Foto: NISSEN MADS
Politik

Flertal støtter regeringens asylstramninger

Tre års ventetid på familiesammenføring og frihedsberøvelse af mindreårige asylbørn er i orden, mener mere end halvdelen af befolkningen, viser nye Megafon-måling.

Politik

Flere af regeringens stramninger på asylområdet har mødt massiv kritik, men alligevel støttes de af mere end halvdelen af befolkningen. Det viser en Megafon-måling for Politiken og TV 2.

I målingen svarer 53 procent, at de er tilhængere af at give politiet mulighed for at frihedsberøve flygtninge under 18, mens 51 procent svarer, at de er tilhængere af at udsætte retten til familiesammenføring for visse flygtninge fra et til tre år.

For at dæmme op for det historiske asylpres fremlagde regeringen i november en omfattende asylpakke med 34 konkrete stramninger. Med opbakning fra resten af partierne i blå blok og Socialdemokraterne blev 13 af stramningerne vedtaget efter en lynbehandling i Folketinget i november, mens de resterende skal stemmes igennem særskilt i Folketinget.

Nogle af dem, der siger, de er imod, gør det vel af hensynet til barnets tarv

Stramningerne har fået politiske modstandere og ngo’er til at lange ud efter regeringen. Blandt andet har generalsekretæren i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, tidligere sagt til Politiken, at »det kan få dybe og skadelige virkninger, når børn frihedsberøves«, mens Institut for Menneskerettigheder mener, at en udsættelse af familiesammenføring fra et år til tre år er et direkte brud på den internationale menneskerettighedskonvention.

Også Dansk Røde Kors har i kraftige vendinger kritiseret asylstramningerne. Alligevel kalder generalsekretær Anders Ladekarl de nye tal for »opmuntrende«.

»Når man tænker på, at der er en overvældende majoritet i Folketinget for de her stramninger, så synes jeg faktisk, at det er bemærkelsesværdigt, at det kun er lige godt halvdelen af den danske befolkning, som støtter det overvejende flertal«, siger Anders Ladekarl og tilføjer:

»Det viser, at det er et problem i mange partier, da hovedparten af deres vælgere ikke synes, det er en god idé. Og det er afgørende i forhold til at kæmpe videre mod det, der synes at være et helt overvældende politisk flertal for«.

Af Megafon-målingen fremgår det, at Socialdemokraternes vælgere er mest splittede blandt de partier, der har stemt for asylstramningerne. Af de 278 af partiets vælgere, der har svaret, er henholdsvis 38 og 40 procent modstandere af stramningerne.

»Den splittelse, der er i spørgsmålet om familiesammenføring, siger jo noget om, at det er et svært spørgsmål og en svær beslutning at træffe, uanset hvad man gør. Man kan jo vende den om og sige, at hvis ikke vi havde gjort det, ville 60 procent være imod«, siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

Han mener, at i spørgsmålet om frihedsberøvelse af mindreårige er splittelsen derimod et udtryk for pressens fremstilling af forslaget.

»Nogle af dem, der siger, de er imod, gør det vel af hensynet til barnets tarv, men hvis man sætter sig ned og læser lovforslaget, og det ellers blev fremlagt rigtigt, så tror jeg, at de fleste vil støtte det her«, siger han.

I Dansk Folkeparti kalder udlændingeordfører Martin Henriksen tallene for »glædelige«.

»Vi vil gerne udvide den her stramning, og man må jo forstå målingen sådan, at det er der mange, der synes er helt i orden«, siger han.

I Enhedslisten tolker Johanne Schmidt Nielsen tallene noget anderledes.

»Spørgsmålet er, hvad folk lægger i spørgsmålet. At der er et flertal, der mener, at det er fornuftigt at skyde retten til familiesammenføring i tre år, ændrer ikke på Enhedslistens holdning, nemlig at Danmark bør gøre alt for at genforene familier, der er splittet af krig, og at det er tosset at frihedsberøve mindreårige flygtninge, som intet galt har gjort«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce