Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: BORBERG THOMAS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen annullerer løfter til ulande og bruger pengene på hjælpepakke til dansk landbrug

Regeringen og resten af blå blok omdirigerer 500 millioner kroner fra ulandsbistand til dansk landbrug.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens hjælpende hånd til det gældsplagede danske landbrug finansieres gennem besparelser på ulandsbistanden.

Det fremgår af et aktstykke, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliancen og De Konservative stemte gennem Folketingets finansudvalg i torsdags.

Regeringen finder de 500 millioner til investeringsfonden, der skal fremme investeringer i landbruget, på de omstridte besparelser på udviklingsbistanden i 2015.

Socialdemokraterne, Alternativet, Enhedslisten, de radikale og SF stemte imod aktstykket.

»Verdens fattigste skal ikke betale for lån til dansk landbrug«, anfører Enhedslisten i aktstykkets afgørelse.

Alternativet begrunder modstanden med, at det er »uacceptabelt at hjælpe de danske gældsplagede landbrug ved at man tager bevilliger fra verdens fattigste«.

Bryder milliardløfter til ulande

Regeringen har sparet 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden for 2015. Over 2 milliarder findes ved at skære på konkrete aktiviteter, som SR-regeringen sammen med Enhedslisten og SF lovede væk på finanslovsaftalen for 2015.

Annulleringen er ikke et brud på juridisk bindende aftaler, selv om pengene er lovet væk på finansloven for 2015, anfører regeringen. Der er nemlig ikke sat underskrift på aftalerne mellem parterne, hvorfor Danmark ikke juridisk har givet tilsagn om at udbetale pengene.

Hvis regeringen ønsker at bruge besparelserne på andre formål i 2015, så kræver det hjemmel, hvilket kan ske ved forelæggelse af et aktstykke for finansudvalget. Næste år indgår de ubrugte ulandsmidler imidlertid som en del af statens finanser, der kan bruges frit til andre formål.

Regeringen i mindretal

De Konservative er imod ulandsbesparelserne i 2015, men har alligevel stemt for aktstykket om at at støtte dansk landbrug med ulandsmidler.

SF har stillet et beslutningsforslag om, at udviklingsbistanden i 2015 bliver på 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI), hvilket var De Konservatives mål for den fremtidige udviklingsbistand før finanslovsforhandlingerne.

Hvis det bliver stemt igennem, skal regeringen tilbagebetale 1,4 milliarder kroner til de modtagere af ulandsbistand, som har fået annulleret løfter fra den tidligere regering. Konservative har sagt, at de vil undlade at stemme, hvilket bringer regeringen i mindretal, da SF har opbakning fra Socialdemokraterne, Alternativet og Enhedslisten.

»Selvom regeringen bruger 500 millioner på landbruget, vil der stadig være penge nok tilbage at virkeliggøre vores forslag. Så Venstres påstande om, at det vil være økonomisk uansvarligt, de holder ikke. For der er faktisk penge til det«, siger Holger K. Nielsen, SF's udenrigsorsfører.

SF føler sig fortsat ikke overbevist om, at konservative står fast på at undlade at stemme om beslutningsforslaget, hvis de bliver presset af regeringen.

»Men jeg håber, at de konservative vil stå ved deres ord, så regeringen bliver tvunget til at tilbageføre pengene«, siger Holger K. Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden