsbesøget, som selvsagt var en periode præget af stor travlhed«.

Og så tilføjer embedsmanden:

»Hvis jeg i en telefonsamtale har spurgt til jeres planer - hvilket jeg ikke afviser at kunne have gjort givet netværkets uformelle karakter - så har det KUN været ud fra almindelig og venlig deltagelse«.

Padlen baglæns

Men den forklaring giver Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ikke meget for.

»Det lyder virkelig mærkeligt. Det lyder næsten som om, at ministeriets embedsmand har lyst til at deltage i en demonstration, og det skal han selvfølgelig være velkommen til, men det plejer man jo som embedsmand at ordne uden for arbejdstiden«, siger hun ironisk.

»Den forklaring er jo klart en padlen baglæns, så det vil noget«.

Pernille Skipper mener ikke, at det rent faktisk kan være et harmløst spørgsmål i slutningen af en i øvrigt venlig samtale.

»Det er jo ikke harmløst, for hvis man kommer til at sige sådan noget i en bisætning, så kan det jo unægteligt lyde som om, at man forsøger at blande sig som embedsmand, og det vil jeg da umiddelbart tro, at de fleste embedsmænd er meget bevidste om, at de ikke skal«.

Anders Højmark er heller ikke overbevist.

»Da jeg blev ringet op, opfattede jeg det med det samme som om, at det var det, det hele handlede om. Han ville gerne vide, om vi ville demonstrere. Det kan jeg ikke underbygge på nogen måde, det er bare en fornemmelse«, siger Højmark, der tilføjer, at den fornemmelse er uændret.

Den pågældende embedsmand ønsker ikke over for Politiken at uddybe sin mail til Anders Højmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden